• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate stariju mačku, a želite da joj dovedete mlađe društvo: Šta mislite, da li ona to želi?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako je vaša kućna ljubimica živela sama do zrelosti, mače bi moglo da joj deluje kao uljez i neko ko će joj narušiti mirnu svakodnevicu, ali ako je uvek imala "cimera", neće se protiviti novom članu porodice

  • 0
Starija i mlada mačka u domu Foto: Pixabay

Vlasnici mačaka često razmišljaju o svojim ljubimicama kao o sopstvenim malim verzijama.

Oni ponekad projektuju svoja osećanja na ljubimce, verujući da su i oni srećni, tužni, uzbuđeni ili usamljeni, čak i kad se možda ne osećaju isto kao mi.

U takvim trenucima vlasnici poistovećuju pse i mačke sa sobom, zamišljajući ih kao male ljude, umesto da ih posmatraju onakvima kakvi zapravo jesu.

Ipak, nije dobro pripisivati svoje misli i emocije mačkama ljubimcima.

Jedno je zamisliti mačku kao svog najboljeg prijatelja i uživati u zajedničkom gledanju televizije. Drugo je međutim promeniti način života svog ljubimca na osnovu sopstvenih pretpostavki o tome kako biste se osećali na njegovom mestu. Dovođenje novog mlađeg ljubimca u dom je realizacija takve situacije.

Ipak, znajte da bi vaša mačka više volela da o njoj razmišljate na "mačiji način", a ne kao o detetu ili usamljenom stanaru vašeg doma.

Mačke su navikle da budu usamljene

Starija i mlada mačka u domu Foto: Pixabay

Većina mačaka ne živi u grupama, osim lavova koji su malobrojne mačke čopora. Oni se okupljaju zbog lova i podižu mladunce u okviru organizovane društvene lavovske zajednice. Mačke, velike ili male, preferiraju svoje društvo. Ovo osećanje ispoljavaju i naše kućne mačke, pogotovo ako su odgajane same.

Zbog toga u nekom trenutku i počinjemo da razmišljamo da im je potrebno društvo, posebno kada postanu stare i počinju da usporavaju. Tada zamišljamo da će ih mače koje dođe u kuću "podmladiti".

Ako je mačka živela sama do zrelosti, mače bi moglo da joj deluje kao uljez. I umesto da poželi dobrodošlicu mačencetu, ona bi ga shvatila kao stranca koji ruši njenu mirnu svakodnevicu i rutinu. Možda ona ne voli prostor koji odavno smatra samo svojim.

Starija i mlada mačka u domu Foto: Pixabay

U ovom slučaju, nova mačka mogla bi da bude meta napada starije mačke, čak i u pokušaju da započne igru. Zato bi bilo najbolje izbegavati dovođenje još jednog, mlađeg ljubimca, iako ste to mnogo želeli.

Neke mačke su pak navikle na društvo. Ako je vaša ljubimica ranije živela sa drugom mačkom, dovođenje mačeta će biti dobra ideja.

Dobro razmislite o svemu ovome pre nego što odlučite da dovedete mače u dom gde već živi starija mačka.

Odluka treba da bude prihvatljiva za vašu mačku, a ne onakva da vas učini srećnim.

Kako odabrati mače za svoju stariju mačku?

Starija i mlada mačka u domu Foto: Pixabay

Boja i donekle pol novog mačeta verovatno nisu od značaja za stariju mačku. U određenoj meri, i rasa nove mace nije presudna.

Najvažniji kriterijumi za izbor mačeta treba da budu zasnovani na njegovom temperamentu.

Svako mače će biti aktivnije od zrele mačke, pa treba da imate na umu karakter mačeta koje će jednog dana sazreti.

Ako je vaša stara mačka celog života bila mirna i opuštena, nemojte dovesti u dom mače koje će i u odraslom dobu biti aktivno i radoznalo.

Vitke odrasle mačke rase bengaalke, sijamke ili abisinca su aktivnije, a mačke zdepastog tela su više lenje, pa ovo imajte na umu.

Ako osećate potrebu da uvedete mače u život svoje zrele mačke, zapitajte se da li je njoj trenutno prijatno ili izgleda da žudi za novim prijateljem.

Ukoliko se ispostavi da ćete jedino vi imati emotivnu korist od novog mačeta, dobro razmislite pre nego što ga dovedete u svoj dom.

Vaša mačka će vam biti zahvalna na tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari