Ako na poštanskom sandučetu ispred nečije kuće ugledate nalepnicu sa otiskom šape, evo šta to znači

B. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliko se zna o etiketama sa šapama psa koje je osmislila poštanska služba u SAD, šta one znače i kako mogu da zaštite poštare, i kako sve to može da se primeni i u našim gradovima i ruralnim sredinama

Foto: Shutterstock/Pixel-Shot, Reshetnikov_art

Ako postoji nešto čemu Tara Snajder, dugogodišnja poštarska radnica u SAD, obučava svakog novog poštara, to je činjenica da čak i veoma prijateljski raspoložen pas koji se s vama mazi i igra 364 dana u godini, može tog 365. dana da bude nerapoložen i da vas ujede.

Tara zna šta govori, prenosi Rd: aprila 2024. ona je radila na svojoj uobičajenoj ruti u Pensilvaniji kada je prišla vratima jednog doma čiji stanari je trebalo da potpišu prijem pošiljke. Pre nego što je shvatila šta se dešava, gromada od psa je izletela kroz vrata i zagrizla njenu ruku. Tara je pokušala da ga blokira poštanskom torbom, ali je bilo prekasno: završila je sa 17 šavova, vakcinom protiv tetanusa, turom  antibiotika i tri nedelje bolovanja. Najgore je bilo to je ugrizao za desnu ruku, a ona je desnoruka.

Ovo nije prvi ni poslednji sukob između poštara i psa na toj adresi: drugi pas saterao je Taru u ćošak na tremu kad je došla da uruči pošiljku, ali tada srećom nije ujedena. Kontrola životinja istražuje vlasnike, a pošta čini sve da bi sprečila napade na svoje radnike.

Snajder nije jedina koja je imala probleme: zvanični podaci poštanske službe u Pensilvaniji zabeležili su 5.800 incidenata sa psima i poštanskim radnicima u 2023. godini. Ovo je bio povod da se osmisli dizajn i naprave obojene nalepnice sa otiskom šapa koje se nalaze na poštanskim sandučićima u domovima hiljada korisnika poštanskih usluga.

Šta one znače, kakav je sistem koji čuva poštare i šta treba da uradite ako imate psa? Ova pitanja ne odnose se samo na zemlje Zapada, već se mogu primeniti i u našim gradovima i sredinama, bukvalno svuda gde žive kućni ljubimci i poštari donose poštu njihovim vlasnicima.

Program nalepnica za poštansko sanduče Paws

Poštanska služba je 2020. uvela program Šape u odabranim gradovima širom zemlje. Radnici su na poštanske sandučiće domova u kojima žive psi postavili nalepnice sa otiskom šapa: narandžastu nalepnicu koja označava da pas živi na toj adresi i žutu nalepnicu koja signalizira da pas živi u susedstvu. Cilj je bio da radnici Poštanske službe i drugi dostavljači znaju na kojim adresama ima pasa, posebno onih koji nisu prijateljski raspoloženi prema radnicima dostave.

Iako ovaj program više nije aktivan, nalepnice su ostale na poštanskim sandučićima.

Foto: Shutterstock/LisaAngeline123

Novi sistem za uzbunjivanje pasa poštanske službe

Poštanska služba se odvojila od Paw programa zasnovanog na nalepnicama i primenila novi sistem uzbunjivanja: on predstavlja digitalni, efikasniji i održiviji metod upozorenja dostavljačima pisama i pošiljki o potencijalnim opasnostima koje im prete od neprijateljski raspoloženih ljubimaca, izjavila je Ejmi Gibs, portparol ove službe. Tako su poštari u Pensilvaniji postali visokotehnološki: isti skener koji koriste na paketima sada prilagođava upozorenja na tačnoj lokaciji, u određenom vremenu i situacijama u kojima se nađu poštanski radnici.

Ručni skeneri koje koriste prevoznici potvrđuju isporuku kupcima i uključuju funkciju koja ukazuje na prisustvo psa na određenoj adresi, dok USPS Informed Delivery usluga obaveštava kupce da pošta i paketi stižu u njihove domove, što im omogućava da planiraju dolazak dostavljača i nakratko sklone svoje pse.

Novi program zaštite poštanskih radnika deo je Nacionalne kampanje za podizanje svesti o ujedima pasa, jer može da upozori poštare o svim vrstama opasnosti i pruži ažuriranja u pokretu. Tara Snajder kaže da je jedini nedostatak digitalnog sistema u tome što ne pomaže drugim dostavljačima koji imaju slične upozoravajuće sisteme ili ih uopšte nemaju.

Foto: Shutterstock/Kzenon

Kako vlasnici pasa mogu da zaštitite poštare i dostavljače

Većina poštara su iskreni ljubitelj životinja i ne žele da se psima nešto loše desi. Sprečavanje napada psa je najbolji način zaštite poštara i pasa: nikad ne treba reći: "Neće on da napadne...", jer u svakom trenutku nešto može poći po zlu.

Savet broj 1 za sprečavanje psa da ugrize poštara je zadržavanje ljubimca u domu, u drugoj prostoriji, kad znate da poštar dolazi. Morate da budete svesni da pas može svašta da uradi: mnogi ljubimci umeju da otvore vrata skačući na kvaku, preskaču ograde ili kapije, čak i probijaju pomoćna vrata ako se osete ugroženim.

Ostali saveti za vlasnike pasa

* Obavestite svog poštara unapred da imate psa

* Ne dozvolite svom psu da slobodno luta

* Ogradite svoje dvorište, a poštansko sanduče ostavite izvan ograđenog dela

* Koristite sistem za samostalno podizanje paketa koji stižu na vaša vrata

* Ne dozvolite deci da primaju poštu direktno od prevoznika, jer pas može postati zaštitnički nastrojen zbog deteta

* Propisno vakcinišite psa, uključujući vakcinu protiv besnila

Pošte svih zemalja preduzimaju korake da obrazuju i opreme svoje radnike kako bi im pomogli da se bolje zaštite od napada i ujeda vlansičkih pasa. Ali, na kraju krajeva, odgovornost je na vlasniku kućnog ljubimca. Pošta razmišlja i o drugim opcijama dostave pošiljki i paketa ljudima koji se ne obaziru na molbe da sklone svoje pse kad se na vratima njihovog doma pojavi poštanski radnik, a jedna od njih je preuzimanje pošiljki isključivo u prostorijama pošte.

(Telegraf.rs)