• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nicanje mlečnih i stalnih zuba kod mačića: Kompletan "dentalni" vodič za vlasnike

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznavanje vremenskog okvira izbijanja zuba vlasnici treba da znaju i proprate i pomognu mačkama ako se pojave bilo kakvi problemi

  • 0
Mačići i rast zuba Mačići i zubi Foto: Shutterstock/

Mačići, baš kao i bebe, stižu na svet bez zuba. Njihovi prvi zubi (poznati kao mlečni) rastu u uzrastu od oko 3 nedelje, a između 10 nedelja i 6 meseci starosti oni ispadaju i zamenjuju ih stalni koje će imati do kraja života. Stanje zuba i desni je dobar pokazatelj opšteg zdravlja mačke, pa je njihova nega važna od rođenja do kraja života.

Poznavanje vremenskog okvira izbijanja zuba mačića daje vlasnicima uvid u "dentalna" dešavanja koja mogu da proprate i pomognu mačićima ukoliko se pojave problemi.

Kakva je najčešće vremenska "linija" izbijanja zuba kod mačića?

Vremenski okvir izbijanja zuba kod mačića

Mačići se rađaju bez zuba, a mlečni zubići rastu između druge i treće nedelje starosti. Do oko 3 nedelje, prvi zubi će izbiti iz desni, a u uzrastu između 6. i 7. meseca starosti će početi da dobijaju stalne zube. Mačićima prvi zubi mogu početi da ispadaju sa 10 nedelja.

Normalno je da zubi rastu različitom brzinom i vlasnici ne bi trebalo da budu zabrinuti. Ponekad mačetu može nedostajati veći broj zuba, čak i u starosti od oko 10 nedelja. Drugi period nicanja (stalnih) zuba je između 10 nedelja i 7 meseci starosti.‌ Mačići imaju 26 mlečnih zuba, a mačke dobijaju 30 stalnih zuba. Sasvim je normalno da na podu pronalazite mačije zubiće, u periodu kad počnu da im ispadaju.

Iako su mačke tolerantne na rast stalnih zuba, neki simptomi nelagodnosti mogu se pojaviti u drugom periodu.

Mačići i rast zuba Mačići i zubi Foto: Shutterstock/

Simptomi nicanja zuba i promene u ponašanju

Obratite pažnju na sve znake nelagodnosti koje mačka može da pokaže dok joj niču zubi. Mačka može imati smanjen apetit‌: jedenje žitarica, pa čak i vlažne hrane može da bude bolno za osetljive mačije desni, pa će izbegavati da jede kako ne bi imala bolove. Ponekad mačka žvaće predmete i grize jer je to smiruje: učestalo grickanje može da ukaže na početak nicanja zuba, ali i na druge probleme.

Upaljene i crvene desni su još jedan znak početka nicanja zuba: kad izbijaju stali zubi, oni mogu da prekriju usta i da preklope mlečne zube, što pogoduje stvaranju džepova u kojima se nakupljaju bakterije. Osim navedenih znakova nelagode zbog izbijanja zuba, mačka će biti i osetljivija i razdražljivija.

Mačići i rast zuba Mačići i zubi Foto: Shutterstock/

Problemi prilikom nicanja stalnih zuba

Stalni zubi formiraju se u vilici i desnima iznad mlečnih zuba koji treba da ispadnu. Ponekad je mlečni zub duboko ukopan u desni i ne može da ispadne, što je poznato kao uporan mlečni zub. U ovom slučaju, stalni zub će izbiti kasno, pod lošim uglom ili u nenormalnom položaju. Postojanje dva zuba u jednom mestu može da izazove brojne probleme, u vidu ‌lošeg zadaha ili gingivitis‌a, slabljenja zuba i problema u razvoju vilice.

U većini slučajeva, veterinar će preporučiti vađenje mlečnog zuba kako bi se napravio prostor za stalni zub.

mačka, zubi Foto: Pixabay.com

Kako treba da izgleda rutinska nega mačijih zuba

Trebalo bi da vlasnici navikavaju mačke na rutinu čišćenja zuba. Postoje paste za zube sa ukusom ribe koju mačke rado prihvataju. Pre nego što počnete da perete zube mački, dopustite joj da onjuši četkicu i pastu, kako bi se uverila da joj od njih ne preti opasnost. Ako pokaže interesovanje za ove predmete, nanesite pastu na četkicu i pokušajte da maci operete zube: dovoljno je manje od jednog minuta.

Osim redovnog četkanja zuba, u održavanju dentalne higijene pomoći će igračke za žvakanje kojima će se mačka zabavljati, a one će joj zauzvrat skidati kamenac.

Suva hrana za mačke dobra je za žvakanje jer poboljšava zdravlje zuba. Međutim, većina suve komercijalne hrane za mačke ima dosta šećera, što s vremenom uzrokuje nakupljanje kamenca. Posavetujte se sa veterinarom koja vrsta hrane je najbolja u tom pogledu i ne dovodi do zubnih problema.

Kućnu negu zuba treba dopuniti redovnim pregledima kod veterinara. Osim toga, važna je i svakodnevna kontrola koju vlasnik treba sam da obavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari