• 2

Oskar: Cihlid koji voli da preuređuje akvarijum!

Neiskusni ili neobavešteni ljubitelji slatkovodnih riba u akvarijum često ubace ovu ribu koja je predator i vrlo brzo desetkuje njegove stanare

  • 2
Oskar Foto: Shutterstock

Poznata i kao tigrasti oskar, ljubičasti ili mramorni cihlid, oskar je tropska ribica poreklom iz Južne Amerike.

Prepoznatljiva po narandžasto-crnim prugama, ova riba iz porodice cihlida ima varijetete - mutacije živih boja, poput jarkožute i plave, ali i crne, pa čak i albino rođake, piše Thesprucepets.

Nije za početnike

Ove ribe je lako uočiti zahvaljujući živim bojama, a poznate su i po tome da “pomeraju” predmete u akvarijumu. Mogu da budu veoma agresivne prema drugim vrstama sa kojima žive.

Oskar nije riba za početnike koji često donesu ovu ribu u zajednički akvarijum, gde na kraju ostane sam. Oskar je predator i lovi manje ribe u prirodnom prebivalištu, a isto čini i u akvarijumu.

Oskar (Astronotus ocellatus) naraste od 30 do 45 cm i živi između 10 i 15 godina. Može da bude težak do 1, 5 kilogram.

Poreklo i boje

Oskar Foto: Pixabay

Kao i mnogi južnoamerički cihlidi, oskar živi u slivovima reka Amazon i Orinoko. Uobičajen je u akvarijumima i uspešno se gaji. Smatra se alohtonom vrstom i pravi štetu u rekama u koje ga puštaju nemarni vlasnici.

Oskar ima tamnosmeđe ili svetlozeleno telo, sa crvenim i narandžastim prstenastim pegama. Rep mu je kratak, u obliku lepeze, a leđno peraje veliko. U stanju je da menja boje. Mlade ribe su drugačije obojene od starijih. Postoje i albino varijacije, sa potpuno belim telom na kome dominiraju crvene mrlje.

“Problemi” u akvarijumu

Budite oprezni kada sparujete oskare i druge vrste riba. Iako su na početku bezazleni i mali, oni brzo prerastu manje ribe i - pojedu ih! Oskar je agresivan cihlid, pa birajte kompatibilne vrste, iz istog regiona.

Iako postoji mnogo vrsta cihlida, njihovo poreklo određuje kakvi će morati da budu parametri vode u akvarijumu. Pošto su oskari južnoameričke ribe, susedi treba da im budu druge južnoameričke vrste.

Oprema i “hemija”

Oskari su poznati “preuređivači” u akvarijumu: pomeraju predmete po svom nahođenju, što se naročito odnosi na žive biljke sa korenjem. Osim što će iskopati biljke, oskar će prevrnuti kamenje i pobacati sa strane sve što mu smeta. To je jednostavno u njegovoj prirodi i ne možete mnogo učiniti da to sprečite. Povedite računa o opremi za filtraciju i drugim važnim dodacima, jer oskar može i njih da “napadne”. Najbolje rešenje za destruktivnog oskara je ugradni akvarijum, čija će prateća oprema biti povezana spolja.

Redovno pratite i održavajte hemijske parametre vode koji će oskaru obezbediti dobro zdravlje. Loš hemijski sastav vode može da izazove stresa kod ribe koji utiče na ispoljavanje mnogih zdravstvenih problema.

Ishrana oskara

Oskar je mesojed i on će loviti manje ribe u akvarijum. Zato je važno odabrati prikladne “komšije” koji nisu na oskarovom jelovniku.

Gotovo hranivo za cihlide, uz dodatke bogate proteinima, osnov je dobre ishrane ovih slatkovodnih riba. Dodaci su tubifeks crvi, smrznuti kril, insekti… Izbegavajte dodavanje žive hrane, kao što su zrikavci i bebe miševi, kako biste sprečili unošenje bolesti u akvarijum.

Oskar u prirodi jede voće, pa se i to može iskoristiti kao njegova hrana.

Zdravlje

Bolest kojoj je oskar podložan su tzv. "rupe u glavi", čiji je uzrok nedostatak vitamina C i D, loša ishrana, ustajala voda i prevelika količina aktivnog uglja u filteru.

Polne razlike

Oskar Foto: Pixabay

Postoje veoma male razlike između muških i ženskih oskara koje su vidljive samo u periodu pred mrešćenje. Tada se kod ženke poveća otvor kroz koji izbacuju jajašca. Ako ribe nisu polno zrele, mužjake i ženke nećete moći da razlikujete.

Oskar može biti izbirljiv po pitanju partnera. Preporučljivo je uzgajanje oskara u odvojenom akvarijumu. Temperatura vode mora biti toplija od one u akvarijumu, oko 26 do 30 stepeni Celzijusa. Potreban je kameni supstrat na kome će ženka položiti ikru (između 1.000 i 2.000 jajašaca koje mužjak treba da oplodi). Jaja i mlade ribe će biti pod budnim okom roditelja, u izdvojenom akvarijumu, sve dok ne postanu sposobne za samostalan život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sultan Bgd

    26. januar 2023. | 16:05

    Lep tekst. Lepo je pročitati nesto o Cichlide Malawi, mnogo lepih riba sa prelepim bojama.