• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koje su prednosti i mane navikavanja mačke da koristi vlasnikov toalet

Vreme čitanja: oko 4 min.

Obučavanje mace da obavlja nuždu u kupatilu nije bez nedostataka, od zdravstvenih rizika do "gušenja" njenih prirodnih instinkata, ali odluka o tome u potpunosti zavisi od vas i ponašanja vaše ljubimice

  • 0
Navikavanje mačke na vlasnikov toalet Foto: Shutterstock

Navikavanje mačke da koristi toalet predviđen za ljude veoma je popularno među pojedinim vlasnicima.

Oni tvrde da ovakva mačija navika ima mnoge prednosti.

Ipak, da li je to pravo rešenje za svaku mačku i svakog vlasnika? pita se Petplace.

Razumevanje toaletne obuke za mačke

Obučavanje mačke u ovom slučaju odnosi se na njeno prihvatanje da koristi ljudski toalet umesto kutije sa posipom.

Taj proces zahteva vreme, strpljenje i dodatke, kao što je adapter koji se postavlja preko wc šolje. Adapter se potom postepeno uklanja, a maca se navikava na "balansiranje" na dasci dok ne postigne ravnotežu i nauči čitav postupak.

Pre nego što odlučite da obučite mačku da koristi vaš toalet, odmerite potencijalne prednosti i nedostatke.

Ovakav način korišćenja toaleta nije za svaku mačku, ali ni za svakog vlasnika.

Prednosti obučavanja mačke da koristi vlasnikov toalet

Navikavanje mačke na vlasnikov toalet Foto: Pexels/Dominica Roseclay, Skylar Kang, Magda Ehlers

Koji su pozitivni aspekti navikavanja mačke da koristi vaš toalet?

Prva pogodnost je da ne bi bilo potrebe za kupovinom posipa i postavljanjem posuda koje služe kao mačiji toalet.

Ovo znatno pojednostavljuje brigu o ljubimici, jer vas oslobađa svakodnevnog zadatka vađenja ostataka iz posude i detaljnog čišćenja.

Osim toga, uštedeli biste značajna novčana sredstva.

Bolja higijena i kontrola mirisa su još dve pogodnosti navikavanja mace na toalet u kupatilu. Nećete morati da brinete o neprijatnim mirisima koji se osećaju čak i nakon pranja posude, a nećete morati da često zavirujete u posip kako biste pratili količinu onoga što maca izbaci.

Ovo može stvoriti čistije okruženje za vas, vaše ukućane i macu, smanjujući pojavu alergena i bakterija.

Nedostaci obučavanja mačke da koristi vlasnikov toalet

Obuka i navikavanje mačke da koristi toalet nisu jednostavni i neće se odvijati željenom brzinom. To zahteva mnogo strpljenja, doslednosti i vremena.

Neće sve mačke tek tako prihvatiti da ih postavite na wc šolju da bi obavile nuždu, a mace koje to nauče u početku će verovatno imati dosta pehova.

Sem toga, one imaju prirodan instinkt da kopaju i pokrivaju ono što izbace iz sebe, što može učiniti obuku u toaletu još većim izazovom.

Navikavanje mačke na vlasnikov toalet Foto: Pexels/Tranmautritam

Potencijalni zdravstveni rizici mačijeg korišćenja toaleta

Jedna od prednosti posude sa posipom je što omogućava vlasniku da prati higijenske navike mačke i ujedno proverava sadržaj koji ona izbaci. Na taj način se može mnogo saznati o njenom zdravlju i na vreme reagovati ako se u telesnim izlučevinama pojave promene. Promene u njihovoj učestalosti, konzistenciji ili boji signali su zdravstvenih tegoba.

Obuka mačke da koristi vaš toalet može otežati otkrivanje ovih važnih pokazatelja zdravlja.

Neke mačke naviknute često odlažu odlazak u wc, kako bi izbegle njegovo korišćenje, što dovodi do zdravstvenih problema kao što su infekcije urinarnog trakta ili zatvor.

Pratite mačije navike u toaletu i konsultujete se sa veterinarom ako primetite bilo kakve promene ili se mačka oseća neprijatno.

Navika na ljudski toalet može da poremeti prirodne nagone

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Mačke imaju prirodan instinkt da kopaju i pokrivaju svoj otpad, što inače čine ako obavljaju nuždu u svojoj higijenskoj posudi.

Obuka u toaletu je u suprotnosti sa ovim instinktima, što kod mačke može da izazove stres i probleme u ponašanju, kao što je obavljanje nužde van toaleta ili na drugim nedozvoljenim mestima.

Neke mace ne vole da obavljaju nuždu pred drugima, pa se u slučaju korišćenja vašeg wc-a mogu osećati ranjivo.

Zbog toga je bitno da prilikom odluke o obučavanju mace na vaš wc uzmete u obzir njenu udobnost i emocionalno blagostanje.

Rizik od davljenja 

Iako se veoma retko dešava, postoji potencijalni rizik da mačka upadne u toaletnu šolju i udavi se, posebno ako je mala, stara ili ima probleme sa kretanjem.

Čak i ako je u stanju da se izvuče, to iskustvo može biti veoma traumatično i proizvesti strah i izbegavanje toaleta u budućnosti.

Pad u wc šolju može prouzrokovati povrede, što je još jedan od razloga da dobro razmislite o ovom poduhvatu.

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Uticaj na životnu sredinu

Mačke mogu biti nosioci parazita Toxoplasma gondii, koji izaziva infekciju poznatu kao toksoplazmoza.

Ovaj parazit je prisutan u mačijem izmetu i obično je bezopasan za zdrave osobe. Međutim, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod trudnica ili osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Kada se mačji izmet ispusti u toalet, parazit Toxoplasma gondii dospeva u sisteme koji nisu dizajnirani da filtriraju ovog parazita, što može dovesti do kontaminacije ljudi i životne sredine.

Da li je toaletna obuka prava stvar za vašu mačku?

Iako izgledi za uklanjanje kutije sa posipom i poboljšanje kućne higijene deluju primamljivo, odmerite prednosti i nedostatke ove odluke.

Obučavanje mačke na korišćenje toaleta nije bez nedostataka, od potencijalnih zdravstvenih rizika i uticaja na životnu sredinu do protivljenja prirodnim instinktima kućne ljubimice. Na kraju krajeva, odluka o obuci toaleta je lična i u potpunosti zavisi od vas i vaše mačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari