• 0
 ≫ 

Mačka veteranka: Zašto je bolje imati ljubimicu u zrelim godinama?

 ≫ 

Za razliku od nemirnog i radoznalog mačeta, maca seniorka je fizički i psihički formirana, mirna je, nema lovačke nagone i ima ustaljene navike

  • 0
Starija mačka kao kućni ljubimac Foto: Pixabay

Odlučili ste da uzmete mačku kućnog ljubimca.

Verujemo da ste izabrali mazno, mekano, preslatko mače. Ali, da li ste pomislili na to da ove neodoljive krznene lopte mogu napraviti dosta nevolja? Mačići se stalo negde penju, neposlušni su i majstori su da naprave štetu. Osim toga, veoma su radoznali što ih često dovodi u opasne situacije.

Za razliku od mačića, odrasla mačka je staložena i vreme provodi u mirovanju. Ona prihvata ustaljeni način života u kući, strpljivo podnosi decu i zna kako da se sačuva od mnogih opasnosti. Ukoliko je bila u azilu za životinje, verovatno je vakcinisana i sterilisana. To će vas osloboditi mnogih troškova.

Starija mačka kao kućni ljubimac Foto: Pixabay

Prednost ustaljenih navika

Današnje mačke duže žive. Sa oko pet godina ulaze u srednje doba, a posle sedme počinju da stare.

Starost nastupa oko desete godine: tada se ispoljavaju fizičke promene kod njih i menjaju mnoge navike u dotadašnjem načinu života. Sve promene se odvijaju postepeno, pa vlasnik uz dobru negu i brigu može mački produžiti životni vek.

Za razliku od mačića, seniorke su formirane fizički i karakterno. Osim toga, odmah možete videti njihovu pravu veličinu, boju očiju i dlake.

Mačke u godinama ne vole mnogo da love, iako neke to čine i u “starosti”. Ipak, većina vremešnih maca vreme provodi u mirovanju, maženju i opuštenom stanju. Starijim macama često nije potrebno igranje, pa ne morate stalno misliti o tome kako da ih zabavite.

Starija mačka kao kućni ljubimac Foto: Pixabay

Stara mačka ima razvijene navike u pogledu ishrane, održavanja higijene, spavanja i zabave, bez obzira na to da li je do usvajanja živela u nečijem domu ili azilu. Ako usvojite takvu mačku, dajte joj vremena da se privikne na novi dom. Ako nemate problem sa uzimanjem korišćenih predmeta, ukoliko je moguće, ponesite mački posude na koje je navikla.

Macu možete uzeti iz azila, ali i od vlasnika koji zbog nekog razloga više ne mogu brinuti o njoj. To je pomalo tužno, ali zahvalno za vas. Direktno od vlasnika ćete saznati sve o mačkinoj naravi i navikama, o hrani koju voli, dnevnim i noćnm potrebama.

Mačku nemojte zatrpavati igračkama. Budite više uz nju kako biste stekli poverenje, ali joj dozvolite da sam istraži novo životno okruženje.

Ishrana stare mačke

Starija mačka kao kućni ljubimac Foto: Pixabay

Ishrana starije mačke mora da bude prilagođena njenim godinama. Njen sistem za varenje ne funkcioniše kao nekad, zbog čega je najbolje da joj hranu dajete kroz više manjih obroka.

Pet šopovi su prave riznice komercijalnih proizvoda namenjenih mačkama koje ćete izabrati u zavisnosti od njenog uzrasta, zdravlja, sposobnosti varenja, stanja zuba i težine. Hrana za mačke seniorke je specifična: prilagođena je manje aktivnim macama i ima manje proteina. Ova hrana se lakše vari, mekša je i sočnija, pa je odličan izbor za mace koje imaju probleme sa zubima.

Ako ljubimica ipak ne odustaje od granula, dodajte joj sos ili ulja sardine. Keks za mace pomešajte sa kašom ili kuvanim pirinčem. Ako maca teže vari hranu ili nema apetit mora otići na pregled.

Smeštaj i zdravstvene kontrole

Starije mačke često ne mogu da se sklupčaju u kutiji u kojoj spavaju. Zato im nemojte nabavljati krevet, jer će im biti udobno i na fotelji ili drugim površinama. Najvažnije je da budu na toplom i daleko od promaje.

Starija mačka kao kućni ljubimac Foto: Pixabay

Mačke veteranke morate češće voditi na kontrole. Vodite računa o stanju njihovih zuba i usne duplje. Upala desni će im otežavati žvakanje. Pojačana žeđ može biti alarm za bolesne bubrege, a otežano mokrenje i tragovi krvi u mokraći bude sumnju na cistitis. Zatvor, dijareja ili krv u stolici takođe su ozbiljni znaci da se u telu mačke nešto dešava.

Mačka u godinama nije više elastična i teško doseže sve delove tela koje treba da neguje. Pomozite joj u tome tako što ćete je četkati desetak minuta dnevno, radi uklanjanja mrtve dlake i sprečavanja stvaranja krznenih loptica u stomaku.

Idealno je ako imate dom sa baštom, jer starije mace vole da leže na suncu. Vodite računa o mački, pogotovo ako izvodite neke radove, jer vremešne mace lošije čuju i ne reaguju brzo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari