• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Divne rođake egipatskih četvoronožnih dama: 5 najlepših mačijih rasa poreklom iz zemlje Nila

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve ove mačke su prijateljski raspoložene prema vlasnicima, razigrane su, veoma inteligentne, odane, budne i poprilično dugovečne, neke od njih su hibridi, a jedna nema nimalo veze sa Egiptom

  • 0
Egipatska mau mačka Foto: Shutterstock

Egipatske rase mačaka su među najstarijima na svetu, a Egipat je jedno od najdrevnijih zemalja u kojima su mačke pripitomljavane.

Domaće mačke su se razvile od malih divljih vrsta u Egiptu još 1500. godine p.n.e. a postoje zapisi da su živele u zemlji Nila pre više od 3.000 godina.

Egipćani su mačke poštovali i smatrali ih svetim i važnim delom svoje kulture.

Egipatski faraoni ukrašavali su ih zlatom i draguljima, a kad bi uginule, Egipćani su ih mumificirali i polagali u grobnice. Boginja Bastet, koja je imala oblik mačke, pojavljuje se u mnogim drevnim egipatskim umetničkim delima.

Kojih pet mačijih rasa sa genima iz Egipta se smatraju najlepšim?

1. Čausi

Čausi mačka Foto: Shutterstock//Anastasiia Chystokoliana

Čausi je hibridna rasa nastala ukrštanjem domaće mačke i male divlje mačke iz džungle. Iako je čausi moderna rasa stvorena u SAD 90-ih godina prošlog veka, nasleđe mačke iz džungle je direktno povezuje sa Egiptom. Domaće mačke koje se koriste u ukrštanju čausi uključuju abisinsku i domaću kratkodlaku mačku.

Čausi je prijateljski raspoložena, razigrana, aktivna i privržena vlasniku. Njena dlaka je kratka ili srednje duga, sa gustom, mekom poddlakom i donekle elastičnom, malo grubljom spoljašnjom dlakom u boji smeđe istačkanog tabija, crno-sivog tufnasto-prugastog krzna ili je sasvim crna. Oči su joj u svim bojama, uključujući plavu. Njen životni vek je od 15 do 20 godina.

2. Egipatska mau

Egipatska mau mačka Foto: Shutterstock

Nema pisanih podataka o istoriji egipatske mau, ali je opšteprihvaćeno da rasa ima drevno poreklo i da je nastala od egipatskih uličnih mačaka. Na nekim egipatskim crtežima su veoma pegave mačke sa istim oznakama i šarama koje se vide na modernoj egipatskoj mau. Rasa se pojavila prvi put u SAD 1956. godine kada je prognana ruska princeza Natali Troubecka donela svoje egipatske mau mačke sa sobom.

Egipatska mau je razigrana, aktivna, odana, budna i veoma raspoložena prema ljudima sa kojima živi. Ona ima kratku dlaku u boji srebra, bronze ili dima sa tamnim mrljama različitih veličina koje se javljaju samo na vrhovima krzna. Ostale karakteristike uključuju prugu koja se proteže duž repa do njegovog tamnog vrha. Na čelu ima oznaku "M", a lice ima linije "maskare" koje počinju od ugla očiju i prelaze duž obraza. Njene oči su zelene, a životni vek je od 12 do 15 godina.

3. Abisinska mačka

Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Mali, kratkodlaki abisinac je jedna od najstarijih rasa mačaka. Možda zbog upadljive sličnosti sa mačkama iz drevnih egipatskih hijeroglifa, mnogi izvori identifikuju zemlju porekla abisinske mačke kao Egipat ili Etiopiju (ranije poznata kao Abisinija). Međutim, najnovija genetska istraživanja kao najverovatnije mesto porekla abisinke navode deo zemalja na obalama Indijskog okeana i jugoistočnu Aziju.

Abisinska mačka je veoma aktivna, razigrana i prijateljski raspoložena mačka. Ima kratku dlaku crvene, cimet ili žućkaste boje i zelene ili zlataste oči. Abisinska mačka živi 15 godina.

4. Savana

Egipatske rase mačaka Foto: Shutterstock/AJR photo

Sa svojim pegavim kaputom, savana izgleda kao prava egipatska maca, ali je rasa ipak razvijena u SAD, 80-ih godina 20. veka ukrštanjem male, afričke divlje mačke zvane serval sa domaćom mačkom. Poput servala, savana je visoka i vitka sa dugim vratom, velikim ušima i prelepim pegavim kaputom. Ovoj rasi je potrebno više aktivnosti i mentalne stimulacije nego većini rasa, pa nemojte planirati savanu kao ljubimca ako nemate dovoljno vremena za nju.

Savana je prijateljski raspoložena prma vlasniku, društvena je i voli igru sa drugim kućnim ljubimcima i starijom decom. Inteligentna je i veoma brzo uči.

Njena dlaka - kratka do srednje duga - može da bude žućkastosmeđa, crno-braon pegava tabi, crna/srebrna pegava tabi ili boje crnog "dima" sa jasnim ili tabi šarama. Oči su boje ćilibara ili zelene, a životni vek do 20 godina.

5. Sfinks

Sfinks mačka Sfinks Foto: Pixabay

Smatra se da sfinks dolazi iz Egipta, zbog njene sličnosti sa drevnim egipatskim prikazima mačaka. Mnogi ljudi porede je sa mitskom Sfingom, stvorenjem sa glavom čoveka, telom lava i krilima orla. Stari Egipćani su verovali da sfinga može da čuva kraljevske porodice, pa su izgradili mnoge statue sfinge, uključujući najpoznatiju veliku Sfingu iz Gize.

Ali, naborana sfinks bez dlake nema veze sa Egiptom, iako liči na egipatsku sfingu. Sfinks je Kanađanka, prekrivena toplom kožom koja je pod prstima nalik antilopu. Sfinks se ne linja i nije joj potrebno četkanje, ali se mora redovno kupati da bi se uklonila suvišna mast sa kože.

Sfinks je razigrana, privržena, prijateljska, energična i puna ljubavi, skoro bez dlake i viđa se u bilo kojoj boji, uključujući belu, crnu, crvenu, braon, belu i lila. I oči su joj u svim bojama, a životni vek je od osam do 14 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari