• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pet oboljenja koja najčešće pogađaju kućne mačke: Za dve bolesti lek ne postoji

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kućne mačke, iako gotovo ceo život provedu zatvorene u domu, mogu da obole od nekih bolesti koje su često neizlečive, ali se uz dobar tretman i svakodnevnu higijenu mogu držati pod kontrolom

  • 0
Pet najčešćih mačijih bolesti Foto: Pixabay/yacubee

Preoznavanje znakova i simptoma bolesti kod mačaka je ključno za pravovremeno delovanje, odnosno odlazak veterinaru i pružanje najbolje nege. Kućne mačke, iako gotovo ceo život provedu zatvorene u domu, mogu da obole od nekih bolesti.

Kojih 5 bolesti najčešće pogađaju mačke i kako možemo da ih zaštitimo?

Bolesti koje pogađaju kućne mačke su zabrinjavajuće za svakog vlasnika, ali mnoge od njih mogu se sprečiti. Vakcinacija je odličan način zaštite mačaka od bolesti kao što su mačiji parvovirus i FeLV, odnosno mačija leukemija. Uravnotežena ishrana je takođe važna za održavanje zdravlja mačke. Mačke sa prekomernom težinom češće pate od oboljenja kao što su dijabetes ili artritis, pa se pobrinite da ih hranite nutritivno uravnoteženim obrocima, ali i da im pružite svakodnevnu igru i aktivnosti. Mačkama su neophodni i redovni tretmani protiv spoljašnjih i unutrašnjih parazita, ali se o tome konsultujte sa veterinarom.

Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju ili fizičkom izgledu mačke, potražite savet od veterinara koji može brzo i tačno da dijagnostikuje probleme i da na vreme otpočne lečenje.

Evo i 5 najčešćih bolesti koje pogađaju mačke.

1. Virus mačije leukemije (FeLV)

Virus mačije leukemije (FeLV) izaziva raznolike i brojne zdravstvene probleme kod mačaka, uključujući anemiju i tumor. FeLV se širi kontaktom sa pljuvačkom ili drugim telesnim tečnostima zaražene mačke, a može ga preneti i majka na mačiće, dok ih doji i čak pre nego što dođu na svet.

Uobičajeni simptomi FeLV su groznica, gubitak apetita i težine, blede desni, respiratorne infekcije ili infekcije urinarnog trakta, dijareja i povraćanje.

Nažalost, ne postoji lek za FeLV, ali izvesni tretmani mogu da ublaže simptome bolesti i poboljšaju kvalitet života obolele mačke. Ako je mačka pozitivna na FeLV, važno je da zaustavite prenošenje virusa. Mačka mora da bude konstantno u zatvorenom prostoru i da ide na redovne preglede. Smatra se da suplementi poput omega-3 masnih kiselina smanjuju upale povezane sa virusnim bolestima kao što je FeLV.

Pet najčešćih mačijih bolesti Foto: Pixabay/lohrelei

2. Virus mačije imunodeficijencije (FIV)

Virus mačije imunodeficijencije (FIV) pogađa mačke i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne leči. FIV napada imuni sistem mačke i čini ih podložnijim drugim bolestima i infekcijama.

Simptomi FIV uključuju groznicu, gubitak apetita i težine, loše stanje dlake i iscedak iz očiju, a u nekim slučajevima pojavljuju se napadi ili promena ponašanja. Iako ne postoji lek za FIV, bolest se može kontrolisati, a mačka može da ima dug život.

Pet najčešćih mačijih bolesti Foto: Pixabay/milivigerova

3. Infekcije gornjih disajnih puteva

Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa mačke je infekcija gornjih disajnih puteva, a uzročnici su virusi i bakterije koje utiču na gornje disajne puteve mačke, odnosno nos, grlo i sinuse.

Najčešći simptom infekcije gornjih disajnih puteva su curenje iz nosa, suzne oči, kijanje i groznica. U nekim slučajevima, infekcija može da se razvije u upalu pluća.

Postoji nekoliko načina da sprečite da mačka dobije ovu infekciju. Osim vakcinacije, važna je i svakodnevna higijena i izbegavanje kontakta sa obolelim životinjama. Ako se mačka ipak razboli, postoji mnogo efikasnih tretmana, u zavisnosti od vrste virusa ili bakterije koja je izazvala infekciju.

Pet najčešćih mačijih bolesti Foto: Pixabay/IgbalStock

4. Ušne grinje

Ušne grinje se najčešće nalaze u ušima, ali se viđaju i na drugim delovima tela. Ušne grinje izazivaju iritaciju i nelagodnost, a mogu da se razviju u sekundarne infekcije, ako se ne leče pravilno.

Simptomi infekcije ušnim grinjama su: preterano grebanje ili trešenje glave, tamnobraon ili crvenkasto-smeđ iscedak iz ušiju, neprijatan miris koji se razvija iz ušiju, upala oko ušiju ili lica i gubitak sluha zbog oštećenja ušnih grinja.

Ako se mačka zarazi ušnim grinjama, postoje tretmani za lečenje, koje uključuje masti ili sprejeve i oralne lekove. Redovno menjajte posip i operite i dezinfikujte sve mačkine predmete koji su napravljeni od tkanina.

Pet najčešćih mačijih bolesti Foto: Pixabay/BarryBellUK

5. Lišaj

Okrugli lišaj je uobičajena infekcija kože koja se pojavljuje kod mačaka, a uzrokuju ga gljivice dermatofiti, koje se hrane mrtvim slojevima kože koje se nalaze u krznu ili folikulima dlake. Iako nije opasan po život, lišaj izaziva neprijatne simptome: svrab, crvenilo, perutanje i ljuskanje kože. Mačke obično dobiju lišaj u kontaktu sa zaraženom životinjom ili kontaminiranom okolinom. Gljivica je veoma zarazna i za ljude, pa ako sumnjate da mačka ima lišaj, preduzmite mere predostrožnosti kad je dodirujete!

Najčešći simptom lišaja kod mačke su neravne ćelave mrlje na krznu, intenzivan svrab, zadebljanje kože i stvaranje tvrde ivice oko lezija. Lečenje uključuje lokalne ili oralne lekove, kao i tretmane koji smanjuju upalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari