• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kurilski bobtejl, rasa u kojoj svaka mačka ima unikatan rep

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa temperamentom "najboljeg prijatelja", životnim vekom od oko 20 godina i izuzetnim zdravljem, mačka sa Kurilskih ostrva je gotovo idealna za vlasnike koji žele poslušnog ljubimca blage naravi

  • 0
Kurilski bobtejl Foto: Shutterstock/Mariya Zh

Kurilski bobtejl je rasa mačaka poreklom iz Rusije, poznata po divljem ali prelepom izgledu i kratkom "pom-pom" repu nalik zečijem. Iako pomalo liči na divlju mačku, kurilski bobtejl je nežna, druželjubiva i potpuno pripitomljena mačka.

Rasa se prirodno razvila na udaljenim ostrvima u blizini Kamčatke i proširila se po svetu zahvaljujući mornarima, vojnicima i odgajivačima u Rusiji i Evropi.

Danas je kurilski bobtejl retka rasa, a malobrojni vlasnici uživaju u mirnoj prirodi i divnom izgledu čupave lepotice pufnastog "zečijeg" repa.

Blage naravi, druželjubiva i razigrana, kurilska bobtejl maca obično je teška do 6.5-7 kg i dugačka oko 45 cm, ima kratku do srednje dugu dlaku smeđe, narandžaste, sive, krem, crne i bele boje, jednobojna, dvobojna, tabi, kaliko, kornjačevina, sa primsama bele ili bez nje. njene oči su kao zlato ili zelene, plave ili drugih kombinacija.

Nije dozvoljeno pariti kurilskog bobtejla sa drugim mačijim rasama. Ova mačka se ne boji vode i najviše voli život u čoporu.

Životni vek kurilskog bobtejla je 20 godina.

Istorija i poreklo rase kurilski bobtejl

Kurilski bobtejl je rasa mačke sa Kurilskih ostrva i Sahalina. Iako se starost rase ne može tačno utvrditi, kurilski bobtejl se prirodno razvio pre najmanje 200 godina i pretpostavlja se da je nastala ukrštanjem japanskog bobtejla i sibirske mačke.

Jedinstvena mačka prepoznatljivog repa zapala je za oko mornarima, naučnicima i vojnom osoblju koje je posećivalo ostrva, i oni su sredinom prve dekade 20. veka doneli ove mace u centralnu Rusiju. Rusi su cenili fine lovačke veštine ovih mačaka i dali im "posao" lovaca na glodare. Kurilski bobtejl je priznat od Međunarodnog udruženja mačaka (TICA), a u 2012. godini rasa je dobila status šampiona što im omogućava da se takmiče na izložbama mačaka.

Izgled rase kurilski bobtejl

Ovo je masivna mačka čvrstog tela, prirodna je rasa i viđa se u svim bojama, sa tabi varijetetima, sa belim šarama ili bez njih. Postoji u dva varijeteta - kratkodlaka i poludugodlaka. Kod oba tipa, meka, svilenkasta dlaka leži ravno i ima umerenu količinu poddlake. Kod kratkodlake varijante, dužina dlake na repu je ista kao i na telu, dok poludugodlaki kurilci imaju pun rep.

Rep ovih mačaka ima manje od deset pršljenova (prosečan mačiji rep sazdan je od 23 male kičmene kosti). Rep se savija u različitim pravcima i poprima izgled kruga, spirale ili mutilice i, poput otisaka prstiju ili pahuljica, ne postoje dva ista repa kod kurilskog bobtejla. Zbog odsustva repa, kod ove mačke su se jače razvije zadnje noge. Dužina "pom-poma" je različita i otprilike je 12 centimetara.

Temperament i aktivnost kurilskog bobtela

Aktivna i srdačno raspoložena mačka, kurilski bobtejl voli da se mazi i igra. Zahvaljujući dobrom karakteru, slaže se sa svima, uključujući i sasvim malu decu i druge kućne ljubimce koji su prijateljski raspoloženi prema njoj.

Veoma je inteligentna i voli da uči. Možda ćete se iznenaditi kad saznate da lako i brzo savladava trikove, ali što je još važnije i kućna pravila ponašanja. Uopšteno, sa ovom rasom je lako i zabavno živeti.

Kurilski bobtejl je prirodno aktivna, ali joj možete zadati i dodatne vežbe, pogotovo ako je stalno u zatvorenom. Obezbedite joj mesta za penjanje i sedenje, poput mačijeg drveća i penjalica, i posvetite joj vreme zabavljajući je zadirkivanjem štapićima sa perjem, miševima i interaktivnim igračkama. Ove mačke obožavaju da oštre nokte, pa im postavite stubove za grebanje, ali i horizontalne površine (grebalice od kartona ili sisala u dnu prostorije u kojoj borave).

Nega, zdravlje i ishrana kuriskog bobtejla

Svilenkasta dlaka kurilskog bobtejla lako se neguje: nedeljno četkanje uklanja mrtvu dlaku i daje sjaj krznu. Potrebno joj je povremeno kupanje, ali ne treba preterivati, a važno je obratiti pažnju na čistoću macinih ušiju, noktiju i šapa.

Brojne rasne mačke podložne su razvoju određenih genetskih bolesti, ali je kurilski bobtejl izuzetno zdrav i trenutno ne postoje zdravstvene tegobe koje ga muče. Gojaznost je jedna od tegoba kojoj može biti podložan, pa ga ne treba hraniti preterano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari