• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaša mačka često povraća: Iako vam neće biti svejedno, dobro pogledajte sadržaj koji izbacuje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskusni vlasnici znaju da mačke povraćaju kuglice dlake i hranu koju prebrzo jedu. Ako ste odgovoran vlasnik, uvek pogledajte konzistenciju i količinu sadržaja iz njenog želuca kako biste blagovremeno delovali

  • 0
Mačka i povraćanje vode Foto: Shutterstock

Mačke su poznate po tome što s vremena na vreme povraćaju.

One izbacuju dlake koje se u njihovom želucu nakupe usled svakodnevnog lizanja krzna i povrate ih u vidu kuglica. Osim toga, mačke ponekad povrate i hranu, najčešće ako jedu prebrzo ili hranu samo progutaju, a dešava se da povraćaju i vodu.

Kada povraćanje kod mačke postaje razlog za brigu? Kada mačku treba da odvedete veterinaru na pregled zbog povraćanja?

Iako pomisao na proveravanje ostataka iz mačijeg želuca deluje kao najgadnija stvar na svetu, odgovorni vlasnik i ovo mora da radi kako bi reagovao na vreme i čak spasao život mački.

Ako sadržaj koji mačka povrati ne izgleda normalno, odmah je odvedite na pregled.

Od velike pomoći veterinaru će biti da detaljno opišete sadržaj iz mačijeg želuca ili da čak odnesete uzorak kako biste olakšali uspostavljanje dijagnoze.

Šta možete pronaći nakon što maca povrati?

Komadi hrane – ako je mačka temperamentna i brzo i mnogo jede, alergična je ili netolerantna na neke namirnice, možda će to povratiti. Ovo se dešava i kad postoji opstrukcija ili drugi problem koji sprečava hranu da se pravilno kreće kroz digestivni trakt. Posmatrajte ponašanje mačke i potražite druge simptome: možda ćete lakše da utvrdite zašto povraća. Ukoliko ste kupili novu vrstu hrane, i to može da bude jedan od uzroka povraćanja.

Sluz – ukoliko maca izbaci sluz, to može biti znak regurgitacije, a ne povraćanja. Konsultujte se sa veterinarom!

Bistra ili vodenasta tečnost – dešava se da mačka popije mnogo vode, što dovodi do izbacivanja viška. Međutim, i gladovanje može izazvati mačku da povraća.

Pena – upala ili iritacija u digestivnom traktu izazvaće povraćanje penaste, bele tečnosti. Ako maca izvesno vreme ne jede, može da povrati penastu tečnost bele ili žute boje. ovo se dešava i pre nego što povrati klupko dlaka.

Zelena tečnost ili žuta žuč - ako je stomak mačke prazan, ona bi mogla da povrati žuč. Ukoliko povraća zeleni sadrđaj, to može biti rezultat problema sa žuči ili druge stomačne zdravstvene tegobe.

Smeđa tečnost – sadržaj iz želuca koji je smeđe obojen može da sugeriše da je mačka pojela neku namirnicu braon boje. Ipak, ovakav sadržaj može da znači i prisustvo krvi u gastrointestinalnom traktu, možda zbog stranog tela ili ulkusa.

Krv - crvena krv ili krv boje taloga kafe znak je za uzbunu i mačku odmah odnesite veterinaru. Ovakvo povraćanje može da ukaže na jaku iritaciju jednjaka ili stomaka, ali i na trovanje, problematično zdravstveno stanje ili pucanje čira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari