• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da odredite pol kornjače: Rep nikad "ne greši"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osim "nepogrešivog repa", na osnovu boje očiju, dužine kandži i oblika oklopa takođe možete otkriti da li u akvarijumu imate mužjaka ili ženku

  • 1
Akvarijumska kornjača Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Nabavili ste kornjaču za akvarijum, ali vas muči nedoumica da li ste doneli mužjaka ili ženku? Pojedinim akvaristima ovo uopšte nije važno, dok drugi ipak žele da znaju pol svoje kornjače.

Često je teško odrediti pol kornjače kućnog ljubimca, pogotovo ako je niste nabavili od uzgajivača koji ih je izlegao iz okruženja sa kontrolisanom temperaturom. Temperatura tokom inkubacije jajeta određuje da li će embrion postati "dečko" ili "devojčica": hladnija temperatura "pravi" mužjake, dok ženke nastaju zahvaljujući toplijim temperaturama.

Može li se i na koji način precizno odrediti pol akvarijumska kornjače?

Kod nekih vrsta kornjača olakšano je razlikovanje mužjaka od ženke i nije bitno kojoj temperaturi su bili izloženi.

Crvenouhe kornjače pokazuju polni dimorfizam i njihovi mužjaci i ženke se razlikuju u veličini i izgledu.

Akvarijumska kornjača Foto: Shutterstock/Mark Leung

Veličina i oblik oklopa kao pokazatelj pola kornjače

Razlike u veličini većine muških i ženskih kornjača možda neće biti očigledne sve dok kornjače ne dostignu polnu zrelost (ishrana takođe može da igra ulogu u veličini kornjače). Mužjaci crvenouhe kornjače dostižu polnu zrelost kad njihova dužina dostigne 10 cm (i oko dve do pet godina). Ženke su polno zrele kada dostignu dužinu od 15 do 18 cm (što može potrajati pet do sedam godina).

Crvenouhe ženke će više rasti od mužjaka, što je pojava i kod drugih vrsta kornjača, ali razlika u veličini oklopa između mužjaka i ženke varira u zavisnosti od vrste. Neke vrste imaju veće mužjake, kod drugih je veličina mužjaka i ženke istovetna, a da bi se veličina oklopa koristila kao precizan faktor u određivanju pola, kornjača mora da dostigne veličinu odrasle jedinke.

Dno oklopa kornjače (tzv. plastron) takođe se koristi kao indikator određivanja pola. Tako mužjaci imaju konkavni (zakrivljeni) plastron koji je kod ženki ravan. Ovaj oblik oklopa omogućava mužjaku da se lakše zakači za ženku pri parenju, a ženkama daju više prostora za jaja.

Akvarijumska kornjača Foto: Shutterstock/Katerina Maksymenko

Dužina kandže kao pokazatelj pola kornjače

Ženke kornjača najčešće imaju kratke i zdepaste kandže na prednjim nogama. Mužjaci (posebno crvenouhe kornjače i drugih vodenih kornjača) imaju duže kandže na prednjim nogama od ženki. To je zato što mužjak koristi kandže kada pokušava da privoli ženku na parenje. U trenutku parenja, mužjak koristi kandže kako bi zgrabio gornje delove oklopa ženke.

Dužina repa kao pokazatelj pola kornjače

Najčešće se pol kornjače određuje na osnovu dužine njenog repa. Ženke uglavnom imaju kratke i mršave repove, dok mužjaci imaju duge, debele repove, sa otvorom (kloakom) postavljenim bliže kraju repa.

Albino kornjača, kornjače Foto: Shutterstock

Kako šare i boje na oklopu ukazuju na pol kornjače

Crvenouhe kornjače imaju zeleno telo prošarano jarkožutim prugama i to otežava razlikovanje mužjaka od ženki. Ipak, drugi indikatori boja mogu da pomognu razlikovanju polova. Plastron je žut, sa neujednačenim, tamnim "uparenim" šarama, dok su rep, noge i glava zeleni, sa debelim žutim prugama. Kako crvenouhe kornjače stare, mogu da potamne i da poprime gotovo crnu boju, pa će većina nekih šara biti prikrivena.

Polovi kod nekih kornjača mogu da se razlikuju prema boji očiju. Mužjaci pojedinih vrsta imaju crvene oči, dok ženke iste vrste imaju smeđe ili žute oči. I boja glave kod nekih kornjača ukazuje na pripadnost mužjacima odnosno ženkama: mužjaci imaju zelenkasto obojenu glavu sa crvenim ili narandžastim krljuštima na nogama, dok su glave ženki smeđe, a krljušt na nogama je žute boje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    12. januar 2024. | 14:41

    Date kornjaci hranu. Ako je pojela onda je zenka garant.