• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako kućne mačke razgovaraju sa plenom koji posmatraju, a ne mogu da ga ulove?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brzi pokreti usana, uz podrhtavanje vilice, mucanje i ispuštanje tihih zvukova “začinjenih” cvokotanjem i škrgutanjem su način na koji mačka priča sa pticom, mišem ili drugim “plenom” koji joj je nedostižan

  • 1
Mačije oglašavanje cvokotanjem Foto: Shutterstock

Mačke emituju širok spektar fascinantnih i često zabavnih zvukova, ali je cvokotanje jedan od najzanimljivijih.

Ovaj način mačijeg “govora” je kombinacija brzih, ritmičnih pokreta usana, mucanja, škljocanja zuba i podrhtavanja vilice.

Često je praćeno kratkim, tihim ili visokim tonovima nalik cvrkutu.

Mačke se često oglašavaju na ovaj način dok sa prozora gledaju životinju koja je njihov prirodan plen.

Ovakvo oglašavanje, zajedno sa mjaukom i “cvrkutom”, mačke praktikuju i kad komuniciraju sa ljudima.

Time one pokazuju da nešto žele, a kad na ovaj način "pričaju" ssa plenom, znači da ga - žele, piše Thesprucepets!

Komunikacija na 21 način

Foto: Pixabay

Mačke su veoma fleksibilne kad je reč o oglašavanju: one mogu da proizvedu 21 različit zvuk, a cvokotanje zubima jedan je od načina na koji nešto žele da saopštile.

Verovatno ste nebrojeno puta videli svoju kućnu ljubimicu kako sedi pored prozora i pokušava da razgovara sa pticom. Crtani film sa ovakvom radnjom verovatno bi bio veoma duhovit, ali ovo mačije ponašanje ima značenje u realnosti. Ne može se sa sigurnošću objasniti zašto mačke “cvokoću zubima”, ali postoji nekoliko objašnjenja.

Na ovaj način mačka može izražavati uzbuđenje što vidi plen, a još je izvesnije da škrgutanjem i cvokotanjem zuba pokazuje frustraciju zbog nemogućnosti da dođe do plena.

Cvokotanje zubima i tiho cvrkutanje mogu biti vid mimikrije koju mačka koristi kao deo lovne strategije. Proizvodeći “cvrkute” i druge zvuke, ona imitira ptice, glodare i drugi plen i pokušava da ih prevari.

Mačije oglašavanje cvokotanjem Foto: Pixabay

Mačke koje žive u divljoj prirodi gotovo svakodnevno primenjuju ovu glasovnu lovačku strategiju. Između ostalog, zabeleženo je da je ocelot oponašao plač bebe majmuna i time je uspeo da privuče nekoliko radoznalih majmuna koji su zamalo postali plen!

Kako mačka cvokoće?

Dok “razgovara” sa pticom, mačka se fokusira na tu radnju.

Njene oči se šire, uši se pomeraju napred i pravi sitne pokrete ka prozoru u pravcu ptice. Mačija vilica se brzo pomera gore-dole, njeni zubi škljocaju i čuju se visoki ili tihi zvuci dahtanja. Mačka ne voli kad je neko u ovome ometa, pa će se čak naljutiti ako je prekinete. Ona će prestati da se oglašava kad stimulans nestane ili nađu neku drugu zanimaciju.

Ovakvo ponašanje kod mačke je sasvim normalno i nema potrebe da brinete o tome. Macu ne treba grditi zbog cvokotanja, niti je prekidati u tome. Međutim, pošto je ovo oglašavanje najverovatnije povezano sa frustracijom zbog nemogućnosti da lovi plen, potrudite se da mačka u domu dobija dovoljno stimulacije i zabave.

Slagalice koje skrivaju hranu ili poslastice će pomoći mački da izrazi prirodne lovačke instinkte i pokaže sposobnost rešavanja problema. Obezbedite joj više nivoa za penjanje na policama ili mačijem “drvetu” i postavite nekoliko grebalica gde će koristiti kandže.

Iako nema potrebe da brinete ako mačka cvokoće i škrguće zubima, priuštite joj mnogo aktivnosti i svakodnevnih izazova. Samo tako ćete joj ublažiti svaku frusraciju, pogotovo one koje se odnose na sputavanje prirodnih lovačkih nagona.

Poslušajte kako mačke pričaju cvokotanjem!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    27. februar 2023. | 11:23

    To isto rade i mačke napolju dok merkaju plen iz daljine.