• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki psi uspešno pamte imena svojih igračaka i prepoznaju ih posle nekoliko godina, tvrdi nova studija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici nemaju dovoljno saznanja o kapacitetu dugoročne memorije pasa

  • 0
Pas i igračka Foto: Shutterstock7alexei_tm

Pamćenje vašeg psa bolje je nego što se dosad mislilo: studija objavljena u Biology Letters u sredu, 4. septembra smatra da neki psi mogu da zapamte imena svojih igračaka i da ih se sete posle nekoliko godina, kad ih na njih podsete vlasnici.

U studiji je testirano pet pasa - Maks, Riko, Skval, Viski i Gaja. U decembru 2020. godine, svaki vlasnik naučio je svog psa imenima 12 igračaka za nedelju dana, a potom su im igračke oduzete. Vlasnici su čuvali igračke van domašaja pasa dve godine, a posle isteka tog roka, februara 2023, vlasnici su ih izneli pred svoje ljubimce.

Da bi bili sigurni da tokom testiranja psi neće pokazati preveliko uzbuđenje zbog povratka igračaka, dan pre testa vlasnici su dobili instrukcije da ostave igračke na podu kako bi se psi s njima igrali jedan sat. Od vlasnika je zatraženo da se tokom ovog sata ne bave psima.

Na dan testiranja, psi su ponovo dobili stare igračke, i to pola sata pre početka testiranja. Potom su vlasnici stavili šest starih igračaka u drugu prostoriju sa još šest nepoznatih igračaka i zatražili od pasa da pokupe sve stare igračke, koristeći njihove nazive koje su naučili pre dve godine.

Rezultati testa su otkrili da su psi imali 44 posto uspešnih izbora prisećajući se zaziva igračaka.

Istraživači smatraju da je potrebno uraditi više testova na većem broju pasa da bi se u potpunosti razumelo njihovo pamćenje. O kapacitetima dugoročne pseće memorije se malo zna, ali su istraživači uvideli da neki psi mogu da se prisete predmeta, odnosno njihovih naziva nakon što su ih prvi put videli. Međutim, kapacitet kognitivnih sposobnosti pasa nije zajednička karakteristika svih pripadnika vrste, pa se rezultati istraživanja ne mogu generalizovati na druge populacije pasa ili druge saznajne domene.

(People/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Vaspitačica" dolazi po njih i svaki ima svoje mesto: Psi čekaju prevoz do vrtića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari