• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto neke mačke jedu sobne biljke

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke mačke grickaju sobne biljke iz dosade, druge ovim ponašanjem "leče" stresove, dok se nekim macama pojedini cvetni ukusi zaista dopadaju

  • 0
Mačke i sobne biljke Mačke i sobne biljke Foto: Shutterstock/Foaloce

Dobro je poznato da su mačke mesojedi: dok pas tu i tamo pojede poneku voćku i kuvano ili sveže povrće, mačke uglavnom odbijaju namirnice biljnog porekla.

Zbog čega onda stalno hvatamo mačke kako grizu naše sobne biljke?

One "omlate" cveće i izgrizu stabljike, listove i latice: uništavanje kućnih biljaka je nažalost uobičajeno ponašanje mačaka.

Postoji potencijalni rizik od trovanja biljkama koje ne prijaju mačijem želucu, čak i kad su neškodljive.

Zašto mačke jedu sobne biljke?

Ne zna se sa sigurnošću zašto neke mačke vole da grickaju ili jedu sobne biljke. Međutim, mačiji bihevioristi su predstavili nekoliko teorija koje bi mogle da objasne ovo ponašanje.

Mačke i sobne biljke Mačke i sobne biljke Foto: Shutterstock/Zaitsava Olga

Dosada

Svaka mačka, bez obzira na nivo aktivnosti, treba svakodnevnu aktivnost i mentalnu stimulaciju. Ako to ne dobiju, ne samo da su u opasnosti da postanu gojazne, već je ugroženo i njihovo mentalno zdravlje. I baš kao mala deca kojoj je dosadno, mačke će pokušati da pronađu sopstvene načine da se zabave. Kada imaju energiju za sagorevanje, ali ne znaju šta da rade sa njom, njihova radoznala priroda će preuzeti vlast. Za mnoge mačke, ovo znači istraživanje svake zanimljivosti u domu. Kućne biljke spadaju u ovu kategoriju, a grickanje vođeno radoznalošću moglo bi da se pretvori u lošu pa i opasnu naviku.

Hranljive materije i vlakna

Mnoge životinje tačno znaju kada njihovoj ishrani nedostaju specifični sastojci. Oni ne čitaju deklaraciju na kutiji hrane koju jedu, ali nekako mogu da osete kad im nešto "fali" u ishrani. Pojedini veterinarski nutricionisti smatraju da mačke, iako su mesojedi i ne moraju da jedu namirnice biljnog porekla, tačno znaju kad će imati koristi od takvih dodataka obrocima. Biljke su odličan izvor određenih vitamina, minerala i vlakana. Neke mačke možda će grickati biljke u nadi da će uneti dodatne važne nutritivne elemente u organizam.

Mačke i sobne biljke Mačke i sobne biljke Foto: Shutterstock/Olya Komarova

Ukus

Ako nešto ima dobar ukus, mačke će se sigurno vratiti da to okuse još jednom, bez obzira na to da li je to dobro ili loše za njih. Možda će mačka uzeti prvi zalogaj iz dosade, ali ako joj se ukus dopadne, ona će nastaviti da jede.

Stres

Mačke koje jedu kućne biljke možda su doživele ili doživljavaju izvesne stresove i nastoje da grickanjem pomere fokus na nešto drugo. Stres u životu mačke mogao bi da je natera da se ponaša loše i uništava vaše biljke. Osim što će sakatiti biljke, mačka pod stresom će i previše mjaukati ili se prečesto negovati.

Mačke i sobne biljke Mačke i sobne biljke Foto: Shutterstock/Img stock studio

Treba li da se zabrinete

Žvakanje i gutanje komadića kućnih biljaka može biti izuzetno opasno za mačku, u zavisnosti od vrste biljke. Postoji dugačka lista biljaka i cveća koji su toksični za mačke. Neke biljke uzrokuju manje probleme, kao što su privremene smetnje u organima za varenje, dok drugi mogu izazvati ozbiljne bolesti, uključujući otkazivanje bubrega.

Vodite računa o tome koje vrste biljaka donosite u dom i isto tako povedite računa o cveću koje dobijate za poklon.

Čak iako su biljke navedene kao bezbedne za mačke, one mogu da izazovu manje zdravstvene probleme, pogotovo u probavnom sistemu: mačka tada obično povraća i tako se oslobađa tegoba.

Ukoliko ste zabrinuti za zdravlje vaše radoznale mačke koja voli da jede sobne biljke, posavetujte se sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari