• 0
 ≫ 

Mačija ljubomora: Kako se ispoljava i ublažava ova teška emocija?

 ≫ 

Dobili ste bebu ili ste u dom doveli novog kućnog ljubimca: vašoj sreći nema kraja, ali pored vas sedi namrgođena i zlovoljna mačka. Šta se dešava?

  • 0
Mačija ljubomora Foto: Shutterstock

Mogu li mačke da budu ljubomorne? Da li osećaju ovu emociju? Pokazuju li ljubomoru samo prema drugim mačkama, ili se ona odnosi i na pse, pa čak i na ljude?

Ispoljavanje ljubomore

U određenim slučajevima, prilikom dolaska novog člana porodice u dom ili rođenja bebe, mačka pokazuje promene u ponašanju. Ona je dotad uživala poseban status i bila najomiljeniji član domaćinstva, a onda se pojavio “uplakani zavežljaj” koji je pridobio pažnju ukućana. I više niko ne obraća pažnju na macu! Tada ona počinje da frkće: na bebu, njene roditelje - svoje vlasnike i na sve ostale. Ponekad je toliko ljutita da urinom obeležava nožice bebinog kreveta ili njenih kolica. Radost na licima članova porodice koji su posvećeni bebi pravi su alarm za mačku koja se oseća ugroženom, jer više nije u centru pažnje. Tada ona postaje ljubomorna.

"Uvređena" mačka pokazuje da je nesrećna kad god može i koliko god želi: ona frkće, "gunđa", udara šapom novog člana porodice, pa čak i grize. Međutim, neke mace mirno podnesu promene i ne pokazuju nezadovoljstvo. Ponekad se sakriju iza nameštaja i zavesa, odbijaju hranu ili su pak preterano umiljate i zahtevne. Ako osete da pridošlica ugožava njihovu teritoriju, možda će urinom obeležavati zidove u domu.

Razlozi ljubomore

Vlasnik treba da utvrdi da li se mačka ovako ponaša isključivo zbog ljubomore ili je u pitanju neki zdravstveni problem. Ako odbija hranu, sakriva se ili pokazuje značajnije promene u ponašanju, odvedite je kod veterinara. Dešava se da se skriveni problemi kod mačke, koji se dotad nisu ispoljili, prikažu zbog nove situacije. Promene mačije svakodnevice izazivaju stres koji se manifestuje bolestima sistema za varenje i problemima u mokrenju.

Mačka može opasno da se naljuti na vas i da pokaže nadrealnu ljubomoru ako u dom dovedete još jednu mačku. Zbog toga morate stalno pratiti situaciju. Macu novopridošlicu treba da upoznate sa mačkom starosedeocem. Smestite novu mačku u odvojenu prostoriju, sa vodom, hranom i posudom sa posipom, u kojoj će biti sama. Nemojte dozvoliti "glavnoj" mački da ulazi kod nove mace, jer će je izazivati, frktati a možda i fizički napasti. Omogućite mačkama da se prvo upoznaju kroz zatvorena vrata. Kad se situacija smiri, nemojte dozvoliti novopridošlici da se služi ličnim stvarima glavne mace, niti da leži na njenom omiljenom mestu. Novoj mački kupite nove igračke, posude i nov krevet. Samo tako se stara mačka neće osetiti ugroženom.

Slično treba da se ponašate ako u dom dovodite psa. Iskusni vlasnici kažu da je proces prilagođavanja novom članu porodice lakši ako je reč o starijem psu. Mladi psi i štenci uglavnom su preterano razigrani i veseli, a mačke to ponekad ne vole.

U slučaju da je mačka “ljuta” na vašu bebu, uz izuzetan oprez dozvolite ljubimici da priđe i onjuši dete. Ako bude mirna i pristojna, nagradite je poslasticom i obavezno pomazite.

Mačku nemojte zapostaviti, koliko god posla da imate. Ne uskraćujte joj pažnju, milovanje i ljubav na koje je navikla; u suprotnom će pridošlicu shvatiti kao pretnju. Kad god možete maci pružite dodatnu nežnost, dok se ne navikne na novu situaciju i novog člana porodice. Pre nego što donesete bebu u dom, mačku unapred upoznajte sa nekim predmetima koje ćete koristiti: stavite na ruku malo bebi pudera, kreme, šampona ili losiona da se mačka navikne na nove mirise.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari