• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li mačke podriguju i zašto to rade

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge mačke nikada ne podriguju ili to retko rade, uglavnom ako se nagutaju vazduha usled halapljivosti ili preterane aktivnosti, ali ponekad na taj način pokušavaju da ublaže određene zdravstvene probleme

  • 0
Mačka Foto: Shutterstock/Sharomka

Vlasnici mačaka primećuju navike svojih kućnih ljubimaca, kako u pogledu nege i higijene, tako i kad je reč o ishrani, apetitu, načinu na koji jedu i svemu što se dešava posle obroka. Ipak, verujemo da mnogi vlasnici nikad nisu čuli da njihova mačka podriguje, a ako i jesu, verovatno su se zapitali da li mačka to uopšte treba da uradi posle jela.

Da li je normalno da mačke podriguju?

Stručnjaci koji brinu o zdravlju mačaka kažu da je podrigivanje normalna pojava kod mačke, piše Cuteness, ali mnoge mačke nikada neće podrignuti ili neće to često raditi. U nekim slučajevima, podrigivanje je jedan od simptoma koji se javljaju ako postoje određeni zdravstveni problemi, obično u gastrointestinalnom sistemu.

Podrigivanje je način da se ublaži gas koji se stvara usled gutanja viška vazduha, a mačke ga češće izbacuju putem nadimanja. Mačke ne podriguju često, jer je njihov respiratorni sistem stvoren da bi disale kroz nos, što ograničava količinu vazduha koju mogu da unesu. Podrigivanje se obično javlja kada mačke tokom jela ili aktivnosti progutaju previše vazduha.

Uobičajeni razlozi zbog kojih mačke podriguju

Mačke podriguju iz raznih razloga koji obično nisu razlozi za brigu, ali podrigivanje je ponekad simptom medicinskog problema. Mačka će podrigivati ukoliko proguta previše vazduha ili ima uznemiren stomak usled alergije na hranu, prisustva bakterija ili parazita, ili zbog čira na želucu.

Da biste sprečili probleme sa varenjem, ponudite mački meku hranu (barenu piletinu i beli pirinač), izbegavajte davanje nove hrane i hranjenje ostacima sa stola.

Povraćanje dlake je još jedna uobičajena pojava i mačka tada proizvodi zvuke koji se pogrešno smatraju podrigivanjem. Mačka povraća i u drugim slučajevima: ako brzo jede, ako joj hrana ne prija i kad treba da izbaci nagomilanu dlaku iz želuca ili prilikom refluksa, odnosno vraćanja kiseline. Podrigivanje je jedan od nekoliko simptoma hroničnog refluksa kiseline. Kada se podrigivanje mačke poklopi sa upornim gutanjem i lizanjem usana, to mogu da budu simptomi ezofagitisa, nadražaja i upale jednjaka usled nelečene gorušice ili konzumacije lekova. Ezofagitis dovodi do gastrointestinalne iritacije, zbog čega mačke češće podriguju.

Mačka Foto: Shutterstock/fantomrd

Zapaljenska bolest creva je još jedan medicinski uzrok podrigivanja kod mačaka koje pritom imaju i druge simptome: gubitak težine, povraćanje, dijareju, letargiju i krvavu stolicu.

Treba li da brinete kada mačka podrigne

Ako mačka povremeno podrigne (ili to radi redovno) najverovatnije nema razloga za brigu. Podrigivanje može biti simptom medicinskog problema, ali retko je jedini simptom bolesti ili poremećaja. Podrigivanje je najčešće uzrokovano gutanjem vazduha, ali ako sumnjate u neku bolest, odvedite mačku na pregled.

Šta da radite kada mačka podrigne

Ako mačka neuobičajeno podriguje i pokazuje druge znake zdravstvenih poremećaja, kao što su gastrointestinalna nelagodnost, povraćanje ili dijareja, obratite se veterinaru. Ukoliko možete, napravite video snimak ovog ponašanja mačke kako biste veterinaru olakšali dijagnostikovanje problema. Ukoliko je podrigivanje rezultat alergije na hranu, ezofagitisa ili upale creva, veterinar će odrediti poseban režim ishrane u vidu obroka koje će mačka lakše variti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari