• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vlasnik ste mačke sa invaliditetom: Ovih 5 igračaka neizostavno morate imati u domu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nudeći "miks" fizičke i mentalne stimulacije, poseebno kreirane igračke obogaćuju svakodnevicu mačke suočene sa fizičkim ograničenjima

  • 0
Mačka sa invaliditetom Foto: Shutterstock

Nije tajna da mačke obožavaju da se igraju. Međutim, mačke sa invaliditetom ne mogu se igrati kao druge mačke, pa je odabir igračke za mace invalide veoma važan.

Nudeći "miks" fizičke i mentalne stimulacije, igračke za mačke obogaćuju njihov život, čak i kad imaju fizička ograničenja. Ali, koje igračke su prikladne za mačke sa posebnim fizičkim potrebama?

Izbor je zaista širok: od interaktivnih igračaka koje bude radoznalost do igračaka za doziranje poslastica, koje stimulišu mačija čula, mekih plišanih igračaka koje pružaju udobnost, igračaka od mačije trave koje donose radost do pasivnih igračaka za vežbanje koje promovišu mobilnost.

Mačka sa invaliditetom Foto: Shutterstock

1. Interaktivne igračke za mačke

Mačke sa invaliditetom ne mogu uvek da se prepuste tipičnim fizičkim nestašlucima. One su suočene sa ograničenjima u kretanju koje ometaju njihovu sposobnost da se uključe u simulacije lova, karakteristične za igru mačaka.

Interaktivne igračke za mačke su dizajnirane da stimulišu prikradanje i jurnjavu. One zadovoljavaju instinkte za istraživanje i lov koji su važni za zdrav um mačke.

Interaktivne igračke su odlične za rešavanje problema sa težinom i opštom kondicijom mačaka sa invaliditetom. Neke mačke mogu se boriti sa teškoćama zbog ograničene pokretljivosti, pa će upotreba ovih igračaka podstaći njihovo kretanje. Osim toga, interaktivne igračke poboljšavaju emocionalno zdravlje mačke. Vreme za igru je izvor uživanja i podstiče pozitivne asocijacije i osećaj zadovoljstva. Mačke sa invaliditetom mogu biti frustrirane zbog svojih ograničenja, pa su interaktivne igračke dobro sredstvo za izlaz iz ove situacije.

2. Igračke za doziranje poslastica

Igračke za doziranje poslastica su izvor dvostrukog zadovoljstva za mačke sa invaliditetom: dok se bave igračkom, mačke uživaju u jurnjavi i bivaju nagrađene ukusnom užinom. Ove igračke podstiču njihovu fizičku aktivnost, posebno kod mačaka sa ograničenom pokretljivošću.

Igračke za doziranje poslastica nude i kognitivnu stimulaciju koja u velikoj meri održava mozak vaše mačke aktivnim. One su jedinstven izazov za rešavanje – kako izvući poslasticu, što intrigira prirodne instinkte, drži ih budnim i sprečava dosadu. Ovi predmeti povećavaju samopouzdanje mačke, jer svaki put kada uspešno dobiju poslasticu, mačkama to predstavlja veliku pobedu. Igrom sa ovakvom igračkom mačka poboljšava fine motoričke veštine. Interaktivne igračke poput ovih zahtevaju da mačka koristi šape i da gura igračke da bi došla do poslastica. Igračke za doziranje poslastica pomažu u izgradnji i održavanju fleksibilnosti i snage macinih udova i u nekim slučajevima mogu da se koriste kao vid fizikalne terapije.

Mačka sa invaliditetom Foto: Shutterstock

3. Mekane igračke

Mekane igračke mogu poslužiti mačkama sa invaliditetom, posebno onima koje imaju senzorne probleme ili probleme sa kretanjem. Dok tkanina nežno dodiruje njihovu kožu, mačke će imati osećaj sigurnosti, udobnosti i sreće.

Tekstura mekih igračaka pomaže u poboljšanju taktilne osetljivosti, što je posebno korisno za mačke sa oštećenjem nerava ili drugim senzornim poremećajima. Igračke od pliša i drugih mekanih materijala podstiču mačiji nervni sistem i savršene su za mačke sa fizičkim ograničenjima. Rvanje sa mekanom igračkom i njeno hvatanje omogućavaju mački da se igra bez previše naprezanja.

Mačka sa invaliditetom Foto: Shutterstock

Pored toga, poznati miris voljene meke igračke ublažava anksioznost i stres. Mačke imaju visokorazvijeno čulo mirisa, a konzistentan miris omiljene igračke pruža im emocionalnu sigurnost, posebno pri promenama kao što je selidba ili poseta veterinaru. Prilikom odabira mekane igračke, predmeti sa unutrašnjim zvončićima ili piskalicama mogu biti veoma korisni, posebno za mačke sa oštećenim vidom. Zvuci koje proizvode ove igračke privlače pažnju i pružaju signale za interakciju i igru, nudeći ne samo izvor zabave već i stimulišući njihovo čulo sluha.

Mekane igračke mogu imati i skrivene pregrade i džepove koji će dodatno zainteresovati mačku. Osim toga, "druženje" sa mekanom igračkom biće od velike koristi, jer se mačka neće osećati usamljeno.

4. Igračke punjene mačijom travom

Mačija trava je biljka koja ima izuzetno dejstvo na mačke. Mnoge igračke za mačke punjene su ovom biljkom, a njen jedinstveni miris često izaziva snažan i euforičan odgovor naših kućnih ljubimica.

Kod mačaka sa invaliditetom, igračke sa mačijom travom su moćno sredstvo za stimulisanje čulnog iskustva. Čak i ako mačka ne vidi ili ne čuje dobro, ili ima ograničenu pokretljivost, prepoznatljiva aroma mačije trave može joj pružiti radosnu i zanimljivu igru.

Igračke punjene mačijom travom su različitih oblika i veličina, od punjenih miševa i loptica do jastuka i predmeta za zadirkivanje. Ova raznolikost omogućava mačkama sa invaliditetom da se bave igračkama koje najbolje odgovaraju njihovim fizičkim sposobnostima i interesovanjima.

Sem toga, igračke od mačje trave će motivisati letargične ili manje aktivne mačke da se kreću i angažuju. Grickanje mačije trave ili njen miris imaju velike terapeutske prednosti za mačke sa invaliditetom. Nepetalakton u mačijoj travi, koji izaziva čuveni "mačji odgovor", poznat je po blagim sedativnim svojstvima. Ako je mačka uznemirena ili pod stresom, neka se poigra sa igračkom od mačije trave koja će joj ublažiti napetost.

Igračke za mačke Foto: Pixabay

5. Pasivne igračke za vežbanje

Pasivne igračke za vežbanje su inovativne i posebno dizajnirane za mačku koja zahvaljujući njima može da vežba bez fizičkog napora. One dolaze u vidu loptica koje se same kotrljaju ili točkova za vežbanje koji se okreću pri najmanjem dodiru.

Igračke za pasivno vežbanje su odličan način da se poboljša cirkulacija kod mačke i doprinose mišićnom tonusu i snazi. Mačke sa invaliditetom često imaju problem sa atrofijom mišića zbog smanjene pokretljivosti, pa ove igračke nežno angažuju mišiće, omogućavajući mački da razvije snagu bez teških fizičkih opterećenja.

Svaka vrsta igračke pruža mački sa invaliditetom osećanje sigurnosti i zadovoljstva, što osim fizičkog stimulansa jeste najvažnije za našu kućnu ljubimicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari