• 0
 ≫ 

Vaša mačka odbija da koristi pesak? Saznajte kako da rešite problem

 ≫ 

Odbijanje upotrebe mačjeg toaleta najčeše ne znači problem sa navikavanjem na posip ili problem sa karakterom, to može biti i više od toga

  • 0
Mačka, pesak za mačke Foto: Shutterstock

Svaki vlasnik zna koliko je važno da njegova mezimica na vreme nauči da koristi posip za mačke.

Međutim, to nije kraj puta. U određenom periodu, a nakon uspešnog savladavanja upotrebe mačjeg toaleta, može se desiti da mačka odbija da koristi pesak. Zašto se to događa? Šta raditi u takvim slučajevima?

Odbijanje upotrebe mačjeg toaleta najčeše ne znači problem sa navikavanjem na posip ili problem sa karakterom, to može biti i više od toga! Obratite pažnju na znake koje vam vaša mačka šalje, jer oni mogu ukazivati i na neki zdravstveni problem, piše Apetit.rs.

Zašto mačka odbija da koristi pesak?

Postoje tri glavna razloga zašto vaša mačka odbija da koristi pesak, iako se već navikla na njegovu upotrebu:

1. Mačka ima neki zdravstveni problem - to mogu biti bolesti urinarnog trakta, bakterijski cistitis, otkazivanje bubrega, bolelesti jetre ili dijabetes.

2. Promene u domaćinstvu - okidač mogu biti renovacija prostora, selidba, novi ljubimci ili članovi porodice, prisustvo mačaka koje nisu kućne. Ovo naročito dolazi do izražaja ukoliko imate macu seniorku.

3. Problemi sa kutijom za pesak - mačke važe kao veoma uredne životinje, zato će odbiti da koriste pesak ukoliko on ne zadovoljava njihove "higijenske standarde".

Zadržimo se malo na trećoj stavki. Koje su zapravo odlike urednog mačjeg toaleta? On mora biti čist, i ne sme biti ni previše dubok ni previše plitak. Većina mačaka preferira debljinu peska od oko 5 centimetara. Toalet ne sme biti nepristupačan, ili imati pesak koji čini da se maca oseća neudobno. Ona će tada najradije birati da vrši nuždu van njega.

Takođe, morate imati dovoljno toaleta širom stambenog prostora, i to na lokacijama koje se vašim mačkama sviđaju. Ukoliko to nije tako, ona može izbegavati da ih koristi.

Ukoliko ste skoro menjali posip, ili se on vašoj mački ne sviđa, to takođe može biti razlog za vršenje nužda na neprimerenim mestima. Razmislite da li je sve ovo ispoštovano, i sigurni smo da neće biti problema.

Izbegavajte ovo ukoliko želite da se mačka ponovo navikne na pesak

Ponekad vlasnici misle da treba mačku "naučiti pameti" ili dresirati je kako bi se vratila korišćenju peska. Iz iskustva znamo da se ovi pokušaji na završe baš uspešno. Evo šta definitivno treba da izbegavate:

  • trljanje nosa mačke urinom ili izmetom,
  • hvatanje mačke i nošenje do kutije sa peskom,
  • zatvaranje mačke u manju prostoriju sa posudu sa peskom, bez pokušaja da se problem reši prvo na neki od drugih načina,
  • postavljanje kutije sa peskom blizu mesta gde mačka jede ili pije vodu,
  • davati poslastice dok mačka koristi toalet, u cilju podsticanja. Mačke ne žele da budu uznemiravane dok vrše nuždu,
  • čišćenje mesta "nezgode" sredstvom na bazi amonijaka - umesto toga koristitie enzimski čistač.

Nekada stvari prosto izmaknu vašoj kontroli, i tu se vaša nadležnost kao vlasnika završava. U tim slučajevima, kada očigledno postoji zdravstveni problem kod vašeg ljubimca, najbolje je da se posavetujete sa vašim odabranim veterinarom.

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari