• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako mačka pokazuje znake prehlade i ima čireve u ustima i na nosu, zaražena je mačijim kalicivirusom

Vreme čitanja: oko 3 min.

FCV je veoma zarazan i brzo mutira, a prenosi se sekretom iz očiju ili nosa, međusobnim timarenjem i korišćenjem iste posude za hranjenje, kijanjem, kašljanjem i dodirom, a inkubacija traje od dva do 14 dana

  • 0
Mačiji kalicivirus Simptomi kalicivirusa kod mačke Foto: Shutterstock/rj22

Vaša mačka s vremena na vreme kija, pa verujete da je u pitanju bezazlena prehlada.

Možda jeste tako, a može biti i nešto ozbiljnije.

Ako mačka ima simptome koji ukazuju na prehladu, ali ima i rane u ustima ili na nosu, možda je zaražena mačijim kalicivirusom (FCV).

Ovaj virus se lako prenosi, pogotovo u azilima, gde na jednom mestu ima mnogo mačaka. U najtežem i retkom obliku, kalicivirus može uticati na kretanje mačke, pa je tada potrebna hospitalizacija. Česti su i smrtni ishodi.

Srećom, FCV vakcina i prevencija ograničavaju širenje ovog rasprostranjenog virusa.

Šta je mačiji kalicivirus i kako se prenosi?

Mačiji kalicivirus je jedan od najčešćih uzroka infekcije gornjih disajnih puteva. Iako se svaka mačka može zaraziti sa FCV, ovaj virus izaziva teže oblike infekcije kod mačića ili mladih odraslih mačaka. Kalicivirus je široko rasprostranjen i njim se zaražavaju mačke širom sveta.

Kalicivirus je veoma zarazan i brzo mutira, a širi se sekretom iz očiju ili nosa zaražene mačke, prilikom igre ili održavanja higijene. Ukoliko mačke jedu ili piju iz iste posude, sasvim sigurno će se zaraziti, kao i u slučaju da dodirujete kontaminirane predmete ili mačke, a ne operete ruke. Kalicivirus se može širiti i vazduhom, kad zaražena mačka kija ili kašlje.

Mačiji kalicivirus Foto: Shutterstock/rj22

Simptomi kalicivirusa kod mačaka

Kalicivirus najčešće pogađa gornje disajne puteve i usta.

Znaci da je mačka zaražena FCV-om su: iscedak iz očiju ili nosa, kijavica, oticanje ružičastog tkiva oko oka (konjunktivitis), delimično zatvorene oči, izostanak apetita, velika količina slina, loš zadah, rane u ustima ili na koži nosa koji ostaje bez dlaka. Povremeno, kalicivirus izaziva bol u zglobovima i hramanje.

Ovi simptomi traju od pet do 10 dana u lakšim slučajevima i do šest nedelja u težim. Kod nekih mačaka se razvija trajna upala u ustima (hronični stomatitis) koja zahteva doživotno lečenje.

Veoma retko, kalicivirus mutira u veoma fatalan oblik koji se zove virulentni sistemski mačji kalicivirus (VS-FCV). On je najčešće posledica velikih epidemija u prenaseljenim prihvatilištima, gde stopa smrtnosti može biti i do 67 procenata. U ovom obliku bolesti simptomi uključuju: teške znake upale gornjih disajnih puteva, izuzetno teške oblike čireva u ustima, na nosu, jastučićima šapa, ušima i oko očiju, otoke na glavi i udovima, žutilo očiju i kože, modrice na koži.

Mačiji kalicivirus Foto: Shutterstock/rj22

Inkubacija traje dva do 14 dana nakon izlaganja (najčešće 3-4 dana). Mačke šire virus oko dve ili tri nedelje, a neke doživotno nose virus i s vremena na vreme ga oslobađaju.

Rizik od zaraze kalicivirusom se povećava u prepunim azilima, kolonijama mačaka i drugim vidovima mačijih zajednica. Pod većim rizikom su mačke koje su izložene stresu, imaju oslabljen imuni sistem ili nose druge patogene gornjih disajnih puteva kao što je mačiji herpesvirus.

Veterinari obično dijagnostikuju kalicivirus na osnovu čireva na nosu ili u ustima mačke, a može se obaviti i pregled oka da bi se ustanovilo postojanje čira na rožnjači.

Lečenje mačijeg kalicivirusa

U većini slučajeva mačjeg kalicivirusa, cilj lečenja je ublažavanje respiratorne i oralne nelagodnosti. Zbog verovatnoće da postoje sekundarne bakterijske infekcije, mačkama sa kalicivirusom se prepisuju oralni antibiotici, redovno čišćenje očiju i nosa i tretman antibioticima ili medikamentima za razbijanje respiratornog sekreta. Blagotvoran uticaj na bolesnu mačke ima i vrela para koju mačka treba da udiše: nju možete napraviti u kupatilu, puštajući vrelu vodu. Nekim mačkama može biti potrebna tečnost kako bi se sprečila dehidracija.

Mačiji kalicivirus Foto: Shutterstock/Todorean Gabriel

Čirevi u ustima leče se oralnim analgeticima. Pošto mačka gubi apetit, potrebni su joj stimulansi apetita ili privremena sonda za hranjenje u teškim slučajevima. Ponudite joj konzervisanu hranu jakog mirisa i zagrejte je kako biste poboljšali njen miris. Hramanje je individualna posledica ovog oboljenja, ali propisani lekovi protiv bolova mogu pomoći mački.

Mačke sa VS-FCV moraju biti izolovane od drugih mačaka, a izolovanje je poželjno i u slučaju blažih oblika FCV.

Kako sprečiti kalicivirus kod mačaka

Vakcinacija protiv mačijeg kalicivirusa smatra se osnovnim oblikom zaštite. Iako vakcinacija ne sprečava infekciju, ona može smanjiti težinu kliničke slike i dužinu bolesti.

Držanje mačke u zatvorenom prostoru i uskraćivanje "druženja" sa mačkama koje slobodno žive je odličan način da se spreči zaražavanje kalicivirusom. Kada dovodite u dom novu mačku, a već imate kućnu ljubimicu, držite je odvojeno nedelju ili dve kako biste bili sigurni da nova mačka nema virus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari