• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šuške od papira, drvena strugotina ili iseckana tkanina: Najbolja podloga za ježev kavez

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaš mali ljubimac mora imati udobnu, čistu, toplu i suvu “postelju”, sa velikom moći upijanja, dok neke zdrave varijante nisu baš poželjne

  • 0
Jež i podloga u kavezu

Foto: Shutterstock

Ježevi su jedinstveni mali kućni ljubimci, ali nisu previše zahtevni kad je reč o smeštaju.

Postoji nekoliko opcija za podlogu u njihovom kavezu. U zavisnosti od veličine prostora i ježevih navika, izaberite podlogu na kojoj će se osećati najprijatnije.

“Tepih” od papira

Ovo je odlična opcija iz više razloga. Mekana je i ima veliku moć upijanja, a dodatni plus je u tome što uvek možete nabaviti recikliranu varijantu. Osim toga, papir ne skuplja prašinu, a estetski može biti zaista zanimljiv, ukoliko je u raznim bojama.

Jež voli da se sklupča i ušuška u ovoj podlozi koja ipak ima manu: zaglavljuje se u ježevim bodljama, posebno kad se navlaži.

Papirna strugotina je bolja varijanta podloge, jer je mekša i ima veću moć upijanja. Pakuje seu u čvrste blokove, gde stane mnogo rezanaca. Papirna strugotina ne smeta ježevom kretanju, pravi se takođe od recikliranog papira, ali kad se ovlaži, ostaje među bodljama.

Jedna od varijanti je i podloga od papira koji nabubri kad se pokvasi. Iako velike moći upijanja, nije mekana, ali je vlasnici ježeva rado kupuju. Jedna od najtraženih papirnih recikliranih podloga sadrži sodu bikarbonu koja eliminiše neprijatne mirise.

“Drvene” šuške

Mešavina drvene strugotine najčešće se koristi za oblaganje dna kaveza u kome boravi jež. Osim velike moći upijanja, ona je i veoma mekana. Strugotina od drveta jasike lepo miriše, izvanredno upija i nije skupa, ali stvara mnogo prašine i lepi se za sve u kavezu, uključujući i ježa.

Kedrovu strugotinu treba izbegavati iz više razloga. Osim što ne upija dobro, ježu možda neće prijati miris kedra. Uz sve to, kedar je oštar, pa lako može da napravi rane na nežnim nogama ovog mališana.

Povrede na nožicama nisu jedini zdravstveni problem: strugotina kedra izaziva alergijske reakcije i respiratorne probleme, a veterinari navode i njen loš uticaj na jetru.

Kedar je nekada bio popularan zbog prirodne arome, ali se danas izbegava.

Flis materijal broj 1

Jedna od najčešće korišćenih tkanina za podlogu u kavezu je flis. Od njega se prave igračke, jastučići i vreće u kojima se ježevi kriju. Ova tkanina odlično upija tečnost, pere se i dolazi u mnoštvu boja. Komadi tkanine su i odlična zaštita od bodlji.

Tvrda kukuruzovina

Ne tako poželjan materijal, iako je jeftin i upija tečnost. Najlošije je to što se u njemu najbrže stavar buđ. Izbegavajte kukuruzovinu kao podlogu u ježevom kavezu!

Ima zaista mnogo materijala koje možete iskorititi za oblaganje dna kaveza za ježa. Priuštite svom bodljikavom prijatelju da isproba sve varijante kako biste mogli da izaberete najoptimalniju.

Video: Životinje zaista jesu humanije od ljudi: Humana maca zamenila je majku 8 malih ježeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari