• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li jež voli da živi u zajednici ili će biti srećniji ako provodi dane u “solo” varijanti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj mali egzotični kućni ljubimac voli usamljenički život, zadovoljan je njim i nije mu potreban partner da bi bio emotivno ispunjen, pa nemojte brinuti o tome da će osećati tugu jer nema drugara ili prijateljicu

  • 0
Jež više voli usamljenički život Jež Gojko, foto: Marta Petrović

Bilo da žive u prostranom kavezu u domu ili napolju, u prirodnom okruženju, ježevi više vole usamljenički život.

Ako razmišljate o kupovini dva ježa, najbolje bi bilo da ih držite u odvojenim kavezima.

Jež je srećniji kad je sam i nije mu potreban partner da bi bio emotivno ispunjen.

Zašto ježevi vole da budu sami?

Osim u sezoni parenja, ježevi radije provode život daleko od svoje vrste.

Da bi zadovoljili prirodne nagone i potrebu za roditeljstvom, ježevi učestvuju u razmnožavanju, ali to rade "brzinski". Nakon parenja, mužjak napušta izabranicu, ne ostaje da štiti decu od predatora ili da skuplja hranu za članove porodice, ali u samoći koju bira se nada novim partnerskim vezama.

Ženka ježa je nešto bolji roditelj od mužjaka: hrani bebe i podučava ih kako da pronađu hranu. Međutim, oko šest nedelja nakon rođenja, majka i njene bebe će se rastati i svako će otići svojim putem. Dok su ježići još mali, majka će ih braniti od predatora, ali ovoj bodljikavoj dečici ponekad veća opasnost preti upravo od - majke! Ukoliko nema dovoljno hrane ili oseća anksioznost zbog okruženja u kome joj nije prijatno, ona može da pojede neku od svojih bebica.

Kanibalizam nije neuobičajena pojava u divljini, pa čak i u zarobljeništvu. Međutim, mnogo je više primera da su ženke preuzimale brigu o ježevima siročićima iz drugog legla.

Ako je napušteni jež sličnog uzrasta kao njena deca i nema miris koji bi je odbijao, ženka će hraniti i odgajati tuđeg mladunca kao jednu od svojih beba.

Idealan dom za dva ježa

Jež i usamljenički život Foto: Shutterstock/Vyacheslav Saltayev

Kupovina dva kaveza i duplo veće količine hrane su skuplja varijanta za vlasnika, ali svaka druga opcija koja podrazumeva tesnu zajednicu dva ježa nije preporučljiva. Uzimajući u obzir loše roditeljske osobine ježa i ljubav prema samoći, izbegavajte da u isti prostor smestite dva ljubimca. Nakon što odrastu, ježevi će postati neprijateljski raspoloženi prema roditeljima ili braći i sestrama.

I spajanje dva potpuno nepoznata ježa jednako je opasno kao i zajednica odraslih potomaka iz istog legla. Mužjaci su izuzetno agresivni i nasilni jedni prema drugima i boriće se do smrti da bi uspostavili dominaciju. Ako je mužjak smešten u kavez sa bebama, verovatno će ih pojesti.

Iako su neki vlasnici potvrdili da su u isti kavez stavili dve ženke koje nisu pravile incidente, nema garancije da će svaki vlasnik imati tu sreću. Dve ženke u istom kavezu možda su najbolja varijanta, ali je i dalje rizično okruženje koje može dovesti do povreda ili uginuća. Druženje je protivno njihovoj prirodi, pa čak i u divljini love samostalno i spavaju sami. Parenje je jedini razlog zbog kojeg ježevi traže društvo. Ako imate mužjaka i ženku, držite ih u odvojenim kavezima. Posle parenja ih odmah rastavite, kako biste zaštititli buduću majku.

Ježevi su radoznali i zabavno je gledati ih noću kad su aktivni. Iako držanje dva ježa zvuči kao dvostruka zabava, upamtite da je srećan jež samo onaj koji je sam.

Stoga nemojte brinuti o tome da će vaš jež patiti jer nema drugara ili prijateljicu. Ukoliko mu dovedete društvo, upoznavanje može imati katastrofalan ishod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari