• 0
 ≫ 

Imate mačku koja se skriva od vaših prijatelja: Ima li leka njenoj sramežljivosti?

 ≫ 

Prevaspitavanje stidljive mačke može biti pomalo težak poduhvat, ali uz strpljenje i socijalizaciju sa obaveznim nagrađivanjem ona će se opustiti i osloboditi straha

  • 0
Stidljiva mačka Foto: Pixabay

Stidljive mačke sklanjaju se od svega i svačega, naročito od nepoznatih ljudi i situacija.

Često nije reč o strancima: osoba koje se mačka stidi može biti prijatelj koji je više puta dolazio u vaš dom. Osim toga, u nekim situacijama, stidljiva mačka može postati agresivna, a najbolji primer tome je poseta veterinaru i “iskaljivanje” besa na njemu.

Dobra vest je da stidljivu mačku možete pokušati da “prevaspitate”, odnosno da je socijalizujete.

Šta treba da preduzmete?

Okruženje u kome mačka živi treba da joj uliva sigurnost. Mačka će imati samopouzdanje ako joj obezbedite visoko mesto gde može da se popne kako bi imala uvid u ono što se oko nje događa. Mace vole pogled s visine, a važno im je i da imaju gde da se zavuku i osame.

Kad poželite da mačku nečemu naučite, ne zaboravite da je nagradite. Činite to uvek sa pozitivnom podlogom - davanjem poslastica. Ako niste zadovoljni mačkinim učinkom, nemojte vikati na nju i kažnjavati je, jer ćete pogoršati stanje. Kad nešto zatražite od mačke i ona to uradi, odmah je nagradite poslasticom, a možete je i verbalo pohvaliti, uz nežne dodire i osmeh.

Propratite šta motiviše vašu mačku. Ne možete baš svaku mačku podmititi poslasticama: možda neka maca voli češkanje, igru, izazove ili druge akcije. Posmatrajte mačku kako biste saznali šta je motiviše i pokreće i to joj priuštite.

Maca će postati društvenija i češće će imati dodir sa ljudima ako je naučite trikovima. Podrazumeva se da ćete joj pripremiti poslastice. Čak i najstidljivija mačka može naučiti da “baci pet”, donese miša ili drugu igračku, da sedne ili skoči na vaš poziv. Maca koja savlada ove trikove će imati samopouzdanje i poželeće da i drugima pokaže šta sve zna.

Ako vaša mačka beži od osobe koja joj pruži ruku, naučite je da će joj sve ruke ponuditi nagradu ili nežan dodir. Svako učenje mora imati pozitivan ishod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari