• 0
 ≫ 

Katarakta kod mačke: Kako zamagljen vid utiče na svakodnevicu kućne ljubimice?

 ≫ 

Neke mačije rase imaju genetsku predispoziciju za pojavu ove bolesti, zato saznajte kako da je prepoznate i šta možete da preduzmete da biste je sprečili ili ublažili

  • 0
Katarakta kod mačke

Foto: Shutterstock

Ako primetite da se vaša mačka kreće oprezno, okleva da izađe napolje ili da skoči na omiljenu stolicu, možda ima zdravstvene probleme.

Neretko se radi o artritisu ili drugom sličnom oboljenju, ali uzrok ustručavanju “na akciju” može biti i katarakta. Na ovo treba da posumnjate ako mačka ima više od 10 godina ili primetite zamućenost u jednom njenom oku, ili oba. Katarakta kod mačaka retko izaziva potpuno slepilo, ali može da ometa vid, prenosi Dailypaws.

Šta je katarakta

Katarakta je promena stanja sočiva u oku mačke: ona blokira svetlost koja stiže do mrežnjače gde se nalaze ćelije vida. Katarakta se isprva blago ispoljava, ali može napredovati i sazreti do gustine koja blokira vid. Neke vrste katarakte se ne razvijaju, a mačke se lako prilagode blažem obliku gubitka vida.

Nuklearna skleroza je promena sočiva koja se pojavljuje u starijem dobu. Ona ima tendenciju da obuhvati oba oka odjednom i liči na kataraktu, ali ne izaziva veće probleme mačijem vidu.

Katarakta kod mačke

Foto: Shutterstock

Kako nastaje katarakta

Neke mačke imaju genetsku predispoziciju za kataraktu. Kod određenih rasa mačaka, ovo oboljenje očiju može se pojaviti i kod jedinki mlađih od pet godina. Inače, katarakta je oboljenje mačaka starijih od 10 godina. To je i genetski predisponirana bolest očiju. Rase kod kojih se katarakta pojavljuje češće i uzrokovana je genetskim promenama su: himalajska mačka, birmanska, persijska, bengalska, ruska plava i britanska kratkodlaka.

Postoji mnogo uzroka katarakte kod mačaka, iako su najčešći traume i zapaljenja. Trauma je posledica povrede glave, a upalu izazivaju brojne bolesti mačaka, poput virusa herpesa. Iako je dijabetes obično uzrok katarakte kod ljudi i pasa, nike pravilo da će je dobiti i mačke dijabetičari! Veterinar će detaljnim pregledom oka dijagnostikovati promene na očima mačke. Ukoliko postoji sumnja na pojavu katarakte, uputiće vašu ljubimicu na pregled kod veterinarskog oftalmologa.

Lečenje mačije katarakte

Lečenje katarakte zavisi od brojnih faktora. Idealan tretman je operacija - uklanjanje zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog. Nega mace nakon ove operacije može potrajati i biti intenzivna, jer ona mora da nosi zaštitu za oči. Uz to, svakih nekoliko sati morate joj stavljati kapi u oči. Ako mačka ima kataraktu samo na jednom oku, možda ćete odlučiti da preskočite lečenje. Katarakta nije bolna, a mačka će se dobro snaći i sa jednim okom koje ima dobar vid. Međutim, nelečena katarakta ponekad se razvije u glaukom. U tim slučajevima, sočivo isklizne sa svoje normalne lokacije u oku mačke i blokira drenažu očne tečnosti. Pritisak se povećava i može trajno oštetiti ćelije mrežnjače. Glaukom je bolan: mačka ima “crveno” oko i često žmirka zbog bolova.

Može li se katarakta sprečiti?

Ne postoje dokazani prirodni ili domaći lekovi koji mogu da spreče pojavu mačije katarakte. Možete preduzeti određene korake kako biste sprečili eventualne fizičke povrede ili traume koje mogu da budu okidači za kataraktu. Uravnotežena ishrana i kontrola na pojavu dijabetesa i drugih bolesti koje izazivaju infekcije oka, poput herpesa ili mačije leukemije, takođe su mehanizmi prevencije katarakte.

Kako izgleda katarakta kod mačke i kakve promene izaziva, pogledajte u VIDEO snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari