• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlučili ste da dovedete mačku u dom: Ovo je lista neophodnih stvari za vašeg budućeg kućnog ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre nego što mačka pređe prag vaše kuće, buduće prebivalište mezimice opremite predmetima bez kojih bi njen (a i vaš) život bio mnogo teži

  • 1
Oprema za mačke Oprema za mačke Foto: Shutterstock/Absolutimages

Odlučili ste da u dom dovedete kućnog ljubimca i da to bude mačka. Bez obzira na uzrast i pol mačke, pre njenog dolaska, važno je da pripremite sve što će biti neophodno da bi njene potrebe za higijenom, igrom i udobnošću bile zadovoljene.

Koji su predmeti neophodni za savršeno funkcionisanje mačke u domu?

Apetit.rs predlaže detaljnu listu neophodnih stvari za vašeg budućeg ljubimca.

Posuda za vodu i hranu – preporuka je da nabavite posude od nerđajućeg čelika ili kvalitetne plastike kako biste sprečili širenje bakterija. Podrazumeva se redovno pranje obe posude!

Hrana za mačke – ovo nije univerzalan proizvod, jer vrsta hrane koju ćete odabrati zavisi od uzrasta mačke, njenog zdravlja, a nekada i sama rasa može da bude važan faktor pri odabiru hrane. Za savet u vezi sa izborom hrane za mačku obratite se veterinaru ili iskusnom prodavcu.

Oprema za mačke Oprema za mačke Foto: Shutterstock/Yuriy Golub

Pesak i posuda za pesak – mačke su prirodno uredne životinje, pa je neophodno da nabavite posudu u kome će stajati posip, gde će obavljati malu i veliku nuždu.

Oprema za mačke Oprema za mačke Foto: Shutterstock/gena96

Krevet za mačke – iako će većinu vremena provoditi dremajući na nasumično odabranim mestima, od kojih će vam se neka učiniti neudobnim, nabavite prostirku ili bilo kakvu mekanu podlogu gde će mačka boraviti kada oseti potrebu da se odmori ili osami.

Oprema za mačke Oprema za mačke Foto: Shutterstock/Veronart16

Igračke – budući da su mačke radoznale i uvek spremne za "imitaciju" lova, nabavite ljubimici igračke koje će je održavati aktivnom.

Četka za mačke – ukoliko ste odlučili da u dom dovedete neodoljivu čupavu mačku, četka će vam biti neophodna kako biste pravilno održavali njenu higijenu i izgled.

Transporter za mačke – iako ne deluje kao neophodan deo mačkine opreme, uvidećete koliko je neophodan kada prvi put budete vodili mačku kod veterinara.

Šampon za mačke – ovo je deo kozmetike za negu u kome mačka neće uživati, ali je kupanje ponekad neophodno radi održavanja higijene i zdravlja mačke.

Povodac za mačku će možda "proći" kroz glavu nekim vlasnicima, ali većina ljudi smatra da povodac mačkama nije neophodan.

Oprema za mačke Oprema za mačke Foto: Shutterstock/Africa studio

Grebalice - iako neki budući vlasnici mačaka ne razmišljaju o "mačijem" drvetu za grebanje, u nekom trenutku će se pokazati da je grebalica i te kako potrebna, pogotovo kad bude počela da oštri kandže na nameštaju!

Ovo je bila lista najbitnijih predmeta koje je potrebno nabaviti pre nego što dovedete mačku u dom. Ukoliko udomljavate mačku posebnih zdravstvenih potreba, biće vam potrebno mnogo dodatnih stvari, o čemu se možete posavetovati sa veterinarom. Kada pripremite sve što je maci neophodno za zdrav život, ostaje samo da se brinete da bude srećna i zdrava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iveta

    8. februar 2024. | 09:59

    Aj bre toliko peripetija oko jedne krznene loptice. Ja sam juce nasla baceno mache. Naseckala sam mu salame i stavila posudicu od krema za vodu, i ceo dan prede i igra se. Kakve grebalice i cetke i cuda..wtf