• 1
 ≫ 

Kako da držite mačku podalje od sobnih biljaka: Imate li limun ili aluminijumsku foliju kod kuće?

 ≫ 

Mace znaju da budu veoma uporne, ali postoji nekoliko načina da ih osujetite i spasite kućno cveće koje toliko volite

  • 1
Mačka Foto-ilustracija: Pixabay

Ne postoji zagarantovano rešenje, ali ima nekoliko načina da otežate maci da vam uništi kućne biljke. Važno je da pokušavate sve dok ne uspete, jer i mačke znaju da budu veoma uporne.

Prevrnite neklizajuću podnu prostirku

Ako imate neklizajuću podnu prostirku, prevrnite je, tako da sitni plastični klinovi budu nagore, i na nju položite saksije sa cvećem. Ovi klinovi su, podrazumeva se, bezopasni po mačku, ali joj se neće dopasti osećaj po šapama, poručuje LoveToKnow.

Smestite manje saksije u kaveze za ptice

Ako imate manje biljke koje vaša maca voli da obara se police ili simsa, smestite ih u lepo dekorisane ptičje kaveze. Uklonite krov kaveza, zatim, fino poslažite saksijice, a potom vratite krov.

Foto: Unsplash

Pospite zemlju u saksiji šljunkom

Kamenčići mogu da odvrate mačku od nagona da iskopa zemlju iz saksije i da tamo izvrši nuždu. Štos je u tome da prekrijete površinu šljunkom. Samo da ne bude previše sitan, jer maca može da ga pomeša sa posipom.

Poprskajte sobne biljke gorkim sprejem

Ukoliko vaša maca voli da gricka kućne biljke, učinite da budu lošeg ukusa. Blago poprskajte liske nekim gorkim sprejem i pustite da se sasuše. Potom vratite biljke na svoje mesto i obratite pažnju na to kako će mačka da reaguje kada zagrize list. Nakon nekoliko pokušaja, shvatiće da vaš fikus nije najukusnija salata.

Obložite saksiju aluminijumskom folijom

Mačke obično ne vole osećaj, ukus ili miris aluminijumske folije. Porbajte da obložite saksiju, odnosno, posudu sa cvećem folijom, ili pospite zemlju komadićima zgužvane folije.

Smestite bilje u akvarijum

Biljke manje i srednje veličine možete da smestite u akvarijum sa mrežastim poklopcem. Istovremeno će imati protok vazduha, a vaša maca neće moći da dopre do njih.

Foto: Pixabay

Odbojni citrus

Mačke ne podnose bilo kakve citrusne mirise. Stoga, probajte da stavite nešto sa ovakvim mirisom pokraj saksije. Možete da iskoristite i koru limuna ili pomorandže, koje ćete postaviti na površinu zemlje u saksiji.

Kupite maci sopstvenu biljku za grickanje

Ponekad je najbolje rešenje da maci nabavite biljku koja će biti njena. Mnogi pet šopovi nude mačju travu za grickanje, što će možda motivisati macu da ostavi sobne biljke na miru.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    15. mart 2020. | 23:13

    Такође може ацетон да се користи--од његовог мириса мачке су просто алергичне