• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od 5 pravila koja ježa čine srećnim najčudnija su kopanje po papirnim "šuškama" i nedruželjubivost

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ježevi su divni mali kućni ljubimci i potrebna im odgovarajuća i konstantna nega kako bi bili zdravi i zadovoljni, a među svakodnevnim obavezama vlasnika su i neke pomalo ekscentrične ježeve potrebe

  • 1
Jež Foto: Shutterstock/Photomaster

Ježevi su divni mali kućni ljubimci, ali im je potrebna dobra nega kako bi bili zdravi i srećni. Osim udobnog i suvog smeštaja, odgovarajuće podloge u kavezu, temperature u domu i količine svetlosti, jež mora da ima odgovarajuću ishranu.

Kojih pet pravila treba da ispoštuje svaki vlasnik da bi jež bio zdrav i srećan kućni ljubimac?

1. Koja je temperatura idealna za ježa

Iznenađuje činjenica da ježevi imaju posebne potrebe za grejanjem. Ježevi vole toplotu pa u njihovom kavezu temperatura treba da bude od 22 do 26 stepeni Celzijusa. Može biti opasno, pa čak i fatalno, da jež bude u okruženju čija je temperatura ispod 21 stepen, a iznenadni pad temperature može ga naterati da padne u hibernaciju.

S druge strane, ježu ne sme da bude pretoplo i smetaju mu temperature iznad 26 stepeni Celzijusa. Osim toga, jež ne sme da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, promaji, ni drugim promenljivim uslovima.

Najbolji način da ježu obezbedite konstantnu temperaturu je korišćenje grejača u prostoriji u kojoj je smešten. U njoj će verovatno biti toplo, ali bolje i to nego da u celom stanu bude vrućina. U kavezu držite termometar kako biste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća.

2. Kakav smeštaj ježu najviše prija

Ježevima je potrebno više prostora nego drugim malim kućnim ljubimcima: posuda čvrstih stranica (poput velikih plastičnih kanti bez poklopca) bolje zadržava toplotu, ima glatko dno koje ne dopušta zaglavljivanje stopala i prstiju ježa i lako se održava. Oni su i jeftini u poređenju sa drugim opcijama, poput komplikovanih kaveza i drugih oblika smeštaja.

Ježu će biti potreban čvrst plastični točak, skrovište (plastična kućica u obliku lopte), kao i činije za hranu i vodu. Kad birate posudu u koju ćete smestiti ježa, izaberite onu koja je veoma prostrana. Točak za igru treba da bude napravljen od plastike koja mu neće povrediti noge. Ježevi vole da se penju, a penjanje bez nadzora ponekad rezultira povredama pri padu, pa je bolje da bude smešten u velikoj plastičnoj posudi glatkih ivica uz koje ne može da se penje.

Pošto su ježevi usamljenici, najbolje je da nemaju društvo.

Ishrana kućnog ljubimca ježa Foto: Pixabay

3. Kakva ishrana ježu najviše prija

Idealna hrana za ježa je, prema mišljenju mnogih vlasnika, ona koja je namenjena mačkama! Komercijalna hrana za ježeve jeste najadekvatnija, ali je ujedno i najsiromašnija nutritivnim elementima, pa je treba izbegavati.

Visokokvalitetna suva hrana za mačke najbolji je izbor za ježa, pogotovo vrste koje imaju meso kao glavni sastojak. Od ostalih komponenti, hrana treba da sadrži 28-35% proteina i ispod 15% masti. Ježevi mogu biti izbirljivi, pa se dešava da vlasnici promene nekoliko vrsta hrane dok ne nađu onu koja odgovara ježu.

Ježu će biti potrebna i živa hrana u vidu crva brašnara, po nekoliko komada dnevno. Jež ne treba da jede smrznute insekte da bi se izbegli problemi sa varenjem. Izbegavajte da ježu dajete insekte iz bašte ili drugih prirodnih područja, jer mogu sadržati pesticide.

Jež Foto: Shutterstock/Photos2013

4. Koja količina svetlosti je dnevno neophodna ježu

Pošto je jež noćna životinja, potrebno mu je 12-14 "osvetljenih" sati svakog dana. Ovo je važno, jer prirodno svetlo nije uvek dostupno niti iste jačine, a svetlost je važna da bi se izbeglo pokretanje hibernacije.

5. Koja podloga je najbolja za ježa

Dve najbolje podloge za ježa su papirna ili platnena (od flisa) koje se lako seckaju na komade određene veličine. Papirna podloga možda je najbolja, jer jež može da se zakopa u nju.

Podlogu treba menjati 1-2 puta nedeljno, a točak čistite svakodnevno.

Strugotinu od drveta ne treba stavljati kao podlogu, jer može da povredi nežne noge ježa i da izazove respiratorne probleme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana Vasiljevic

    19. januar 2024. | 20:12

    Najbolje, za jeza , jeste da bude u prirodi , slobodan.