• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto jastučići na mačijim šapama ponekad promene boju: Razlozi su brojni, a jedan od njih je i anemija

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jastučići na šapama mačke mogu da budu ružičaste, crne, sive, bele, pa čak i pegave i obično su iste od rođenja do kraja života, ali ima uzroka koji utiču na promenu njihove boje

  • 0
Boja jastučića na mačijim šapama Foto: Shutterstock/Sonsedska Yuliia

Mnogi vlasnici mačaka tvrde da su im jastučići na šapama ljubimca omiljeni, jer su mekani, elastični i čak mirišu i da vole kad ih mačka ispruži nakon sna. Jastučići na šapama obojeni su različitim bojama: neke su ružičaste, druge crne, a neke sive ili čak pegave. Kad mače stigne na svet, boja jastučića na njegovim šapama ostaje ista do kraja života, ali ako se promeni, ima razloga zašto se to dešava.

Evo šta treba da znate o tome zašto se ponekad menja boja jastučića na mačijim šapama.

Šta su jastučići na mačijim šapama

Jastučići mačijih šapa su kao ljudska stopala: to su "jastuci" od debelog tkiva, dovoljno jaki da izdrže ogrebotine i sitnije povrede sa površina po kojima mačka hoda. Oni su kao štit između mačijeg okruženja i mekog, delikatnog tkiva šape.

Mačija šapa se sastoji od odvojenih jastučića i obično ih ima četiri na zadnjim šapama i pet na prednjim, a tu je i veći metakarpalni jastučić koji podržava težinu mačke kad se kreće i obezbeđuje amortizaciju i apsorpciju udara. Na prednjim šapama takođe postoji karpalni jastučić koji pomaže mački da bezbedno skače i usporava pokrete pri klizanju.

Jastučići šapa su prekriveni kožom koja je pigmentirana u različitim bojama, uključujući belu, ružičastu, crnu, sivu i pegavu.

Koja je uloga jastučića na mačijim šapama

Osim apsorpcije udara i zaštite, jastučići mačjih šapa imaju dosta uloga, a jedna od njih je izolacija šapa od vreline ili hladnoće, kad mačka provodi vreme na otvorenom. Ovo ne znači da jastučići na mačijim šapama ne mogu da izgore ili promrznu, ali mogu da izdrže ekstremne vremenske uslove bolje od kože na ostatku šapa. Osim ove uloge, jastučići na šapama "informišu" mačke: zahvaljujući njima, mačke mogu da osete vibracije koje im govore da li ne grabljivac ili neprijatelj približava i odakle dolazi. Jastučići šapa pružaju mački sve što treba da zna o površini po kojoj hoda: ako je podloga oštra, vruća, hladna ili može da je povredi, mačka će izbeći tu površinu i preći na drugu.

Zašto jastučići na mačijim šapama promene boju

Jastučići na šapama ne bi trebalo da menjaju boju tokom života mačke osim ako ne postoji neki problem. Ipak, nekoliko razloga mogu da utiču na boju jastučića na šapama mačke, i to su: povrede, anemija, vitiligo, pododermatitis plazma ćelija i tumori.

Povrede mogu uzrokovati promenu boje jastučića mačijih šapa koji postaju tamnije ružičasti, crveni, ljubičasti i crni. Ujedi insekata i životinja, izrasle kandže i posekotine od oštrih predmeta i grubih površina mogu da izazovu povrede koje će uticati na izmenu boje jastučića. Ponekad se ove promene pojavljuju i usled hramanja ili prekomerno lizanja šapa.

Ukoliko mačka ima anemiju, njen jezik i desni mogu postati svetliji ili čak beli, a samim tim će doći i do izmene boje na jastučićima šapa koji poprimaju belu boju. Kad je reč o vitiligu, mačke ga mogu razviti u odraslim godinama, što je retko, ali bezopasno stanje i smatra se naslednim. Vitiligo je depigmentacija kože i zahvata čak i kožu na jastučićima šapa. Vitiligo nastaje kada telo životinje ne može pravilno da proizvodi ćelije melanina. Vitiligo nije zarazan i može da učini da mačka sa crnim jastučićima na šapama razvije lila, roze ili čak bele jastučiće. Tamna boja jastučića šapa u slučaju vitiliga postaje svetlija. Ovo stanje ne izaziva bol niti druge zdravstvene probleme i samo je estetski odbojno.

Retko stanje, kada se jastučići mačijih šapa preplave plazma ćelijama koje proizvode antitela za borbu protiv infekcija, nagoveštavajući neki zdravstveni problem, manifestuje se izmenom izgleda jastučića koji postaju "kašasti" i natečeni, poprimaju ljubičastu boju i izazivaju hramanje i zove se pododermatitis. I neke vrste tumora utiču na promenu izgleda i boje jastučića na šapama mačke, a nejčešći su melanom i karcinom skvamoznih ćelija. Javlja se u vidu podignute obojene mase na jastučićima a ili drugim delovima mačije šape, a mačka može da hramlje ili preterano liže šapu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari