• 0
 ≫ 

“Tihi ubica” desetkuje i mačke: Uzroci i lečenje povišenog krvnog pritiska

 ≫ 

Posledice hipertenzije mogu biti bezazlene, ali i veoma ozbiljne, pa je rano otkrivanje ovog oboljenja značajno za buduće zdravlje kućne ljubimice

  • 0
Mačija hipertenzija

Foto: Shutterstock

Hipertenzija ili povišeni krvni pritisak jedan je od simptoma ozbiljnijih oboljenja kod mačaka.

On može biti primarne i sekundarne prirode. Primarna hipertenzija (bez osnovne bolesti koja uzrokuje porast pritiska) može se kontrolisati i lečiti. Lečenje sekundarne (najčešće) hipertenzije zavisi od prirode i težine bolesti, pa od toga zavisi i njeno lečenje.

Uzroci i simptomi

Uzroci sekundarne hipertenzije mogu da budu: akromegalija, dijabetes, hipertiroidizam, gojaznost, oslabljen rad bubrega i hronične bolesti ovih organa, neurološki poremećaji i srčana oboljenja.

Poremećaj rada štitne žlezde, koji se manifestuje i povišenim krvnim pritiskom, signalizira na hipertireoidizam, povećanu proizvodnju hormona. Osim promene metabolizma, posledica ovog oboljenja kod starijih mačaka je uvećanje tiroide. Pojačano lučenje hormona štitnjače odražava se na rad pojedinih organa, naročito srca, koje je primorano da brže pumpa krv. Sumnja na hipertenziju postavlja se i prilikom utvrđivanja srčanog šuma. Poremećaj rada bubrega izaziva hipertenziju, a to je jedan od problema kod starijih mačaka. Bubrezi stare i s vremenom se smanjuju, pa teže filtriraju istu količinu krvi.

Mačija hipertenzija

Foto: Shutterstock

Mačka koja ima probleme sa povišenim krvnim pritiskom je nespretna, nesigurno hoda, tetura se i pokazuje snake senilnosti. Može da bude hiperaktivna, ali i depresivna, letargična i povučena, gubi na težini, teže diše i može patiti od glavobolje. Iako je hipertenzija opasna za čitav mačiji organizam, posledice se najčešće ispoljavaju na očima, u vidu krvarenja i oticanja, a u pojedinim slučajevima se odlubljuje mrežnjača. Zenice se proširuju i ne skupljaju pri izloženosti svetlu, a jedna od najtežih komplikacija je slepilo.

Posledice i lečenje

Mačija hipertenzija može imati bezazlene ali i ozbiljnije posledice. Zato je rano dijagnostifikovanje ovog problema veoma važno, kao i pravovremena terapija. Rizik od krvarenja u mozgu i oštećenja nervnog sistema svodi se na minimum, kao i ozbiljna oštećenja organa.

Da bi se kod mačke dijagnostikovala hipertenzija, potrebno je redovno merenje pritiska. Kontrolišite ga isprva jednom godišnje, ali kako mačka bude starila, činite to najmanje na svakih šest meseci. Krvni pritisak treba meriti prilikom svake posete veterinaru, pogotovo ako mačka ima probleme sa bubrezima, hipertireozu, srčana oboljenja, iznenadno slepilo ili druge neuorološke ili očne tegobe.

Mačija hipertenzija

Foto: Shutterstock

Oprema za merenje krvnog pritiska kućnim ljubimcima dostupna je u veterinarskim klinikama. Ovi aparati slični su onima koji se koriste u ljudskoj medicini, sa mehanizmom na naduvavanje koji se postavlja na nogu ili rep. Proces nije bolan ni neprijatan, i većina mačaka ga toleriše. Normalna vrednost krvnog pritiska mačke je 133/76 mm Hg, blago povišena je 170/100 mmHg, a sve vrednosti više od 202/116 mmHg spadaju u hipertenziju.

Ako se mački dijagnostikuje hipertenzija, lečenje se odvija u dva smera: krvni pritisak se snižava lekovima, a ujedno se otkriva osnovna bolest i pristupa njenom lečenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari