• 1
 ≫ 

5 činjenica o mačjim šapicama koje morate znati

 ≫ 

Jastučići na šapama imaju veliki broj receptora koji mački omogućuju procenu strukture, lokacije i održivosti svog plena

  • 1
Mačka, mačke, šape

Foto: Pixabay

Nema mačkoljupca koji prosto nije oduševljen šapama svog ljubimca (okej, možda čak i malo opsednut). Mačje šape su jedan od najslađih prizora, naročito kada su pufnaste ili imaju bele “čarapice” - prosto im se ne može odoleti.

Međutim, meke šape umeju da iznenade, i to baš kada maca izbace svoje kandže. Evo nekoliko činjenica o mačjim šapama koje možda niste znali!

 

Jastučići na mačjim šapama su meki, ali izdržljivi

Jastučići na donjem delu mačjih šapa su dovoljno jaki da štite od oštećenja, čak i na neravnom terenu, međutim, oni nemaju funkciju izolacije od ekstremnih temperatura.

Odakle ovaj “kompromis”? Priroda je tako uredila stvari da bi mačke bile bolji lovci. Jastučići na šapama imaju veliki broj receptora koji mački omogućuju procenu strukture, lokacije i održivosti svog plena. Jastučići su vrlo osetljivi na dodir i temperaturu - mogu lako otkriti i hladne i tople površine.

 

Mačke mogu biti “levošape” i “desnošape”

Baš kao i ljudi, i mace imaju dominantnu šapu - to može desna ili leva šapa. Većina ženki koristi desnu šapu, dok mužjaci uglavnom koriste levu.

 

Mačke hodaju na vrhovima prstiju

Za razliku od ljudi koji hodaju tako što se oslanjaju na tlo celim stopalom, mačke hodaju na vrhovima nogu. Mala veličina šapa i mekoća mačjih jastučića olakšava mački tiho kretanje po bilo kojoj površini.

 

Mačke se znoje kroz šape

Mačke se malo znoje kroz šape, ali najviše se oslanjaju na isparavanje pljuvačke na njihovom krznu kako bi održavale normalnu telesnu temperaturu, piše apetit.rs.

Lizanje krzna reguliše jednu trećinu procesa hlađenja. Međutim, znojne žlezde na jastučićima šapa aktiviraju se ne samo kada telesnu temperaturu treba izjednačiti, već i kad je mačka uznemirena - na primer, kada je kod veterinara.

 

Jastučići na šapama mogu biti višebojni

Kao što mačke mogu imati različite boje krzna na sebi, tako im i jastučići na šapama mogu biti šareni. Naime, pigment odgovoran za boju krzna takođe "boji" i njihovu kožu. Samo pogledajte jastučiće šapa vaše mačke da vidite da su one često slične boje kao njeno krzno.

Video: Ne, ne vidite duplo! Mačak Aslan ima četiri uveta: Dobro izoštrite pogled

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari