• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaša mačka počela je da "ćelavi"? Ovo je 6 najčešćih razloga koji izazivaju opadanje dlake

Vreme čitanja: oko 3 min.

Primetili ste da kućna maca gubi dlaku? Stanje koje se stručno zove alopecija, ima nekoliko različitih uzroka, a neki se posebno često pojavljuju

  • 0
Mačka gubitak dlake Foto: Shutterstock/Azovsky

Ovo je jedna od priča koja se često dešava vlasnicima mačaka.

"Novo leglo mačaka koje smo udomili donelo nam je više od radosti u dom. Nažalost, sa mačkama su u kuću stigle i buve. Armija ovih parazita napala je i mačku koju držimo godinama u stanu. Ona je počela da se češe, a svrab koji je besneo ubrzo je proredio dlaku na njenom stomaku, u podnožju repa i na zadnjim nogama".

Da li mačka može da izgubi dlaku i koji su uzroci ove pojave?

U gorenavedenom slučaju se ispostavilo da je gubitak dlake bio prouzrokovan alergijom na buve.

Šta još može da izazove alopeciju ili gubitak dlake kod mačaka?

Može li alopecija kod mačaka ponekad da bude "normalna"?

Gubitak dlake, koji se naziva i alopecija, kod mačaka može da bude potpun ili delimičan. Razlozi su različiti, a najčešći su alergije na koži, kažu stručnjaci. Dr Fiona Bejtman, docent dermatologije u veterinarskoj klinici Univerziteta Džordžije, redovno se sreće sa mačijom alopecijom.

Neke mačke imaju naslednu alopeciju, što je slučaj kod rase sfinks: ove mačke stižu na svet bez dlake i ona im nikad ne raste. Još jedan tip normalnog gubitka dlake je alopecija na ušima, uobičajena kod sijamskih mačaka. Mnogim odraslim mačkama se stanjuje krzno na traci kože između ušiju i očiju i to se smatra normalnim, kaže dr Hejvort.

Mačka gubitak dlake Foto: Pixabay/Pexels

Stečena alopecija kod mačaka

Mačke bez genetskih problema sa dlakom stiču alopeciju koja može biti simptom bolesti ili stanja.

Gubitak dlake obično ne ukazuje na ozbiljnu bolest, a dlaka može ponovo da izraste, kaže dr Bejtman.

Dr Hejvort iz bolnice za životinje WCA North Wiev u predgrađu Pitsburga objašnjava da lečenje mačke kojoj opada dlaka i ponovni rast zavise od osnovnog uzroka.

"Ako pronađemo uzrok alopecije, dlaka može ponovo da raste“, kaže dr Hejvort. Ovo se posebno odnosi na alopeciju zbog preterane nege i alergije na higijenske preparate.

Evo i šest najčešćih uzroka zbog kojih mačka gubi dlaku.

Ovo nije detaljna lista, jer je alopecija kod mačaka široko rasprostranjena i ima mnogo razloga.

Mačka gubitak dlake Foto: Shutterstock/Yaya Photos

1. Alergija na spoljašnje parazite i prekomerna nega

Buve mogu da iritiraju svaku mačku, ali neke su ipak preosetljive na antigene iz pljuvačke ovih parazita. Mačke se jako češaju usled svraba i toliko ližu da počupaju dlaku koja brže opada nego što raste.

S druge strane, veterinari kažu da je oko 90 odsto mačaka sa problemom alopecije preterano negovano. Neke mačke razvijaju kompulzivno ponašanje preteranog lizanja krzna zbog neuropatskog bola koji nastaje usled oštećenja perifernih nerava na koži. U retkim slučajevima, mačka će se preterano negovati iz psihogenih razloga, poput anksioznosti nakon stresnog događaja.

Osim alergije na buve i kompulzivnog češanja, šuga i vaške, grinje, alergije na hranu i netolerancija prema nekim supstancama iz prirode takođe mogu da izazovu svrab, preteranu negu i gubitak dlake.

Mačka gubitak dlake Foto: Pixabay/Daga Roszkowska

2. Bol

Ponekad mačka preterano liže deo tela zato što je boli tkivo ispod kože, kaže dr Bejtman. Mačka sa artritisom, na primer, može stalno da liže bolni zglob, ali će preterano lizanje dlake uzrokovati njeno opadanje.

3. Infekcije

Ovo nije tako čest uzrok gubitka dlake kao što je alergija, ali se dešava. Mačke sa infektivnim stanjima, poput stafilokoknih infekcija i gljivičnih infekcija u vidu lišaja mogu izgubiti dlaku na pogođenim područjima.

Mačka gubitak dlake Foto: Pixabay/Kapa65

4. Endokrini poremećaji

Mačka koja gubi dlaku može imati hipertireozu - prekomerno aktivnu štitnu žlezdu koja uzrokuje gubitak težine i druge simptome. Osim toga, mačkama sa hormonskom neravnotežom i povećanim nivoom steroida u organizmu folikule dlake mogu izumreti. Ovakvo stanje najčešće ne može da se popravi: mačkama sa abnormalnim nivoima hormona nova dlaka možda neće ponovo izrasti, kao što se dešava u slučaju Kušingove bolesti, metabolički poremećaja koji proizvodi previše kortizola.

5. Neželjeni efekti lekova

Davanje pojedinih lekaova može izazvati alopeciju i savijanje ušnih školjki kod mačke. Prekidanje uzimanja lekova će normalizovati stanje dlake.

6. Kancer

Najteža bolest je srećom najmanje viđen razlog gubitka dlake.

Ipak, neoplazija (abnormalne izrasline uzrokovane nekontrolisanom podelom ćelija) mogu izazvati gubitak dlake kod mačaka. Još jedno ozbiljno stanje koje se javlja kao posledica kancera je paraneoplastična alopecija, gubitak dlake povezan sa svrabom i vlažnom kožom. Međutim, ovi ozbiljni uzroci su retki.

Ne treba paničiti zbog gubitka dlake kod mačke, ali odvedite kućnu ljubimicu kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari