• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko često vaša mačka "pušta golubove"? Ne, nije reč o ptici, već o pojavi koja muči i naše ljubimce

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gasovi, nadutost, "leptiri" i druge senzacije iz stomaka, kako god se zvale, ponekad mogu da muče i naše mačke. Da li znate zašto nastaju i kako da pomognete kućnoj ljubimici da se sa njima izbori?

  • 0
Gasovi kod mačke Foto: Shutterstock/Best photo plus

Sva bića na svetu ispuštaju gasove, pa čak i mačke.

Ali, ako vaša mačka ima oluju u stomaku, možda ćete se zabrinuti.

Stručnjaci kažu da zbog ove senzacije ne treba da brinete, piše Dailypaws.

Ispuštanje gasa, nadutost, "leptiri i golubovi" iz stomaka... Kako god se zvali, svi ih izbacujemo, pa i mačka nije izuzetak.

Zato je važno da shvatite kako funkcioniše probavni sistem mačke i zbog čega se s vremena na vreme iz nje "vijaju" neprijatni mirisi.

Koliko često mačke puštaju gasove?

Učestalost izbacivanja gasova kod mačke može biti prilično promenljiva pojava, ali se jedan ili dva puta dnevno smatra normalnim, kaže veterinarka Sara Očoa iz "Dog Lab". U poređenju sa čovekom, koji "to" može da obavi čak 21 put dnevno, naši zdravi mačiji prijatelji neće nas daviti gasovima više puta u toku dana, zahvaljujući ishrani i mehanizmu proizvodnje energije iz obroka. Mačke ne jedu teško svarljive namirnice, poput celuloze, pa se u njihovim crevima ne gomilaju bakterije koje treba da "ispumpaju" gasove.

Gasovi kod mačke Foto: Shutterstock/Saksa

Zašto mačke izbacuju gasove?

Mačke to rade iz istog razloga kao i čovek: ili gutaju vazduh dok jedu, ili imaju višak gasa koji stvaraju bakterije u crevima. Zbog toga treba da izbace vazduh iz jedne od dve izlazne tačke (iz "donjeg trapa" ili da podrignu), pa se to s vremena na vreme - čuje.

Mačke mogu da izbacuju gasove i kad su uplašene, ako su pod stresom ili su uznemirene. Stres i anksioznost utiču na telo, imuni sistem, navike u ishrani i creva, pa se "višak" svega, u vidu gasa, mora izbaciti.

Iako ova pojava nije direktno povezana sa starošću mačke, jedinke sa nezrelim imunološkim sistemom (mačići) ili mace sa slabim imunitetom (seniori) sklonije su gastrointestinalnim poremećajima, pa i izbacivanju gasova. I prelazak sa majčinog mleka na čvrstu hranu će izazvati malo dodatnog "gasa".

Gasovi kod mačke Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Ako mačka pokazuje izrazitu sklonost ka gasovima, to verovatno ukazuje na stres, neodgovarajuću ishranu ili medicinski problem. Učestallost izbacivanja gasova može ukazivati na: bakterijsku, virusnu ili gljivičnu infekciju, parazite poput crva ili protozoa, bolesti izazvane poremećajima imuniteta (alergije), sindrom inflamatornog creva, endokrine poremećaje (hipertireoza), metaboličke bolesti (hronična oboljenja bubrega), gutanje toksina ili otrova, neke vrste kancera... Ako mačka češće izbacuje gasove, ali je u suštini zdrava i ne pokazuje promene, nema razloga da žurite veterinaru.

Zašto mačiji gasovi neprijatno mirišu?

Mačke su mesojedi i razgrađuju namirnice zasnovane na proteinima. Dodaci u vidu ugljenih hidrata i povrća traže dodatni napor za varenje pa mogu proizvesti mekši izmet neprijatnog mirisa.

Kada mačka jede biološki prikladne obroke, njen izmet će biti gotovo bez mirisa, a isti će biti i gasovi koje ispušta. Sastojci komercijalne hrane za mačke se veoma razlikuju i pojedine vrste sadrže više ugljenih hidrata i povrća, pa mogu da stvore gasove koji neprijatno mirišu.

Gasovi kod mačke Foto: Shutterstock/Sophiecat

Kako da pomognete mački da se izbori sa ovim problemom

Ako mačka izbacuje gasove slabog mirisa i to radi par puta dnevno, ne obraćajte pažnju. U slučaju da to radi češće, ali ne osećate neprijatan miris, verovatno guta previše vazduha dok jede. Da biste joj pomogli, ubacite hranu u igračku koja će usporiti hranjenje.

Mačka koja često izbacuje gasove lošeg mirisa, a nema druge simptome poput povraćanja, dijareje ili promene apetita, najverovatnije je netolerantna na hranu. Zato joj ponudite obroke sa drugačijim izvorom proteina. Činite to postepeno: pomešajte novu hranu sa starom tokom prvih nekoliko dana, postepeno povećavajući količinu nove hrane i smanjujući količinu stare.

Nemojte na svoju ruku dodavati u mačiju hranu probiotike ili vlakna!

Ako jednostavne promene u ishrani ne pomognu, vreme je za posetu veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari