• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U akvarijumu želite ljubimce koje ne može svako da nabavi: Izaberite ovih 5 jedinstvenih vodenih životinjica

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne tako česta u akvarijumima, ova mala bića se lako gaje, iako su među njima jedan "izbirač" hrane, svadljivi "bokser" i "pucketač" kandžicama

  • 0
Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock/Jan Leya

Ljubitelji akvaristike i akvarijumskih ribica kažu da posle napornog dana nema lepšeg prizora za umorne oči od pogleda na živopisni akvarijum i njegova stanovnike. Ali, ne pružaju svi akvarijumski ljubimci istu zabavu.

Akvaristima koji su u mogućnosti predlažemo da nabave ovih 5 vodenih bića koja će garantovano uneti dinamiku u miran i običan akvarijum.

Vodena stvorenja sa ove liste nisu uobičajena i svakodnevna u akva šopovima i većina se može nabaviti u specijalizovanim prodavnicama ili od inostranih odgajivača i uvoznika, a pojedine vrste moraju posebno da se poruče.

O ovm malim vodenim prijatejima nije teško brinuti, ali svaki od njih ima specifične potrebe ili osobine na koje treba pripaziti, piše Petmojo.

1. Škampi duhovi

Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock/Edwin Aquaneo

Škampi duhovi, poznati i kao stakleni škampi, koriste sićušne kandže da bi grabili hranu sa svih površina akvarijuma. Ovi škampi su odlični skrivači, jedu biljke i alge i čiste detritus (mrtve organske materije) sa supstrata i ukopavaju se u podlogu ako je dovoljno mekana i duboka. Naročito odvažni škampi duhovi zamahuju i pucketaju kandžicama kako bi odvratili ribu od njihove hrane. Ako su uslovi u akvarijumu dovoljno dobri, škampi duhovi će se razmnožavati. Ženke u stomacima drže jajašca koja akvaristi mogu da posmatraju.

2. Džek Dempsi ciklid

Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock/Ibenk88

Džek Dempsi ciklid je jedna od najživopisnijih riba čije boje se pojačavaju, svetlucaju i blede u zavisnosti od njenog raspoloženja i nivoa stresa. Mužjaci mogu da narastu do 30 centimetara. Svaka riba te veličine, sa tako živopisnim bojama, predstavlja zanimljivog stanara u akvarijumu: ako u vodi živi više ovih riba, verovatno ćete saznati razlog zašto su nazvane  po poznatom bokseru iz 20-ih godina prošlog veka. Ova riba je dobar izbor ako želite samo nekoliko stanara u akvarijumu, jer može da bude veoam agresivna. Ciklidi se dobro snalaze u akvarijumima koji imaju mnogo skrovišta i definisanih mesta za zavlačenje, jer vole da imaju mesta u kojima će se skrivati. Ako ste kreativni, dizajnirajte kamene pećine koje mogu koristiti za skrivanje ovih riba.

3. Slatkovodna riba anđeo

Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock//Laslo Balog

Slatkovodne ribe anđeli se lako razmnožavaju ako nabavite jato. One se mreste tako što pričvršćuju svoja ljepljiva jaja na glatku podlogu. Kad mlade ribe malo porastu i počnu slobodno da plivaju, roditelji ih štite tako što ih usisavaju u usta. Kada ribice anđeli polože jaja, treba obezbediti mladuncima akvarijum od 5 ili 10 litara, sa istim kvalitetom vode. Mlade ribe hrane se jajašcima škampa, a ove kozice se lako uzgajaju u velikim vazama ili čašama sa slanom vodom.

2. Zečiji puž

Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock/Maria Balakhontseva

Zečiji puževi su preslatki stanovnici akvarijuma, sa antenama na glavi koje izgledaju kao zečije uši (poznati su i kao puževi slonovi) i narastu do 13 centimetara. Iako ih možete gledati u akvarijumu tokom dana, oni su posebno aktivni noću.

Ako imate zečijeg puža, i volite biljke, pripazite na ovog stanara koji obožava da brsti akvarijumsku floru, u čemu podseća na baštenskog puža.

5. Patuljasta balon riba

Čudni stanari akvarijuma Foto: Shutterstock/Toxotes Hun Gabor Horvath

Patuljasta riba balon ima neverovatan vid i ona će plivati tačno do vašeg lica ako ga prislonite uza zid akvarijuma. Ona voli interakciju sa ljudima i može da prepozna vlasnika. Njene oči mogu da se kreću nezavisno jedno od drugog i pratiće vas ako ste u blizini. Ova riba je mala, ali ima ogroman ego i neće se libiti da juri druge ribe u akvarijumu. Patuljasti "balon" je veoma društven, a samim tim i odličan vodeni kućni ljubimac, ali može da bude izbirljiv u jelu i ima nekoliko specifičnih potreba za negom. Činjenica je da se najbolje oseća ako je jedina vrsta u akvarijumu. Nekoliko biljaka i par većih stena je sve što joj je potrebno za sreću.

Riba balončić nije jak plivač i često se zaglavljuje u svim akvarijumskim pukotinama, pogotovo kad se oseti sputanom i skučenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari