• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imate mačku zbog čije noćne "dreke" ne možete da spavate: Zbog ovih 6 razloga noću ispušta čudne zvuke

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mjaukanje, "plakanje", cvokotanje, gugutanje, režanje... zvuci su "gluvog doba" zbog kojih ćete se pitati šta se dešava u mozgu vaše kućne ljubimice

  • 0
Mačka i noćno oglašavanje Foto: Shutterstock//Alberto Andrei Rosu

Dobar noćni odmor vlasnicima mačke gotovo je misaona imenica i ovo je mnogo lakše reći nego sprovesti u delo. Između ponoćnog "buljenja" u prazno i konačnog jutarnjeg ustajanja, spavanje na "mišiće" je prava noćna mora koja se ponavlja i od vlasnika mačke traži mnogo strpljenja i izdržljivosti.

Osim što vas mačka noću preskače, prelazi preko kreveta, stomaka, glave... ona se i oglašava na načine koji ponekad lede krv u venama, piše Cats.com.

Mjaukanje, "plakanje", cvokotanje, gugutanje, režanje... zvuci su koji ne samo da će vas držati budnim do pred zoru, već ćete se pitati šta se zapravo dešava u mozgu vaše kućne ljubimice.

Kada mačka počne da "peva" nakon zalaska sunca, saznanje da to radi s nekim razlogom može vam pomoći da se ipak opustite i pokušate da odspavate.

Zašto mačke noću ispuštaju čudne zvuke?

1. Mačka se oglašava dok se zabavlja

Suprotno popularnom verovanju, mačke nisu baš noćne životinje. Umesto da spavaju danju i budu budne cele noći, mačke su krepuskularna stvorenja i prvenstveno su aktivne u zoru i sumrak. Mačke spavaju i danju i noću, ali sati kada sunce zalazi i izlazi su njihova omiljena doba za akciju. Ako se napolju nije razdanilo, a mačka je aktivna, ona samo želi da se "razmrda". Čudni zvuci koje ispušta su znak da se zabavlja: "cvrkuće" dok vreba kućnu muvu ili brblja uz ranu jutarnju pesmu ptica.

Mačka i noćno oglašavanje Foto: Shutterstock/Poncho Navarro

2. Mačka se oglašava kad je pod stresom

Osim zvukova koji signaliziraju da u nečemu uživa, mačka može provesti noć u "žalopojkama", izražavajući negativne emocije: zavijanje i tihi zvuci režanja mogu biti znaci da je pod stresom. Ovakvo oglašavanje mačke može se čuti i danju, ali noćna tišina doprinosi tome da se zvuci koje mačka ispušta čuju jasnije. I mačke koji je skoro sve "potaman" mogu doživeti stres zbog nove rutine, novog kućnog ljubimca, nedostatka zabave, nadmetanja za hranu ili vodu, nedostatka pažnje...

3. Mačka se oglašava kad nešto želi

Mačka koja je gladna daće to do znanja odmah. Nju nije briga što vaš alarm nije podešen da se uključi tada, ali mačke koje osete da im "krče creva" odmah će obavestiti svog vlanika o tome. Većina mačaka se pridržava rasporeda hranjenja koji vlasnik uspostavi, ali se izuzeci uvek dešavaju. Mačka može da ima i druge potrebe koje nemaju veze sa hranom i vodom: možda će mjaukati zbog frustracije kada im se omiljena igračka zaglavi ispod nameštaja ili oko 4 sata ujutru požele da se maze!

Mačka i noćno oglašavanje Foto: Shutterstock/Zhukovvvlad

4. Mačka se oglašava kad nešto sanja

Iako nije sasvim sigurno, mačke mogu da sanjaju kao ljudi, što znači da u snu ispuštaju čudne noćne zvuke. Tokom REM faze, mozak mačke je aktivan kao i u budnom stanju, što često dovodi do emitovanja zvukova koji se poklapaju sa njihovim avanturama iz snova. To se gotovo može uporediti sa nekom osobom koja priča u snu. Neke mačke trzaju ušima i repovima dok jure zamišljene miševe, i čak prave buku i u snu. Većina ovih zvukova prilikom spavanja zvuči kao tiho stenjanje, predenje i šmrkanje.

5. Noćno oglašavanje nesterilisane mačke

Odrasle mačke koje nisu sterilisane prolaze kroz faze kada imaju biološku želju za parenjem. Kod ženki starih najmanje četiri meseca ovo se ponavlja svake 2-3 nedelje. Ako nisu sterilisane ili ne ostanu skotne, kod mačaka se ciklus ponavlja tokom cele godine. Tada mačke urlaju, uznemirene su i posebno glasne. Slično njima, nekastrirani mužjaci glasno izražavaju frustraciju ako se ne pare, a vi pokušavate da zaspite. Oštro čulo mirisa mužjaka nepogrešivo će registrovati sve ženke koje su zainteresovane za parenje, pa će i oni konstantno tražiti način da izađu, uz neprijatno oglašavanje.

Mačka i noćno oglašavanje Foto: Shutterstock/New Africa

6. Noćno oglašavanje mačke sa kognitivnim problemima

Skoro trećina mačaka starih 11 do 14 godina pokazuje najmanje jedan simptom povezan sa ovim neurološkim stanjem. Kako mačke stare, njihove moždane ćelije počinju da odumiru, slično demenciji kod ljudi.

Mačke sa ovim problemom će biti dezorijentisane, letargične, nemirne, agresivne, imaće probleme sa snom, gubitak apetita, inkontinenciju i pojačanu vokalizaciju. Mačke sa kognitivnim problemima su noću zbunjene i uznemirene i svoju nevolju će izražavati glasnim zvucima. ju glasnim vokalizacijama.

Neke rase mačaka su poznate po tome što su posebno glasne, poput sijamske mačke. Možete ih skloniti iz sobe (iako to može da izazove još više problema) ili kupite dobre čepove za uši. Ako će vam išta značiti, znajte da su noćni zvuci koje vaša mačka ispušta savršeno normalni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari