• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pet znakova da je mače prerano odvojeno od majke

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novorođeni mačići ostaju sa majkama dok ne napune najmanje 8 do 10 nedelja, a ako požurite i mače uzmete ranije, evo šta vas čeka

  • 0
Mačići Foto: Shutterstock/Margarett24

Ako mačići prerano napuste mamu, to se može primetiti u njihovom ponašanju kako sazrevaju.

Kada se mače pojavi na nečijem pragu, instinkt mnogih ljudi je da uzmu malo biće i da mu pomognu. Ali, kako možete da znate da li je ono prerano odlutalo od majke?

Veterinari preporučuju da novorođeni mačići ostanu sa svojim majkama dok ne napune najmanje 8 do 10 nedelja: do ovog uzrasta, situacija je sledeća: majke postepeno i prirono odbijaju mačiće od dojenja, vid i sluh mačića potpuno sazrevaju i nauče kako da se pravilno neguju i igraju.

Ako nađete zdravo mače lutalicu, prvo sačekajte da biste se uverili da li je njegova majka u blizini.

Ukoliko požurite, uzmete mače i odnesete ga kući, evo šta vas čeka.

1. Sklonost bolestima

Novorođeni mačići dobijaju 100 posto potrebnih hranljivih materija iz majčinog mleka. Kada budu stari oko 8 nedelja, majka ih prirodno odvaja od dojenja, ali ako se prerano odbiju, oni ne dobiju hranljive materije koje su im potrebne za rast i napredovanje. Mačići bez majke ili oni koji su prerano odbijeni moraju se hraniti na flašicu posebno pripremljenim veštačkim mlekom za mačiće. Čak i sa njom, veoma mladi mačići možda neće dobiti sva antitela koja bi dobili iz majčinog mleka što ih čini sklonim zastoju u rastu i bolestima.

2. Agresija

Novorođeni mačići ne dobijaju od majke samo hranljive materije iz mleka, već i lekcije o ponašanju koje dele sa braćom i sestrama iz legla. Mačići koji su prerano oduzeti od porodice ne uče da se igraju na način koji je svojstven ovoj životinjskoj vrsti. Mače prerano oduzeto od majke ne zna kako da komunicira sa drugima, stidljivo je i uplašeno, i brzo ujede ili ogrebe kada "uđete" u njegov prostor. Mačići koji su odbijeni od majke pre osme nedelje skloniji su agresivnom ponašanju prema drugim mačkama i ljudima. Ako imate mače koje je prerano napustilo leglo, izložite ga drugim mačićima tokom prvih nekoliko meseci života.

Mače Foto: Shutterstock/Esin Deniz

3. Strah

Mačići od majke dobijaju društvene "lekcije" i uče kako da reaguju na ljude i životinje, tako da oni koji su prerano uzeti od mame mogu postati plašljivi, stidljivi i plaše se drugih životinja, pa i ljudi. Uplašeni mačići beže kad im priđe neko koga ne poznaju. Interakcija sa ljudima pre nego što mačići napune 10 do 12 nedelja je idealna u pogledu učenja maca da se ne plaše. Ako su mačići i njihovi drugovi izloženi raznim ljudima i životinjama u različitim sredinama tokom prvih nekoliko meseci, odrašće u samopouzdane mačke koje se ne boje. Uz strpljenje, miran i brižan vlasnik može zadobiti poverenje mačića, čak i onog koje je prerano odvojeno od majke.

4. Poteškoće sa negovanjem

Mačići od majke dobijaju mnogo više od ishrane: osim lekcija kako da postanu dobre mačke, oni dobijaju uputstva i o tome kako pravilno da se neguju i ponašaju. Neki rano odbijeni mačići će steći naviku da sisaju predmete, i u tom slučaju bi trebalo da se posavetujete sa veterinarom. On će tačno znati da li je mače prerano odbijeno od majke i ukazati vam na to kako da ga najbolje podižete.

5. Problemi sa posipom

Mačići koji se rano odvoje od majke moraju sami (uz pomoć vlasnika) da nauče kako da koriste kutiju sa posipom. Uopšteno govoreći, mačići počinju efikasno da koriste posudu sa posipom oko 8. nedelje, a kod prerano odvojenih maca to može trajati duže. Pre nego što napune 3 nedelje, mačići nisu u stanju da sami obavljaju nuždu, pa im majka stimulacijom - lizanjem i negovanjem - pomaže da je obave. Mačići takođe posmatraju majku i uče kako da koriste kutiju sa posipom.

Kada je mače rano odvojeno od majke, neće naučiti kako i gde da pravilno obavi nuždu. Počevši od otprilike 4. nedelje starosti, vlasnik može da mu pomogne tako što će ga staviti u nisku kutiju sa posipom, nežno ga brisati i pomoći mu da sklanja posip prednjom šapom. Poželjno je ponuditi mačetu nagradu kad obavi sve kako treba. Ne treba ga kritikovati i kažnjavati zbog nezgoda: mačetu koje je prerano oduzeto od majke biće potrebno više vremena da nauči da pravilno koristi posudu sa posipom. Budite strpljivi!

Mače Foto: Shutterstock/evgeniia_1010

Imate mačku prerano odvojenu od majke

Ako dovedete u dom mače siroče, ono koje je rano odvojeno od majke ili mače koje je majka napustila, evo kako da se ponašate.

Budite smireni i nežni dok uči kako da se ponaša u vašem domu. Izbegnite da uzmete tek rođeno mače ili u tom slučaju obezbedite mačku koja se nedavno okotila. Ako to nije moguće, biće vam potrebna veterinarska pomoć, topao, bezbedan prostor i odgovarajuća ishrana.

Nežno uzimajte mače 15 do 40 minuta dnevno kako bi se naviklo na interakciju sa ljudima. Ponudite mu razne oblike stimulacije i igrajte se s njim onako kako bi se igralo u leglu sa braćom i sestrama. Naučite mače društvenim veštinama, ali mu postavite granice. Ako ste doveli u dom odraslu mačku koja je prerano uzeta od majke, budite strpljivi u zbližavanju s njom. Pre svega, upoznajte njen temperament i pokažite da je bezbedna. Ukoliko primetite posebno agresivno ili neuobičajeno ponašanje, potražite savet veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mačak Simba i Luka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari