• 4

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gde u domu treba da stavite mačiji toalet? Evo koja su najbolja (i najgora) mesta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pogrešno postavljen mačiji “wc” će izazvati revolt ljubimice koja se može naljutiti i rešiti da fiziološke potrebe obavlja van higijenske kutije

  • 4
Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Kad biste pitali mačku gde da postavite njenu kutiju sa posipom, odgovor vas ne bi iznenadio.

Mačka bi bila presrećna da se njen pokretni toalet nalazi usred prazne sobe, sa čistim pogledom od 360 stepeni.

To bi značilo da ne postoji rizik od dolaska neočekivanih gostiju, ali i da su njeni omiljeni ljudi tu, odmah iza ugla, piše Dailypaws.

Maca bi volela da u drugoj sobi ima još jednu posudu sa posipom i to bi zaista bio njen rajski raspored.

Ipak…

Naravno da ogromna većina vlasnika nema slobodnu sobu koju bi posvetili samo mačijem toaletu.

Iako verovatno nikad nećemo sasvim udovoljiti mački u vezi sa njenim wc-om, treba napraviti kompromis kad je reč o lokaciji ove posude čije će mesto svima odgovarati i nikome neće biti na smetnji.

Zašto je važno gde stoji posuda sa posipom?

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Mačke se osećaju veoma ranjivo kad čuče u kutiji sa posipom i obavljaju nuždu”, objašnjava mačiji bihejviorista Rejčel Geler.

“Kad zauzmu položaj da obave nuždu, malu ili veliku, veoma se zabrinu zbog mogućeg prisustva drugih mačaka ili predatora u domu u tom trenutku, iako njih realno nema”.

Osećanje nesigurnosti prilikom obavljanja nužde u kutiji sa posipom i na mestu koje im deluje previše izloženo, može da natera mačku da fiziološke potrebe obavi na nekom drugom mestu. Ako to čini, a isključeno je postojanje bilo kakvih zdravstvenih tegoba, razmislite o razlozima ove pojave i pokušajte da promenite stvari.

Opšta pravila za posudu sa posipom

Koliko posuda sa posipom ima vaša mačka?

Neke mačke jednostavno vole da obavljaju malu nuždu u jednoj kutiji, dok će veliku nuždu izvršiti u drugoj! Iako zvuči suludo i razmaženo - tako je kako je!

Pokušajte dakle da mačku odobrovoljite sa dve posude sa posipom.

I veličina mačijeg toaleta može biti velika smetnja. Mačka mora da uđe unutra i da se s lakoćom okrene. Posuda mora biti duža od mačke, mereno od glave do produženog repa, a širina treba da bude kao dužina mačke od glave do korena repa.

“Kutija koju ste kupili mački kad je bila mače brzo će joj postati tesna”, podseća Geler.

Šta stavljate kao podlogu?

Geler kaže da mačka voli mekan posip bez mirisa, debljine od pet do osam centimetara.

I čistoća kutije za wc je mački veoma bitna. Čistite ih svakodnevno, a detaljno ih oribajte na svake dve nedelje. Redovno proveravajte posudu i ako uočite ogrebotine i oštećenja u koje mogu da se uvuku bakterije i prljavština, zamenite ih novim.

Da li mačke vole bilo kakav dizajn svog toaleta?

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Geler tvrdi da mace vole providne i nepokrivene posude.

Prva posuda za mače trebalo bi da ima niske stranice i nizak otvor za njeno majušno telo.

Povedite računa ako imate vremešnu mačku, a kutija za toalet ima gornji ulaz: stara maca teže podiže noge, pa može imati poteškoće sa ulaženjem u svoj wc.

Ideje o mestima za postavljanje posude sa posipom

Mesto na kome će mačka obavljati fiziološke potrebe treba da bude mirno, ali blizu centra dešavanja u domu. Mačke ne vole da se trzaju zbog zujanja veš mašine ili zbog dolaska gostiju. Ipak, one ne žele da budu baš izopštene od dešavanja. Podrumi i vešernice su dobar izbor, ali su često van doma.

Pojedini bihejvioristi predlažu da mačiji toalet postavite u svoju spavaću sobu, jer je to mirno mesto u kome mačka oseća vaš miris. Ipak, tada bi vrata vaše sobe morala da budu otvorena 24 sata, što nije praktično.

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Kad birate lokaciju za mačiji wc, neka to bude mesto sa koga može bezbedno da se udalji. Sem toga, njen vidokrug ne treba da bude ugrožen niti sputan.

Idealno rešenje bila bi soba sa više izlaza, ali su ovakva arhitektonska rešenja malobrojna.

Postavljanje kutije sa posipom u kupatilu je možda najbolje rešenje, pod uslovom da mačiji toalet stoji na mestu koje nije usko i nema nedostatak vazduha. Ovo se naročito odnosi na mesto pored zida.

I na kraju, mačiji toalet mora biti postavljen daleko od njenih posuda za vodu i hranu.

Da li biste želeli da jedete u kupatilu ili toaletu? Naravno da ne biste, a to ne želi ni mačka.

Mnogi vlasnici mačaka ne mogu se pohvaliti prostranim životnim prostorom, ali se u tako malim stambenim jedinicama često mogu iskoristiti ćoškovi i kutkovi koji ničemu ne služe.

To može da postane idealno mesto za postavljanje posude koju će mačka koristiti kao toalet. Ako imate prostora, postavite šipku sa pzavesicama kako biste i vi i mačka imali privatnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    4. april 2023. | 19:15

    Po meni macke nisu za stan,za razliku od kucica skacu po svemu,jedino nisu na plafonu.

  • Radica

    7. maj 2023. | 10:39

    Zanimljivo! Imam baš puno iskustva sa mačkama i u stanu i kući. I ima istine u svemu ovome. Ali se svi prilagodjavamo uslovima pa i naša mačka, npr. Kod nas je skoro identično kao sa slike dva i skoro uvek idemo zajedno u wc, kao da nam bioritam uskladjen hahahaha muž umire od smeha kada vidi mene na wc a pored mene mačka koja isto na njenom wc. A to da se mačka svuda pentra i to je stvar mačke. Iz jedne krajnosti sa prošlom mačkom iskustvo, do druge sa sadašnjom...i tako brdo primera. Životinje su kao ljudi, nema tu šablon i svi isti. Svako je za sebe! Što kaže moja mama imam dva deteta isti otac, isto sve vaspitani a totalno različiti, tako i za mačke 🥰