• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačka na direktnom suncu i pogubno dejstvo UV zraka: Tipični znaci "šugave" uši i "krastava" njuška

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva najvidljivija i najčešća znaka solarnog keratitisa

  • 0
Mačka na suncu Foto: Shutterstock/Nau Nau

Konstantne kampanje za podizanje svesti javnosti o štetnosti izlaganja suncu i sunčevim zracima bez zaštitnih preparata urodile su plodom. Ljudi su svesni rizika od nezaštićenog izlaganja suncu, pa je čak i šetnja po toplom danu postala nezamisliva bez odgovarajuće zaštite od sunca koja podrazumeva korišćenje prouzvoda sa izuzetno visokim zaštitnim faktorom.

A šta je sa mačkama, pogotovo onim koje provode dosta vremena napolju? Da li ste kao vlasnik ikada razmišljali o tome da li je vašoj mački neophodan preparat za zaštitu od sunca?

Većina vlasnika ne razmišlja mnogo o izlaganju mačaka suncu, s obzirom na to da one većinu vremena provode u zatvorenom. U prilog ovome ide i činjenica da mačka ima gusto krzno, pa se o opekotinama od sunca i mogućnosti da izgori manje razmišlja.

Ipak, u veterinarske klinike tokom letnjih meseci dolazi dosta mačijih pacijenata, čiji se vlasnici žale na "šugave" uši ili "skorele" njuške, a posle razgovora sa veterinarom, saznaju da su promene na macama zapravo posledice izlaganja suncu i znaci su oštećenja kože: to su dva najčešća znaka posledica izlaganja suncu.

I mačke su izložene pogubnom delovanju sunčevih zraka: njihova koža doživljava opekotine, a pojedine mačke razviju i rak kože koji brzo raste i lokalno je invazivan, pa zahteva brze hirurške reakcije, uključujući amputaciju mačjih ušiju, ili čak nosa.

Mačke svetle dlake ili one sa svetlom dlakom na osetljivim područjima kao što su uši i lice posebno su ugrožene od jakog sunca.

Mačka na suncu Foto: Shutterstock/Sari ONeal

Kako biste sprečili izloženost UV zračenju i pojavu sunčevih opekotina kod mačke, držite je u zatvorenom prostoru tokom sati najdirektnijeg sunca. Kad je mačka napolju, obezbedite joj mesto u hladovini, kockice leda u vodi i uvek svežu vodu za piće.

Krema za sunčanje prilagođena kućnim ljubimcima je dostupna vlasnicima koji ovaj preparat mogu da nabave u pet šopovima i nanesu ga na osetljiva područja na telu mačke koja najčešće stradaju: vrhovi ušiju i nos.

(Catster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snežno bela mačka spasena iz bezizlazne situacije: Nedelju dana bila omeđena sa četiri zida

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari