• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je normalno da odrasloj mački ispadaju zubi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najčešći razlozi gubitka zuba kod mačke su loša ishrana, povrede ili bolesti, a simptomi koji ukazuju na problem su brojni i neprijatni

  • 0
Mačka gubitak zuba Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Ispadanje zuba kod mačaka njihovim vlasnicima može izgledati zabrinjavajuće i normalno je da se pitaju da li je reč o normalnom i prirodnom procesu, ili je ispadanje zuba samo pokazatelj nečeg ozbiljnijeg?

Da li je ispadanje zuba kod mačaka normalno? Kada su u pitanju mačići, mlečne zube (njih 26) počinju da dobijaju sa oko 2 nedelje starosti, dok izmena istih počinje u uzrastu od 3 do 6 meseci. U navedenom periodu sasvim je normalno da mačka gubi zube, jer na mesto starih (mlečnih) dolaze novi i trajni (njih 30), piše Apetit.rs.

Međutim, na pitanje "da li je normalno da odrasle mačke gube zube?", odgovor je: "Ne".

Zašto odrasla mačka gubi zube

Najčešći razlozi gubitka zuba kod odraslih mačaka su loša ishrana, povrede ili bolest.

Bolesti desni i zuba su veoma rasprostranjene: čak do 85 posto mačaka starijih od 6 godina ima neki oblik oboljenja zuba ili desni.

Najčešći simptomi bolesti su: krvarenje iz usta, balavljenje sa krvlju ili bez tragova krvi, klimavi zubi, vidno neraspoloženje i nervoza mačke, odbijanje čvrste hrane i otežano žvakanje, gubitak apetita, neprijatan zadah, rane u usnoj duplji... Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma, obratite se veterinaru koji će dati dijagnozu i predlog za lečenje.

Mačka gubitak zuba Foto: Shutterstock/Happymay

Kako da sprečite gubljenje zuba kod mačke

Ishrana mačke treba da bude kvalitetna, jer je ona stub celokupnog dobrog zdravlja životinje. Preporučuje se da kombinujete suvu i vlažnu hranu kako biste održavali balans kvaliteta zuba i hranljivosti.

O pranju mačijih zuba mnogi vlasnici uopšte ne razmišljaju, ili se to ne smatra važnim, jer je reč o životinji. To je velika zabluda, jer je pranje zuba mačke veoma bitno, kako bi se održavala higijena čitave usne duplje.

Redovne kontrole ne treba zanemariti i podrazumeva se da barem jedanput godišnje vodite mačku na kontrolni pregled kod veterinara.

Pravilnom negom zuba osiguraćete mački srećan i zdrav osmeh, kao i nesmetanu ishranu tokom celog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari