• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava sa izbirljivom mačkom koja ne jede dovoljno i kako da je naterate da bolje hrani?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gubitak težine, opadanje dlake i letargija su najčešći znaci mačije nezainteresovanosti za ishranu. Evo šta treba da preduzmete kako biste ljubimici pojačali apetit

  • 0
Izbirljiva mačka

Foto: Shutterstock

Kada mačka ne dobija dovoljno hrane, njeno telo počinje da se gasi.

Ono pokušava da sačuva energiju i zaštiti se od daljih oštećenja.

Prvi znak da se ovo dešava je gubitak težine. Mačije telo počinje da razlaže sopstvene masne naslage da bi odnekud dobilo energiju. Ostali znaci uključuju letargiju, gubitak dlake i smanjenje nivoa aktivnosti.

Ako mačka ne jede u dužem vremenskom periodu, to može izazvati do otkazivanja bubrega, lošeg stanja jetre ili čak smrti, usled neuhranjenosti i dehidracije.

Mačkama koje ne dobijaju dovoljno hrane opada imuni sistem. Ona ne može da se bori protiv infekcija ili bolesti, što takođe može dovesti do smrti, ukoliko se ne leče.

Svi vlasnici mačaka svojoj kućnoj ljubimici moraju obezbediti dovoljno sveže vode za piće u svakom trenutku, kao i uravnoteženu ishranu punu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koje su joj potrebne na dnevnoj bazi, prenosi Catvills.

Ako brinete o zdravlju vaše mačke i o tome da li se uravnoteženo hrani, odvedite je kod veterinara. Na osnovu analiza on može proceniti njeno stanje i u skladu s tim preporučiti neophodne tretmane, ili promene u ishrani.

Pojedini vlasnici imaju izbirljivu mačku i ne znaju kako da je nateraju da bolje jede.

To može biti veoma frustrirajuće, ali ovom problemu pristupite uz predznanje da su mačke prirodno izbirljiva stvorenja i neće jesti ono što im se ne sviđa.

Ako mačka sasvim prestane da jede, morate preduzeti nove korake da biste je ohrabrili na to.

Ponudite različite vrste hrane

Ako je mačka ranije jela samo jednu vrstu hrane, možda će joj sada prijati nešto drugo. Dodajte joj mokru hranu u uobičajeni obrok, da biste poboljšali njegov miris i pojačali aromu.

Zagrejte joj obrok

Ako maca ne obraća pažnju na novu vrstu hrane, zagrejte joj obrok: toplina i mirisi će joj stimulisati apetit!

Pokušajte sa dodavanjem tople tunjevine ili riblje čorbe u obrok.

Potražite znake zdravstvenih problema

Gubitak apetita i zastoj u ishrani mogu prouzrokovati i zdravstveni problemi. Zbog toga je važno da mačku vodite na redovne kontrole: u slučaju promena zdravstvenog stanja, veterinar će preporučiti suplemente ili lekove koji bi mogli da joj poboljšaju apetit.

Nežnost i brižnost

Izbirljiva mačka

Foto: Shutterstock

Da li svojoj mački pružate dovoljno ljubavi i pažnje i dok jede?

Posvetite joj se i za vreme obroka: pričajte joj tiho i s vremena na vreme ponudite poslastice. I to će joj pomoći da obrocima pristupi sa većim uživanjem.

Naterati izbirljivu mačku da ponovo dobro jede nije uvek lako, ali je moguće uz strpljenje i upornost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari