• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ako volite mačke sa sivom dlakom, možda se u ovih 12 rasa krije vaša buduća kućna mezimica

Vreme čitanja: oko 5 min.

Želite mačku i znate samo da će ona biti "mišije boje". Zato pogledajte naše predloge: verujemo da je među ovim lepoticama upravo ona koju tražite

  • 2
Ruska plava mačka Foto: Shutterstock

Budući vlasnici mačaka ponekad ne mogu da se odluče za rasu koju žele da dovedu u dom.

Osim toga, oni su često u nedoumici zbog boje dlake, jer su mačke životinje sa krznom nebrojenih kombinacija boja i šara.

Osim rase i boje, na budućim vlasnicima je i da odaberu macu određenog temperamenta. Neće vam biti svejedno ako ste mirni i povučeni, a u dom dovedete mačku koja ne silazi sa lustera i ne prestaje da mjauče ili da grebe!

Za ljubitelje koji su fascinirani sivom bojom krzna, evo 12 najlepših sivih maca pripadnica različitih rasa, pa pokušajte da izaberete samo jednu!

Uzmite u obzir veličinu mace, njen temperament, raspitajte se o mogućim oboljenjima rase i životnom veku.

1. Američka kratkodlaka mačka

Ova maca je mišićava ali nežna i voli da se igra. Ima jak lovački instinkt i sasvim je sigurno da će donositi miševe u dom. Lako se prilagođava porodici, nezavisna je i ne traži mnogo nege. Viđa se u svim bojama i šarama, ali je siva najelegantnija. Nije glasna, ali voli da bude poštovana. Njen životni vek je između 15 i 20 godina.

2. Američka oštrodlaka mačka

Američka oštrodlaka mačka Američka oštrodlaka mačka Foto: Pixabay

Lepa maca sa dlakom srednje gustine koja se viđa u raznim bojama i šarama. Mužjak je krupniji od ženke, ali oboje su okruglasti poput loptica. Traže malo nege i povremeno četkanje, verne su i prijatne. Vole da se igraju, ali žele i svojih pet mirnih minuta. Lako nauče da donose igračke, opuštene su i prijatne. Žive deceniju do 12 godina.

3. Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock

Još zaobljenija maca doživotno verna vlasniku i porodici, britanska kratkodlaka je dostojanstvena i inteligentna maca, a najpopularnija je sivo-plava. Odlično se slaže sa decom i psima, ne traži preteranu negu (dva do tri puta nedeljno), a prosečno živi od 12 do čak 17 godina.

4. Britanska dugodlaka mačka

Nastala ukrštanjem britanske kratkodlake i persijske mačke, ova rasa ima prijateljski karakter, dobro raspoloženje i voli nezavisnost. Lako se prilagođava svim situacijama i ne smeta joj da ostane sama.  Traži više nege, pa je redovno četkajte, naročito u periodu linjanja. Živi od 15 do 17 godina i uglavnom je zdrava.

5. Kartuzijska mačka

Najlepše rase sivih mačaka Foto: Pixabay/gaimard

Maca zvana "šartre" ima misteriozno poreklo, a tako i izgleda, sa pomalo namrštenim licem i "skrozirajućim" pogledom. Kartuzijska maca je jaka i spretna u hvatanju plena, ali je i prefinjena i ima divne manire. Prede kao svaka maca, ali ponekad i “cvrkuće”. Ako želite opuštenu, odanu i lepu macu, ona je odličan izbor. Voli igračke sa perjem, lako nauči da donosi predmete i prijateljski je raspoložena prema drugim mačkama i malim psima. Dlaka joj je meka i vodootporna i zahteva četkanje jednom nedeljno. Obično živi 11 do 15 godina.

6. Devon reks

Devon reks Foto: Shutterstock

Da li znate da ova maca ima kratku kovrdžavu dlaku? Raznih boja i šara, dlaka i brkovi ove mace nažalost lako pucaju, a na nekim delovima tela ona nema krzno. Devon reks ima trouglastu glavu, velike oči i uši poput leptirovih krila. Aktivna je i ima mnogo energije, voli da zabavlja porodicu i obožava da se penje. Njena strast je izležavanje na suncu, ali je zimi sklona prehladama. Životni vek joj je oko 17 godina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari