• 0
 ≫ 

Pronašli ste napuštene mačiće na ulici? Otkrivamo kako da brinete o njima

 ≫ 

Važno je da ne uklanjate mačiće od majke, ukoliko imaju ispod osam nedelja starosti, jer to može biti pogubno za njihov dalji razvoj

  • 0
Mačka, mačići Foto: Pixabay

Još jedan dan, još jedno napušteno leglo mačića. Ovo je priča sa kojima se neki od nas redovno sreću. Ukoliko vam se dešava da se prvi put nađete u ovoj situaciji i želite da pomognete, sigurno ćete se zapitati kako treba o njima da se brine...

Gde je majka?

Dakle, pronašli ste leglo mačića koji nisu vaši. Iako bi vaš prvi instinkt bio da mačiće sklonite na sigurno, ovo ipak ne bi bila najbolja praksa, piše apetit.rs. Bar za početak, potrebno je da ih ostavite tu gde jesu, jer postoji mogućnost da je njihova majka tu negde, i treba joj pružiti mogućnost da brine za njih.

Naročito je važno da ne uklanjate mačiće od majke, ukoliko imaju ispod osam nedelja starosti, jer to može biti pogubno za njihov dalji razvoj.

To znači da treba da obratite pažnju na leglo tokom narednih dana. Ukoliko vidite mamu, ostavite porodicu tu gde je ste za sada. U suprotnom, vreme je za delanje.

Mačka odbacuje mačiće - šta preduzeti?

Ono što nikako ne treba raditi je da odvedete mačiće (sa majkom ili bez) odmah u neki azil ili službu, jer oni nekad nemaju ni mesta ni uslove da ih gaje.

Kako mačićima pomoći da prežive?

Kada preuzmete mačiće, naročito kada su oni baš mladi, vreme je ključno. Kada ih odvedete kod sebe kući, pre nego što bilo šta uradite potrebno je da ih stabilizujete.

S obzirom na to da mačići ne mogu sami da regulišu svoju telesnu temperaturu, psotarajte se da nema hipotermije ili hipertermije. Obavezno ovo uradite čak i pre nego što ih nahranite. U svrhu stabilizacije će vam pomoći flaša sa toplom vodom, prostirka koja se greje, pa čak i neka topla tkanina.

Sledeće je hrana. U velikom broju slučajeva mačići se hrane na flašicu. Važno je da znate da mačiće ne treba hraniti kravljim mlekom, jer je ono loše za njihovo zdravlje i može prouzrokovati čak i smrt. Pronađite formulu za mleko za mačiće i hranite ih njom.

Znamo da je ovo mnogo posla, ali ako ste već na sebe preuzeli ovu dužnost, važno je da znate da je mladim mačićima potrebna nega non-stop. Recimo, ukoliko je mače tek rođeno, ustanovićete rutinu hranjenja na manje od 2h.

Sledeća stavka je toalet - morate naučiti kako da podstaknete mačiće da obavljaju nuždu, ako njihova mama nije tu da to uradi. Takvo ponašanje ćete moći da oponašate koristeći toplu, navlaženu krpu.

Šta dalje sa mačićima?

Ukoliko ste na čuvanje preuzeli mačiće starosti ispod osam nedelja bez majke, ili malo starije mačiće, važno je da utvrdite da su potpuno zdravi i izlečeni od mogućih tegova zbog kojih ste ih potencijalno preuzeli. Nakon toga, put je jednostavan:

- Sterilizacija/kastriranje - ovo je odlika odgovornog ponašanja svih ljubitelja životinja, kao i jedini način da se spreči dalje umnožavanje “ničijih” životinja, bez uslova za lep život.

- Usvajanje - nema smisla mačke vraćati na ulicu! Potrudite se da pronađete novi dom ovim napuštenim macama, i tako će one dobiti novu pansu za srećan život, naspram onog što su mogle da dobiju na ulici.

Svakome ko se obaveže na čuvanje mačića koje je pronašao želimo mnogo uspeha na tom putu, a vlasnike mačaka podsećamo da budu odgovorni i da sterilišu ili kastriraju svoje ljubimce, kako se ulice ne bi punile neželjenim macama koje je ptorebno zbrinuti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari