• 1
 ≫ 

Alge u akvarijumu: Kako stati na put njihovoj invaziji?

 ≫ 

Ove vodene stanare nikada ne možemo sasvim eliminisati, ali postoje jednostavna rešenja za usporavanje rasta organizama koji naružuju izgled stakla i kamenja u domu za ribice

  • 1
Alge u akvarijumu Foto: Shutterstock

Svaki vlasnik akvarijuma pre ili kasnije će se suočiti sa pojavom algi.

Ovi biljni organizmi su uobičajena pojava u akvarijumima, međutim, mogu prekomerno da rastu, što ne samo da ružno izgleda, već može biti opasno za ribe i akvarijumske biljke, upozorava portal Thesprucepets. Alge se javljaju u vidu braonkaste, zelenkaste ili crveno obojene skrame koja se “penje” po staklu, kamenju ili podlozi, opremi i biljkama unutar akvarijuma. Bilo kakav pokušaj njihovog uništavanja hemijskim sredstvima završiće se pogubno po ribice, biljke i dobre bakterije i narušiće ekološku ravnotežu u akvarijumu. Alge gotovo nikad stopostotno nećemo odstraniti, ali možemo obuzdati njihov rast i uticati na to da izgledom ne naruše opšti izgled akvarijuma.

Uzroci prekomernog rasta

Kao i svaka biljna vrsta, alge napreduju zahvaljujući vodi, svetlosti i hranljivim materijama. Ako se bilo koji od ovih parametara pojača, alge mogu rasti kao korov. Uobičajeni razlozi prekomernog rasta algi su: predugo uključeno svetlo, izloženost akvarijuma direktnim sunčevim zracima, preterano hranjenje ribe, neredovna zamena vode i prezasićenost vode hranljivim materijama.

Alge u akvarijumu Foto: Shutterstock

Kontrola i prevencija rasta

Saznajte šta uzrokuje prekomerni rast algi. Kad to ustanovite, radite na sprečavanju ili ispravljanju prekomernog rasta algi.

Smanjite osvetljenje: akvarijum ne sme da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti koja podstiče rast algi. Veštačko svetlo ne sme biti jače nego što je potrebno i ne treba da bude uključeno više od osam do deset sati dnevno.

Manje hrane: većina vlasnika previše hrani ribice, a to povećava nivo fosfata u vodi. Dajte im male porcije i posmatrajte kako jedu. Ako za pet minuta ne pojedu svu hranu, znači da ih hranite previše. Odmah nakon obroka uklonite nepojedenu hranu iz akvarijuma!

Menjajte vodu: redovno menjajte vodu u akvarijumu! Svake nedelje zamenite do 30 posto vode da biste smanjili količinu hranljivih materija. Ovo će ukloniti nitrate, glavno “đubrivo” akvarijumskih biljaka.

Testirajte vodu: ako voda u akvarijumu ima visok sadržaj fosfata, raspitajte se o najboljem načinu uklanjanja. Vodu testirajte na nitrite i nitrate i proveravajte kako funkcioniše filter. Nema mnogo koristi od promene vode ako dodajete hranljive materije nazad u akvarijum sa vodom iz slavine.

Uklanjajte alge: ukoliko počnu da rastu na staklu, kamenju ili drugim tvrdim površinama akvarijuma, uklonite ih! Ostružite staklo, uklonite kamenje i oribajte ga, a šljunak usisajte prilikom promene vode.

Čuvajte žive biljke: žive biljke apsorbuju mnogo hranljivih materija na kojima alge napreduju. Manje hranljivih materija u vodi znači manje “goriva” za prekomerni rast algi.

Ribe koje jedu alge: sijamski algar, otocinklus, plekostomus i druge ribice koje jedu alge pomoći će da se smanji broj ovih neželjenih gostiju u akvarijumu.

Vrste algi

Ako primetite alge u akvarijumu, morate ih se rešiti: da biste to efikasno uradili, treba da znate koju vrstu alge imate.

Smeđe alge uobičajene su u novim akvarijumima i prekrivaju ih u vidu listova koji se lako brišu. Obično su bezopasne. Koristite usisivač za šljunak da biste ih uklonili prilikom menjanja vode.

Plavo-zelene alge, poznate i kao sluzave, mogu nastati zbog viška nitrata i fosfata u vodi. U većini slučajeva to i nisu alge, već cijanobakterije. Brzo se šire i ponekad ih je teško kontrolisati. Njihovoj eliminaciji doprinosi nega vode, ali ako u akvarijumu ima fosfata, sprovedite posebne tretmane za uklanjanje viška hranljivih materija.

Crvene alge se najteže uklanjaju. Obično se pojavljuju na biljkama. Potapanje u slab (5-10 procenata) rastvor izbeljivača na nekoliko minuta uglavnom ih efikasno uništava.

Zelene alge su kraći ili duži končasti organizmi koji prekrivaju biljke, a pojavljuju se i u vidu zelenih tačkica na staklu, listovima biljaka ili kamenju. To je zdrava vrsta algi koju ima svaki akvarijum, ali ga ne sme preplaviti. Sve dok postoji dobra higijena u akvarijumu, necće smetati.

Cvetanje algi: mikroskopske alge koje se ne mogu obrisati ni sastrugati sa stakla. Ni zamena vode nije efikasna, jer se preostale alge brzo razmnožavaju. Blokirajte svetlost u akvarijumu na nekoliko dana i testirajte vodu da biste bili sigurni da ne sadrži amonijak, nitrite, nitrate ili fosfate koji podstiču rast algi. Ultraljubičasto svetlo u sistemu za filtriranje takođe usporava cvetanje algi u vodi.

U borbi protiv algi obavezni elementi su: redovna zamena trećine vode nedeljno (jednom u desetak dana), ubacivanje ugljen-dioksida u vodu, manje ribica a više biljaka, sadnja brzorastućih biljaka radi uspostavljanja biološke ravnoteže, izbegavanje direktnih sunčevih zraka (više od 2-3 sata dnevno), osvetljavanje akvarijuma (oko 10 časova dnevno), više ribica koje se hrane algama i biljkama (ancistrusi, lorikarija, otocinklus, plekostomus, ampularija puževi...), minimalna turbulencija vode, uklanjanje algi sa stakla žiletom ili magnetom, bez preteranog hranjenja ribica, kombinovano osvetljenje i što više filtracije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srđan

    14. septembar 2022. | 14:30

    Solidan članak, ali izostavljeni neki detalji. Stvar koja se često zanemaruje na forumima kada su alge u pitanju je temperatura vode. Temperatura preko 23 stepena pogoduje algama. Drugo, otocinklusi i druge ribe su sjajni algari, ali su najbolji u kombinaciji sa kozicama i nerita puževima, od kojih su po mom mišljenju najbolji Black halmet. I dužina osvetljenosti akvarijuma je pogrešna za većinu akvarijuma: 5-6 sati je sasvim dovoljno u startu, kasnije povećati so max. 8.