• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto mačke vole kutije? Evo nekoliko razloga, a jedan od njih je potpuno nelogičan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kutije su mračna, uska i skrovita mesta u kojima se mace osećaju sigurno, u njima one ne strahuju ni od koga i ni od čega i jedini stres koji proživljavaju je u slučaju da ne mogu da se zavuku u kutiju od keksa!

  • 3
Mačka obožavalac kutija Foto: Shutterstock

Kada su mačke i njihove uvrnute zanimacije zavladale internetom, shvatili smo da smo dobili ono bez čega više nećemo moći.

Od jurnjave lasera, bežanja iz kade, straha od sopstvene senke… stigli smo do neraskidive veze mačaka i najprostijeg kartonskog predmeta koji ima svoje mesto u đubretu, piše Apetit.rs.

Kutije.

Upravo tako… ispostavilo da najobičnije kutije fasciniraju naše mačke mnogo više nego bilo koja roba koja u njima stigne.

A tu je i naše poznato i ko zna koje po redu pitanje.

Zašto je tako?

Malo i mračno utočište za mačke

Kako su kutije male, mračne i ograđene sa skoro svih strana, ideja da mačke u njima pronalaze utočište ima najviše smisla. Zbog toga je sprovedeno istraživanje nad mačkama u jednom holandskom skloništu za životinje.

Mačke koje su tek stigle u sklonište, bile su podeljene na dve grupe. Jednoj grupi su bile obezbeđene kutije, dok drugoj nisu.

Otkrivena je velika razlika u nivoima stresa između ove dve grupe. Mačke iz kutija su se brže prilagodile novoj sredini, imale su više želje za istraživanjem novog prostora, interakcijom sa ljudima i pokazivale su manje stresa u odnosu na druge.

Međutim, neretko, jedini stres koji mačke pokazuju je zbog toga što ne mogu da se zavuku u kutiju od keksa, šolju za čaj, ili u neko drugo, potpuno nelogično mesto.

Hladnoća i vrebanje plena

Mačke se na temperaturi od 25 do 30 stepeni Celzijusa osećaju najlagodnije. Zbog toga možda i vole da se zavlače u male kutije, jer je karton dobar izolator. Ujedno, u kutiji moraju i da se sklupčaju i tako same sebe greju.

Neki naučnici smatraju da kutija predstavlja savršeno sklonište za mačke tokom vrebanja "plena" (šta god on bio u kućnim uslovima). Iz kutije one imaju dobar pogled i teško ih je uočiti. Pritom su kutije ograđene, tako da niko ne može da ih iznenadi otpozadi ili sa strane dok su u zasedi. Uz to, karton je savršen materijal za grebanje i grickanje, zbog čega će, nakon što posluži kao krevet, vrlo brzo završiti raskomadan.

Divlje mačke i kutije

Kako su se ljudi potrudili da dokumentuju svaki trenutak neiscrpne privlačnosti koju mačke osećaju prema kutijama, rodila se ideja da se ta "ljubav" testira i na divljim mačkama u rezervatima i zoološkim vrtovima. Naravno, test je prošao isto kao i kod domaćih mačaka, sa jednom razlikom: kutije na mace iz divljine deluju još jače.

Nakon svega što znamo o mačkama, više niko ne može sa sigurnošću da kaže da one ne rade sve te čudne stvari samo da bi nas zbunjivale...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    26. april 2023. | 09:11

    Када смо купили комбиновани фрижидер кутију у коју је био спакован смо оставили у ходнику као тунел за мачка. Људи моји, срећа његова је била огромна. Јурио и трчао кроз њега, уклизавао и постављао нам заседе. Скакао из њега и ловио нас. Душица моја.

  • Оне

    25. april 2023. | 18:00

    Шећер бомбоне,најљепше на читавом животињском свијету!

  • Vesna

    18. maj 2023. | 09:25

    Moja obozava papirne kese