• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate mačku, a želite još jednog ljubimca: Ovaj genijalni trik će zbližiti životinje brže nego što mislite

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo u jednom slučaju novog ljubimca ne treba dovoditi u dom

  • 0
Mačke Foto: Shutterstock/WilleeCole Photography

Da li znate šta je bolje od mačke? Pa, naravno, dve mačke! Ipak, postoji još bolji odgovor: najbolje od svega je imati psa i mačku. Udomljavanje druge životinje je uzbudljiv i lep čin, ali ljubimcu-starosedeocu ova "tranzicija" može biti veoma teška, pogotovo ako je reč o mački kojoj dovodite prijatelja. Ipak, i ova situacija ne mora nužno da protekne teško.

Mačke su prirodno usamljene, teritorijalne životinje koje vole da kontrolišu svoje okruženje. Novi kućni ljubimac može poremetiti mački komoditet i ulogu u domu, pa je važno da vlasnik uvek ima u vidu temperament oba ljubimca, piše Inverse.

Ako u kući imate stidljivu ili plašljivu mačku, najgore što možete da uradite je da dovedete velikog razigranog psa koji će joj se non stop unositi u lice i skakati. I nemirno mače željno igranja možda se neće dobro uklopiti sa starijom mačkom: ne samo da bi "ubilo u pojam" ostarelu mačku koja bi se osetila fizički neprijatno, već bi starija mačka mogla da napadne životinjicu da bi se odbranila.

Čini se da je u ovom slučaju lakše izaći na kraj sa psom pridošlicom: njega možete vaspitati i socijalizovati, a ako udomljavate odraslog psa, verovatno ćete odabrati onog ko je imao pozitivan stav prema mačkama u kućnom okruženju.

Mačke Foto: Shutterstock

Zamena mirisa

Kad poželite da starom ljubimcu dovedete novog prijatelja, prvo isprobajte tehniku koja se zove zamena mirisa: kad idete u posetu budućem ljubimcu, ponesite tkaninu koju ćete protrljati po celoj površini njegovog tela. "Naparfemisanu" tkaninu ponesite kući i stavite blizu poslastica vaše mačke, njene hrane ili omiljenih igračaka. Povezivanje mirisa nove životinje sa nečim pozitivnim će pomoći staroj mački da se privikne na budućeg novog drugara. U slučaju da mačka negativno reaguje, ponovite postupak.

Kada dođe vreme za stvarnim upoznavanjem ljubimaca, nemojte da žurite: ako u domu imate sobu za goste ili prostoriju koju ređe koristite, to može biti početno mestovašem novom ljubimcu. Sve stvari vaše stare mačke - hrana, krevet, sve posude, uključujući i onu sa posipom - treba da budu izvan te sobe.

Ukoliko ste za novog ljubimca izabrali psa, dobro rešenje je i kavez koji ne treba shvatiti kao "zatvor", već kao sigurno sklonište. Situaciju sa upoznavanjem mačke sa novim psom treba da kontrolišete, a jedan od načina je i da pas bude na povocu.

Pas ili mačka: Izbor ljubimca Foto: Shutterstock

Vreme je najvažniji faktor

Prvo upoznavanje životinja upriličite kad se vaš novi ljubimac opusti. Ako nova mačka započne interakciju s vama ili se trlja o vaše noge, to je dobar znak. Pustite mačku ili psa u zatvoren, zajednički prostor kao što je kupatilo gde može da oseti miris mačke starosedeoca. Prvu mačku možete ostaviti u prostoriji u kojoj je kratko boravila nova mačka ili pas.

U slučaju da ljubimci međusobno ne prihvataju mirise, treba se vratiti na početak i iznova pokušavati.

Ponekad dve mačke nikako ne mogu da prihvate jedna drugu: u tom slučaju bi bilo najbolje vratiti novu mačku. Nije sramota udomiti životinju koja ne može da prevaziđe probleme sa strom mačkom. Iako se vlasnici kućnih ljubimaca možda osećaju nemoćno i čak ljutito, uvek je bolje na početku primeniti pravu odluku, kako se kasnije ne biste kajali zbog upornosti koja nikad ne bi donela željene rezultate.

Najvažnije je da ljubimcima date vremena da se upoznaju i združe, a potom i zavole. To i jeste cilj vaše misije i ubrzo ćete zaboraviti da su ikada bili stranci jedno drugome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Momentalno da si ostavila moje kuče na miru!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari