• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crna britanska kratkodlaka mačka, redak i jedinstven varijetet popularne rase čije vreme tek dolazi

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema istraživanju britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje, gen koji ove mace "boji" u crno štiti ih od određenih bolesti, ali ne i od sunca: ako su mu duže izložene, lako mogu da "zarđaju" i izblede, srećom nakratko

  • 0
Crna britanska kratkodlaka mačka Crna britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Orange group

Britanska kratkodlaka mačka je dobro poznata ljubiteljima mačaka koji jednostavno obožavaju ovu dobrodušnu debeljucu. Ona je srednje veličine, sa plišanom dlakom, okruglom glavom i prepoznatljivim osmehom na licu. Britanska kratkodlaka mačka je privržena vlasniku i prijateljski se ponaša prema svakome, odličan je kućni ljubimac i viđa se u svim bojama, pa i crnoj.

Zapisi o britanskoj kratkodlakoj mački sežu daleko u prošlost, a najpopularnija boja bila je plava.

Da bi stvorili čisto crni varijetet, odgajivačima je bio potreban gen za crnu boju, kao i neaguti gen, inače dlaka ne bi bila sasvim crna.

Crne mačke i danas imaju lošu reputaciju, jer navodno predskazuju nesreću i zlu kob, ali u keltskom folkloru, one imaju pozitivnu konotaciju zbog čega su postale popularne.

Zahvaljujući dugoj i lepoj istoriji britanske kratkodlake mačke i njenoj pozitivnoj ulozi u domu i porodici, čak i crne jedinke ove rase možda će naterati ljude da promene uvreženo loše mišljenje o crnim mačkama.

Ovo su jedinstvene činjenice o crnoj britanskoj kratkodlakoj mački.

Crna britanska kratkodlaka mačka Crna britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

1. Crna britanska kratkodlaka mačka može da živi duže od rođaka drugih boja

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, gen koji uzrokuje da mačke budu crne štiti ih i od određenih bolesti.

2. Crna britanska kratkodlaka mačka može da "zarđa" na suncu

Baš kao što tamna kosa čoveka posvetli na suncu, tako i crno krzno mačke može "zarđati" ako dugo vremena provodi na suncu.

Crna britanska kratkodlaka mačka Crna britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Ollyplu

3. Crna britanska kratkodlaka mačka ponekad se smatra rodonačelnicom rase

Harison Villijem Vir smatra se pionirom rase britanske kratkodlake mačke, jer je birao najbolje primerke u programu uzgoja rase koju poznajemo. Ove mačke su omiljene u svetu i viđaju se u oko 30 boja.

Da li su crne britanske kratkodlake mačke dobri kućni ljubimci

Britanska kratkodlaka mačka je veoma popularna jer je mazna, verna i izuzetno prijateljski raspoložena. Ona formira veoma blisku vezu sa vlasnicima, bez obzira na to da li je reč o celoj porodici ili samo jednom vlasniku. Mirna je i tiha i odlično se slaže sa drugim kućnim ljubimcima i decom, i nije zahtevna za održavanje kao neke druge rase.

Crna britanska kratkodlaka mačka Crna britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/punv

Britansku kratkodlaku mačku Udruženje odgajivača mačaka priznalo je 1980. godine. Da bi crna mačka bila registrovana u felinološkom Udruženju, ona mora biti potpuno crna do korena dlake, bez crvenkastih ili smeđih nijansi ili belih dlaka. I njuškica treba da im bude crna, jastučići šapa crni ili braon, a oči zlatne ili bakarne, bez zelenih primesa.

Britanske kratkodlake mačke su zdepaste, pa su za njihovo dobro zdravlje presudni zdrava i uravnotežena ishrana i mnogo aktivnosti.

Iako crne mačke imaju lošu reputaciju, one je ne zaslužuju, i na sreću, izgleda da se mišljenja u vezi s njima menjaju. Smatra se da posedovanje crne britanske kratkodlake mačke donosi sreću, što je samo dodatni "bonus" uz sve ostalo što ovu mačku čini tako poželjnim ljubimcem.

U početku, ovaj varijetet rase je nazvan "britanska plava", jer im je dlaka bila sivo-plave boje, a kasnije su izvedene i druge boje: bela, smeđa, bela i crna i na kraju sasvim crna.

Potpuno crna britanska kratkodlaka mačka je veoma skupa i retka. Boja njenog krzna može da bude i tamnosiva (boja dima), ali je ipak najpopularnija prava ugalj crna boja: čak je i dlaka ovog varijeteta drugačije gustine i mekša na dodir.

Mačići crne britanske kratkodlake mačke na svet dolaze smeđi i ta boja može da ostane nepromenjena do uzrasta od 6-7 meseci, pa čak i duže. Tek kada mače odraste, boja njegove dlake može da poprimi crnu nijansu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari