• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je sterilizacija odnosno kastracija mačke, u kom uzrastu se odvija, da li je bolna i postoje li rizici

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim sprečavanja neželjene trudnoće, postoje i druge prednosti sterilizacije, a komplikacije posle ove hirurške intervencije su retke

  • 0
Mačka sterilizacija Foto: Pixabay/lequangutc89

Svaki novi vlasnik mačke bi, odmah po dolasku mačeta u porodicu, trebalo da razmotri pitanje sterilizacije svog ljubimca. Kako oko ove teme kruže razni mitovi, odlučili smo se da je pokrijemo i objasnimo sve korake koje bi vlasnik sa svojom mačkom trebalo da ispoštuje i pređe, piše Apetit.rs.

Šta je sterilizacija

Sterilizacija je rutinska operacija tokom koje se uklanjaju reproduktivni organi ženke (jajnici i materica), dok se kod mužjaka sličan proces naziva kastracija i tom prilikom se uklanjaju testisi.

Mačka sterilizacija Foto: Pixabay/sophkins

Da li je sterilizacija bolan zahvat

Kada je u pitanju sama operacija, ona je potpuno bezbolna za životinju, s obzirom na to da će ljubimac biti u potpunoj anesteziji. Nakon operacije, rez kod ženki se ušiva, dok kod mačora rana zarasta sama i najčešće nisu potrebni šavovi.

U oba slučaja mačka i mačor će biti pušteni kući istog dana.

Zarastanje i oporavak traju od 7 do 10 dana i tada je ljubimcu neophodna nega, mir i odmor. Preporučuje se da vlasnik mački bude stalno na raspolaganju u periodu oporavka, kako bi mogao da prati njeno stanje u slučaju komplikacija o kojima će mu predočiti veterinar.

Kada je najbolje sterilisati mačku

Preporuka je da se mačka steriliše pre nego što stekne polnu zrelost, što je između 4 i 6 meseci starosti. Mačku možete sterilisati i kasnije, ali je bolje da se to obavi pre prvog teranja, kako bi se šanse za pojavu tumora mlečnih žlezda svele na samo jedan procenat.

S obzirom na to da je svaka mačka posebna, obratite se veterinaru kako bi vam dao najtačnije smernice.

Mačka sterilizacija Foto: Pixabay/krystianwin

Prednosti sterilizacije

Osim sprečavanja neželjene trudnoće, postoje i druge prednosti sterilizacije, kako po zdravlje, tako i po ponašanje mačke.

Nakon kastracije, mačor više neće imati potrebu da obeležava teritoriju urinom. Usled uklanjanja reproduktivnih organa, mačka neće imati potrebu za parenjem, pa će se tako smanjiti šansa da pobegne od kuće u potrazi za partnerom.

Sterilizacija mačke otklanja rizik od nekih bolesti i infekcije materice. Još jedna od dobrih posledica sterilizacije, odnosno kastracije je da će mačka postati mirnija, a mačak će biti manje agresivan i neće imati naglašen osećaj teritorijalnosti.

Rizici sterilizacije

S obzirom na to da je sterilizacija, odnosno kastracija hirurški zahvat, postoji mogućnost od komplikacija (mada se retko dešavaju). Takođe može doći do infekcije rane, što je razlog zbog kog morate stalno proveravati stanje mačke tokom njenog oporavka, kako biste svaku neplaniranu promenu odmah prijavili veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari