• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je kućnim mačkama potrebno kupanje?

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbojnost domaćih mačaka prema vodi nije nepoznata, a gledajući reklame koje promovišu kupanje pasa, pitamo se da li je ono i macama neophodno?

  • 1
Kupanje mačke Foto: Pixabay/khademul

Psi su veoma aktivni i radoznali i često završe u blatu, barama, smeću i drugom otpadu, a većina pasa ima prirodno jak i mnogima neprijatan miris, pa im je zaista neophodno kupanje. Međutim, mačke su opreznije i spretnije od pasa i ne dopuštaju sebi prljanje, pogotovo ako vreme provode u zatvorenom i čistom prostoru.

Mačke su veoma stroge kada je reč o ličnoj higijeni i svakodnevno se samostalno čiste svojim jezikom.

Znači li sve to da mačke nikada ne moramo da kupamo? pita se Apetit.rs.

Kupanje mačke Foto: Pixabay/digipd

Kada je reč o zdravim, odraslim mačkama, odgajanim u potpuno čistom prostoru, njima redovno kupanje nije potrebno, s obzirom na to da se same brinu o svojoj čistoći.

Međutim, kada je neophodno da vlasnik okupa mačku?

Mačke često donesu ili "pokupe" nekog od spoljašnjih parazita - buve ili krpelje - pa je treba okupati specijalnim šamponom.

Veliku količinu blata ili prljavštine mačka neće moći sama da očisti sa sebe, pa da ne bi došlo do pojave kožnih oboljenja, obavezno je okupajte.

Ulepljena dlaka takođe je problem za mačku, jer ne može sama da je očisti, pa "na scenu" stupaju penušave kupke koje macama nisu posebno drage.

Kupanje mačke Foto: Pixabay/quinnbrakai

Neprijatan miris mačke pojavljuje se posle njenog kontakta sa nečim što loše miriše, pa je najbolje da to šamponom sperete s nje.

Postoje i momenti kad mačka ne može sama sebe da okupa, usled bolesti, ili gojaznosti. Takođe postoje delovi tela koje ne može da dohvati sama, pa i u tom slučaju vlasnik treba da joj priskoči u pomoć.

Mačke, posebno one sa dugom dlakom, koje neretko dolaze u kontakt sa nečistoćom, ili često izlaze napolje, treba okupati svaki put kada higijenu ne mogu da regulišu same.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    27. decembar 2023. | 05:05

    Moj mačor od 15 kg je izuzetno uredan ali ljut. Prvo se dobro i temeljito izliže na podu a onda skoči podno mojih nogu da prede. Zabije nos u posteljinu, uživa u mirisu i doslovno razgovara sa mnom. On jednu, ja jednu. Ako ćutim, ćuti. Progovorim a onda i on. Kažem vam, razgovaramo. Želje pokazuje položajem tijela na podu; leži prema frižideru - gladan, prema vratima -hoće napolje, ljut - udara repom lijevo, desno, ako pokušam da ga zadržim, doslovno sikće, reži pa čak i ogrebe! Čudo od stvora! Ovo sam morao da pišem u 4 ujutro, siledžija se najeo se i režeći otišao u kucanju! ( ili macanju?) Ali mi je dan prazan bez njega.