• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakva gadost: Jeziva slika glave parazitskog crva koji može da se "useli" u probavni sistem vaše mačke

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iznenađujuće neznanje vlasnika kućnih ljubimaca: petina ispitanika u studiji smatra da mačke koje žive u zatvorenom ne mogu da se zaraze

  • 0
Trakavica parazit Foto: Shutterstock/Crevis

Šokantne slike koje su pred vama otkrivaju kako zapravo izgledaju unutrašnji paraziti koji mogu da se usele u telo vašeg kućnog ljubimca. Mikroskopom uvećane do 180 puta, fotografije prikazuju trakavice i okrugle crve, sa svim njihovim "krvavim" detaljima.

Stručnjaci tvrde da su šanse da se obe vrste nastanjuju u vašim mačjim prijateljima značajno povećane ako se ne zahvataju redovno.

Kako je izvestio Mirror, fotografije unutrašnjih parazita su objavili Drontal i Dronspot, brendovi koji se koriste za lečenje glista kod kućnih ljubimaca, a snimio ih je više puta nagrađivani fotograf nauke i prirode, dr Dejvid Mejtland, koristeći svetlosne, konfokalne i skenirajuće elektronske mikroskope iz sopstvene kolekcije, kao i one sa Univerziteta Sent Endru.

Mejtland je napravio slike uzoraka koje je pozajmio sa Univerziteta u Liverpulu, nakon istraživanja 1.000 mačaka kojima su vlasnici davali lekove protiv glista: samo 23 posto korisnika je čistilo svoje mačke u poslednjih mesec dana, a 34 procenta vlasnika je uradilo to u poslednja tri meseca.

Mačka i unutrašnji paraziti Foto: Shutterstock//Juan Gaertner

Trakavice i okrugli crvi redovni "stanari" mačijih probavnih organa

Trakavice, koje kod pasa mogu da narastu do 5 metara, pričvrste se za sluznicu creva kućnog ljubimca i razvijaju dugačka tela nalik vrpcama, uz tipične simptome, uključujući dijareju, nedostatak energije, gubitak težine i još mnogo toga.

U retkim slučajevima, trakavicama i okruglim crvima mogu da se zaraze ljudi. Okrugli crvi, iako su obično bezopasni za odrasle, mogu da izazovu ozbiljna oštećenja vida kod dece. Ovi paraziti, poznati i kao ankilostomi, dugački su u proseku od jednog do skoro 2 cm i žive u probavnom sistemu kućnih ljubimaca.

Mačka i unutrašnji paraziti Foto: Shutterstock/Crevis

Samo zato što su ova stvorenja sićušna, ne znači da su bezopasna: i trakavice i gliste su relativno česte kod kućnih jlubimaca, pri čemu se okrugli crvi viđaju kod jedne od četiri mačke, prema jednoj studiji iz Velike Britanije.

Vlasnici gadljivi na crve i gliste, ali zaboravljaju da očiste ljubimce

Vlasnici su u obavezi da kontrolišu mačke i redovno ih čiste od glista: čak i kad kućni ljubimci ne izlaze napolje i ne love, uvek mogu da "pokupe" crve od drugih kućnih ljubimaca u domaćinstvu, jajašaca koje ukućani ili gosti donesu na obući, ili progutaju jajašca trakavica čiji su domaćini buve.

Studija je otkrila da 37 odsto vlanika ne oprimenjuje na mačkama tretmane dehelmintizacije, a 45 odsto anketiranih priznaje da eliminisanje parazita iz ljubimaca nije na vrhu njihove liste obaveza, što znači da često potpuno zaborave da očiste mačke od mogućih parazita. Ovo je šokantan podatak s obzirom na to da 54 posto vlasnika mačaka svoje ljubimce smatra članovima porodice, ali ne primenjuju redovne mere predostrožnosti zaražavanja unutrašnjim parazitima.

Mačka i unutrašnji paraziti Foto: Shutterstock//New Africa

Skoro petina (18 odsto) anketiranih vlasnika veruje da mačke u zatvorenom ne mogu da dobiju gliste, a više od jednog vlasnika od 10 ispitanih (11 odsto) ne veruje da unutrašnji paraziti kod mačaka predstavljaju rizik za ljude. Ipak, 68 odsto njih priznaje da su gadljivi na pomisao da njihove mačke imaju crve.

Ispitanici su identifikovali glavne simptome prisustva parazita kod svojih kućnih ljubimaca: svrab u anusu, "izvirivanje" crva ili gliste iz zadnjice, nečistoća u obliku komadiča nalik pirinču u izmetu... Imajući u vidu ove znake postojanja parazita, 29 odsto vlasnika mačaka nije bilo sigurno koji su pokazatelji prisustva unutrašnjih parazita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Boluje od neizlečive bolesti a ipak dominira: Bračni par usvojio mačka koji je postao zvezda Tiktoka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari