• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treba li ostaviti uključen klima uređaj da rashlađuje mačku: Ovakav odgovor veterinara nismo očekivali

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako vidite da vašoj mački jezik visi iz usta, zanemarite savete stručnjaka

  • 0
Mačka i klima uređaj Foto: Shutterstock/Nekotamaya Similar images

Ako imate mačku, sasvim sigurno je stalno viđate kako uživa na suncu. Mačke vole toplotu, ali da li se to menja tokom vrelog i sparnog leta? Da li je potrebno da klima uređaj radi za mačku koja voli vrućinu?

Evo šta treba da znate o "vezi" mačke i klima uređaja.

Ako imate zdravu mačku kratke dlake koja uživa u toploti, biće joj dobro ako deo dana provede u nerashlađenom domu, tvrde veterinari. Zapravo, sve zavisi od mačke, ali sve one vole toplotu. Veterinar tvrdi da mačke ne osećaju nikakve tegobe na visokim temperaturama, ali treba povesti računa o dugodlakim rasama, kao i mačkama sa nekim zdravstvenim tegobama, poput srčanih bolesti i respiratornih problema.

Ljubav prema toploti je programirana u DNK mačaka koje vole toplo u svakom obliku. One su nepogrešive u pronalaženju toplih mesta na kojima se ušuškaju kad im je hladno, a isto tako umeju da "provale" hladnjikava mesta na kojima se rashlađuju. Kako će se mačka ponašati u kući koja nije rashlađena zavisi od temperature u domu: ako je napolju pretoplo, i u domu će biti vrućina, pa će se mačka najverovatnije osećati neprijatno, pogotovo ako je temperatura u sobi 20 stepeni viša od one na koju je navikla. Ukoliko je u vašem domu temperatura niža, i mačka se verovatno navikla na nju.

Ipak, klimatske promene pogađaju sve delove naše planete, pa vrućine koje su sve češće i dugotrajnije mogu da zasmetaju i mačkama.

Mačka mikročip foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Kao i druge životinje, mačke su u riziku od toplotnog udara opasnog po život ako konstantno provode vreme u zatvorenom prostoru. Stoga mačka ne sme da boravi u staklenoj bašti ili automobilu iz kojih ne može da izađe, jer će se pregrejati i doživeti opasan toplotni udar. Jedan od znakova pregrevanja mačke je dahtanje: za razliku od pasa, mačke retko dahću, pa ako vidite da vašoj mački jezik visi iz usta, odmah je izmestite iz prostorije. Jako zagrejana mačka neće se rashladiti tako brzo kao čovek.

Bez obzira na vremenske prilike, uvek ostavite mački dosta sveže vode, čak iako ne voli da pije: voda će pomoći mački da se rashladi čim oseti nepodnošljivu vrućinu.

U ekstremnom toplotnom stresu, mačke će pokazati znake slabosti ili kolapsa. Ako im je ekstremno vruće, mačke će pokušati da se rashlade ležanjem po podu ili drugim površinama koje deluju svežije, kao što su podovi od drveta ili linoleuma. Ovo ponašanje nije alarmantno, ali ovako mačka kaže da joj postaje vruće. Dan bez klima uređaja mogu da izdrže zdrave mace kratke dlake, pod uslovom da znate koje im temperature prijaju.

(Inverse/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pila vodu iz sudopere kada je došlo do nezgode: Mačka zapalila sopstveni rep

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari