• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Preporuke veterinara: Kada je najbolje vreme da se mačići odvoje od majke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se mačići razvijaju mnogo brže od ljudskih mladunaca, uvek postoji mnogo razloga da što duže ostanu uz mamu, ali u jednom trenutku oni moraju da započnu samostalan život

  • 2
Mačići odvajanje od majke Foto: Shutterstock/Denis Nata

Mačići koji preslatko mjauču i trapavo hodaju izazivaju u nama pomisao da bi bilo lepo kad bi ostali tako mali.

Mnogi budući vlasnici mačaka prosto ne mogu da dočekaju dan kada će preuzeti svoju kućnu mezimicu i žele da se to desi što pre.

Međutim, od vitalnog je značaja da se pridržavamo prirodnog procesa razvoja mačića o čemu nepogrešivo brinu njihove majke.

Kada mačići mogu da se odvoje od svoje majke?

U idealnom slučaju, mačići bi trebalo da sa majkom, braćom i sestrama iz legla provedu najmanje devet nedelja nakon dolaska na svet. Ovaj period uglavnom se svodi na 6 do 7 sedmica, posle koga odlaze u nove domove, piše Dailypaws.

Sa punih sedam nedelja, mačići su već doživeli munjeviti razvoj. Njihove uši su na rođenju presavijene, ali kad napune nedelju, one se ispravljaju. Mačići se rađaju slepi, ali otvaraju oči u roku od dve nedelje, kad počinju i da puze. Sa tri nedelje im se pojavljuju sitne zubi i istovremeno prave prve korake. Od četvrte do 6. nedelje majka nauči mačiće kako da se doteruju. Mačići se u ovom dobu već igraju zajedno. U uzrastu od šest do osam nedelja mačići prestaju da sisaju, jer već imaju mlečne zube i spremni su da jedu čvrstu hranu.

Razvojno, period između četvrte i 7. nedelje je najvažniji za mačiće. Ako ih majka tada ne nauči kako da se ponašaju, teže će se socijalizovati i navići na život sa čovekom.

Ukoliko mačići prerano napuste leglo, ili oko sebe nemaju druge mačiće, ne mogu dobro da usvoje osnovne veštine socijalizacije.

Period koji je najosetljiviji i najvažniji u životu mačića je od druge ili treće nedelje i traje do devete, odnosno 10. nedelje.

Mačići odvajanje od majke Foto: Shutterstock/Lucky business

Odvikavanje od dojenja

Ukoliko ne negujete napuštene mačiće i hranite ih na flašicu od početka, budite sigurni da mama mačka dobro zna do kada treba da doji svoje bebe.

Faza dojenja traje otprilike pet do šest nedelja, pri čemu se učestalost i količina mleka postepeno smanjuju, a mačići se istovremeno navikavaju da jedu čvrstu hranu. Proces odvikavanja zavisi od toga šta je mačićima dostupno da jedu i koliko je majka tolerantna prema deci koja i dalje žele da sisaju.

Ipak, već sa 4 nedelje, mačići postaju radoznali i žele da saznaju šta jede njihova majka. Ona će tada početi da ih odbija od dojenja. Pomozite joj tako što ćete malu količinu specijalno formulisane hrane za mačiće razblažiti toplom vodom, da bude u obliku fine kaše. Ponudite im ovaj obrok otprilike četiri puta dnevno. Uredite prostor za hranjenje mačića podalje od njihove majke. Obroke servirajte na ravnom tanjiru kako bi mačići mogli da istražuju i da se igraju sa hranom. Vrlo brzo oni će shvatiti da će se ubuduće hraniti na ovaj način.

Mačići odvajanje od majke Foto: Shutterstock/Elias Sedita

Šta se dešava ako se mačići prerano odbiju od dojenja?

Ako imate leglo u domu i nešto se dogodi mami mački u kritičnom periodu od četiri do sedam nedelja, morate odmah da preuzmete ulogu roditelja. Osim što ćete mačiće hraniti na flašicu, istovremeno ćete im uvoditi čvrstu hranu, obučavati ih i socijalizovati. Dosledna socijalizacija smanjuje agresiju, anksioznost i strah kod mačaka bez roditelja tako što ih prilagođava nostalim mačićima iz legla, drugim ljudima i životinjama. Bez mame, koja bi sasvim sigurno oterala nezvane goste, moraćete da se oslonite na obuku uz nagrađivanje poslasticama, maženjem i igračkama kako biste mačiće pravilno podučavali.

Ipak, mačići koji prerano napuste majku mogu imati neke posledice u ponašanju koje postaju deo njihovog karaktera. Ako se mače iz nekog razloga prerano odvoji, možda će pokušavati da nadomesti majčinu dojku tako što će sisati tkanini ili mekane stvari, odnosno teško će se odvikavati od oralne faze odrastanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живот природе

    26. jul 2023. | 19:12

    Све је то природа најбоље регулисала. Имао сам мачку са два мачета у дворишту. Кад је већ било време одбијања од сисе мачорчић би кренуо да сиса а она осетивши његову намеру само би га благо ћапнула шапом по глави у стилу 'бежи', а ако лежи поребарке а он крене на сису она се тако елегентано изокрене на стомак и блокира му сису да је било задивљујуће посматрати како она једноставно и природно то уради. Веома брзо је одустао од даљњих покушаја. Ако се она враћа са терена они потрче ка њој и иде мазжење. Али кад је доидшло време да крену својим путем, једном када су пошли ка њој она је тако стравично зарежала на њих да су они престрављени одмах застали и уклонили се на безбедну даљиму (а и ја сам се уплашио, верујте) никада нисам чуо мачку да тако зарежи оштро. Била је то јасна порука 'ајде нема висше свако својим путем'. А док су били мали стално им је доносила храну, и поред тога што сам свима и ја давао. Кад су најмањи она прво пусти њих да једу и тек онда на крају приђе, а кад су били већ мале мачкице она одмах прилази да једе с њима али опет у другој половини јела се одмакне, седне и посматра како они диврхшавају јело. Има се шта наукчити од мачака, верујте!

  • Tina

    27. jul 2023. | 16:59

    Upravo imam dva mačeta (maca i mačak) čija je majka stradala kad su imala oko 4 sedmice. Mali mačak je od početka brzo prihvatao nove okolnosti, dok je maca u početku bila na oprezu. Sada im je 8 sedmica. Mala maca je od početka imala naviku kad hoće da zaspi da pred spavanje uzme mali kraj tkanine i siše, ćapti glasno i tako se uspava. I danas to radi. Kako od ranije imam kućnog kastriranog mačka, mali mačak se brzo nametnuo njemu kao nerazdvojni pratilac za igru i istraživanje i često primijetim da ga kopira u ponašanju.