Želite odmah da se venčate, ali nemate svedoke sem svog ljubimca: Ništa lakše, samo ako živite u Koloradu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pas, mačka, ptica, pa čak i kunić mogu da stave svoj "potpis" na dokument o sklapanju braka svojih vlasnika

Foto: Shutterstock/Shchus

Kućni ljubimci su voljeni članovi naših porodica i uz nas su u dobru i zlu, u bolesti i radosti. Zato njihovi vlasnici pronalaze bezbroj načina da ih "udenu" u svoju svakodnevnu rutinu, kao i u glavne životne događaje. U pojedinim zemljama, pogotovo na Zapadu, ovo ide tako daleko da pas učestvuje na venčanju vlasnika, ali ne kao gost i član porodice, već ima zadatak da stavi potpis na bračni dokument vlasnika!

Uobičajeno je da partneri vlasnici ljubimaca dopuste psima da ih prate prolazom ili nose burme tokom ceremonije venčavanja. Ipak, u državi Kolorado (SAD) ima parova koji idu korak dalje od toga, pa  njihov pas ima važnu ulogu zvaničnog svedoka prilikom razmene zaveta i potpisivanja bračnog dokumenta. Pas to radi onako kako može - šapom!

Savezna država Kolorado u SAD jedna je od 23 države čiji Zakon o braku dopušta parovima da sami organizuju svoja venčanja ili da se venčaju bez potpisa. Ona takođe ne traži od budućih supružnika da matičar obavlja ceremoniju, što znači da četvoronožni prijatelj para teoretski može da odigra i tu ulogu.

Ako par u Koloradu odluči da njihov pas bude jedini svedok njihove bračne budućnosti, prvo podnose zahtev za dozvolu za sklapanje braka (ona košta 30 dolara i dobija se u kancelariji lokalnog okružnog službenika).

Foto: Shutterstock/llaszlo

Nakon sklapanja braka, u roku od 35 dana, dozvolu je potrebno vratiti, potpisanu od strane mladenaca i sa otiskom šape psa koji služi kao zvanični potpis.

Isto pravilo važi za mačke, ptice, pa čak i kuniće, ako par želi da neka od ovih životinja bude svedok na njihovom venčanju umesto čoveka.

Međutim, neke opštine u državi Kolorado mogu imati drugačija pravila, pa je potrebno da budući mladenci provere sve u vezi sa učešćem njihovog ljubimca u ulozi svedoka venčanja.

(K99/Telegraf.rs)